Mâncăruri sănătoase – de ce nu pot fi consumate oricând sau oricum
Ai impresia că dacă ți-ai făcut provizii de mâncăruri sănătoase este suficient? Analizează cât şi cum mănânci, astfel încât să nu transformi dieta aparent corectă într-un regim nesănătos!
Fii atentă la cum mănânci, nu doar la ce mănânci!
Una dintre cele mai mari greşeli pe care le facem este să mâncăm mai mult decât trebuie. Nu contează dacă alegem mâncăruri sănătoase, asta nu înseamnă că avem voie să le consumăm în porţii exagerate. Dacă facem lucrul asta ne vom compromite silueta, iar eforturile noastre vor fi zadarnice.
Consumă mâncăruri sănătoase în porţii rezonabile
Înainte de a-ţi face calcule peste calcule, află ce înseamnă exact o porţie. Iată cum poţi să ştii lucrul asta: o porţie de lactate este echivalentă cu patru cubuleţe mici de brânză, o porţie de nuci sau de seminţe înseamnă cam o mână de nuci sau semințe, o porţie de fructe este echivalentul unui fruct, iar o porţie de legume este egală cu o ceaşcă.
Un sfat bun este să încerci pe cât posibil să păstrezi proporţiile şi să eviţi să mănânci direct din pungă, pentru că, inevitabil, vei pierde şirul socotelii şi vei exagera! Totodată, când îţi pregăteşti gustări sănătoase pentru birou sau pentru ieşirile în parc cu cel mic, ar fi bine să ai nişte punguţe standard pe care să le foloseşti pe post de măsură.
Mâncăruri sănătoase – Cum poţi mări beneficiile gustărilor sănătoase
1. Gustarea nu trebuie să depăşească 150-200 de calorii, mai ales dacă vrei să nu te îngraşi. Chiar dacă o gustare de maximum 200 de calorii ţi se pare sărăcăcioasă, gama variată de gustări delicioase şi săţioase te va ajută să faci cu uşurinţă cea mai bună alegere.
2. Savurează-ţi gustarea timp de 10 minute şi bucură-te de fiecare dumicat. Nu mânca fără să gândeşti şi fără să simţi gustul alimentului. Dacă faci aşa, rişti să mănânci mai mult decât ai nevoie şi să-ţi periclitezi silueta. Foarte important este şi să mesteci bine mâncarea înainte de a o înghiţi, de cel puţin zece ori, pentru că acest lucru te va ajuta la digestie.
3. Prepară-ţi o gustare cât mai săţioasă şi renunţă la covrigei, biscuiţi sau la alte gustări nesănătoase! Combină proteine, carbohidraţi şi grăsimi astfel încât să te saturi mai bine şi să stabilizezi nivelul zahărului din sânge. Cel mai bine ar fi să faci o combinaţie de fructe, legume, pâine, nuci, iaurt sau brânză, care va fi săţioasă, dar şi delicioasă.
4. Zilele în care faci sport au nevoie de gustări adecvate. Gustarea de dinainte de efort fizic ar trebui să fie alcătuită din proteine şi carbohidraţi şi ar trebui luată cu aproximativ 30 de minute înainte de sport. Pentru recuperarea de după efort cele mai bune sunt gustările bogate în proteine, care au un rol foarte mare în regenerarea muşchilor.
Andreea Marinescu/andreearaicu.ro