Nu poţi scăpa de burtică? E posibil să ai diastază abdominală!

Andreea Popa
diastaza-abdominala-totul-despre-mame

Cum verifici dacă ai diastază abdominală şi ce poţi face pentru a o trata

– Oaauuuuu, eşti însărcinată! Felicitări!

– Păi, de fapt, ăăăăă, ştii… am născut acum 6 luni.

Ai păţit-o vreodată? Dacă da, iar asta în ciuda exerciţiilor pe care le faci conştiincioasă în fiecare săptămână și în ciuda faptului că ai grijă la dietă, ar fi bine să citeşti mai multe despre diastaza abdominală.

Ai născut deja de ceva vreme, dar burtica nu vrea nicicum să dispară, în ciuda dietei sănătoase şi a exerciţiilor pe care le faci? Uneori, chiar ţi se pare că arăţi de parcă ai fi însărcinată în 3-4 luni? În acest caz, este posibil ca de vină pentru “burtica de graviduţă” să fie o afecţiune destul de des întâlnită după naştere, dar pe care mulţi doctori sau antrenori de fitness par să o ignore. Este vorba despre diastaza abdominală, numită şi diastasis recti, respectiv separaţia muşchilor drepţi abdominali.

De ce apare diastaza abdominală

În timpul sarcinii, printre zecile de transformări prin care trece organismul tău, are loc şi subţierea, alungirea şi îndepărtarea muşchilor abdominali drepţi, pentru a face loc uterului să se extindă. Muşchii abdominali drepţi sunt cei de pe-o parte şi alta a liniei mediane a abdomenului. Sunt muşchi lungi, cu fibre verticale şi sunt cei care dau aspectul de “pătrăţele” la sportivi.

Teoretic, diastaza se îngustează în mod natural în primele săptămâni după naștere. Practic însă, la o bună parte dintre femei (până la două treimi în cazul celor aflate la a doua sarcină), aceşti muşchi rămân depărtaţi şi după naştere. Ce înseamnă asta? Înseamnă ca este posibil ca, în ciuda faptului că ai reuşit să ajungi la numărul de kilograme dorite, burta ta să semene în continuare cu cea a unei femei însărcinate.

Factori de risc

Incidenţa diastazei abdominale este mai mare în rândul gravidelor care au peste 35 de ani, a celor care au gemeni sau tripleţi şi în rândul mamelor care au născut prin cezariană. De asemenea, sunt şanse mai mari să apară la o a doua sarcină sau la cele ulterioare, mai ales dacă ai suferit de diastază abdominală şi după naşterea primului copil. Un alt factor de risc este greutatea mare a copilului la naştere. Şi, paradoxal, inclusiv efectuarea unor exerciţii abdominale excesive după primul trimestru de sarcină poate duce la apariţia diastasis recti.

Deoarece muşchii abdominali drepţi au funcţia de a susţine spatele, atunci când aceştia se distanţează, pot să apară complicaţii precum dureri de spate, constipaţie sau incontinenţă urinară. În cazuri extreme (şi rare) poate conduce la hernie.

E simplu să verifici

Poţi verifica extrem de simplu dacă suferi de diastază abdominală. Trebuie doar să stai culcată, cu picioarele îndoite și tălpile pe sol. Du-ţi o mână la ceafă și ridică-ţi uşor capul, cu bărbia spre piept. Plimbă-ţi apoi degetele de la mână, lipite, în poziție perpendiculară, de-a lungul abdomenului. Începe de deasupra buricului şi mergi aşa cu degetele pe linia mediană în jos, spre pelvis. Dacă muşchii abdominali drepţi sunt depărtaţi, vei simţi la un moment dat un gol. Dacă acest gol este mai mare de 2 cm, atunci suferi de diastază abdominală.

Se poate verifica acest lucru şi cu ajutorul unei ecografii.

Ce poţi face

Dacă ai într-adevăr diastază abdominală, va trebui să apelezi la un fizioterapeut pentru a-ţi arăta care sunt exerciţiile recomandate în acest caz. Pentru că, atenţie, nu orice fel de exerciţii pentru abdomen funcţionează. Ba din contră, cele clasice pot să lărgească şi mai mult distanța dintre mușchii drepți abdominali. De exemplu, ar trebui să eviţi acele exerciții pentru abdomen care implică ridicarea umerilor sau a spatelui de la sol. Chiar şi unele poziţii yoga sau pilates pot face rău. La fel, ridicatul de greutăţi (sau mai degrabă a copiilor, în cazul de faţă).

Purtarea unei centuri abdominale postnatale (burtieră) după naştere ajută într-o oarecare măsură la reapropierea muşchilor abdominali drepţi, însă mai degrabă ca adjuvant al unui program de exerciţii gândite de un specialist.

Recuperarea poate dura doar 2-3 luni sau poate dura un an, în funcţie de cât de depărtaţi sunt muşchii. Însă chiar şi după aceea, orice revenire la exercițiile clasice pentru abdomen ar putea duce din nou la separarea mușchilor abdominali drepţi.

Vestea bună este însă că diastaza abdominală poate fi tratată (sau măcar ameliorată) chiar dacă a trecut deja mai mult timp de la naştere.

Îți recomandăm și următoarele articole legate de slăbirea după naștere: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa