Este dulce și sănătos: siropul de arţar

TOTUL DESPRE MAME

Ne-am obișnuit să punem egal între gustul dulce și îngrășare, calorii în exces și plăceri vinovate. Dar iată că există și un aliment sănătos care ne îndulcește viața fără să ne pună în pericol sănătatea: siropul de arțar. Are un indice glicemic mic și are în compoziție o concentrație mare de minerale. Altfel spus, este dulce și sănătos!

 

Siropul de arțar conține un cocktail de antioxidanți

Siropul de arțar poate înlocui cu brio zahărul sau îndulcitorii artificiali atunci când preparăm dulciuri, dressinguri pentru salate sau pur și simplu în ceai sau cafea. Noi îți garantăm că te vei obișnui imediat cu gustul său! De asemenea, poate fi adăugat la micul dejun și peste cereale, iaurt sau clătite.

Dar de ce este siropul de arțar așa de sănătos? Studiile arată că acest sirop extras din arțar are peste 30 de compuși miraculoși, dintre care amintim antioxidanții cu proprietăți antibacteriene, antidiabetice și anticancerigene, dar și mineralele cum ar fi calciu, potasiu, mangan și zinc. De altfel, manganul și zincul se găsesc din belșug în siropul de arțar, o singură lingură de sirop de arțar acoperind 22% din necesarul zilnic de mangan și 5% din necesarul zilnic de zinc al organismului. Atât zincul, cât și manganul sunt esențiale în desfăsurarea preoceselor metabolice: zincul este direct implicat în susținerea funcției endocrine și în menținerea unui nivel normal de hormoni, iar manganul ajută la producerea unei enzime care luptă cu radicalii liberi din corp.

 

5 motive pentru care ar trebui să înlocuiești chiar astăzi zahărul cu sirop de arțar:

1. Poate preveni boli ca osteoporoza, cancerul și Alzheimer, potrivit un studiu realizat de Universitatea din Rhode Island. Siropul de arțar este bogat în polifenoli, niște compuși care acționează ca niște antioxidanți. Dacă îl combini cu afine, efectul este cu atât mai puternic, așa că prepară-ți ori de câte ori ai ocazia o gustare cu afine și sirop de arțar. De altfel, compuși din siropul de arțar se regăsesc în fructele de pădure, în ceai și în semințele de in.

2. Este benefic în probleme digestive. Siropul de arțar diminuează balonarea și gazele intestinale. Dacă te confrunți cu aceste probleme, îndulcește-ți cafeaua sau ceaiul cu sirop de arțar.

3. Este un bun aliat în lupta contra răcelilor. Datorită zincului și manganului, siropul de arțar ajută la menținerea unui sistem imunitar care să funcționeze la parametri optimi. Zincul ajută la menținerea unui nivel normal al celulelor albe, cele care cresc rezistența la boală, iar manganul protejează celuelele de inflamații și afecțiuni.

4. Are un rol în prevenirea diabetului, datorită fenolilor care inhibă apariția a doi carbohidrați care sunt legați de apariția diabetului zaharat de tip 2 și scăzând nivelul de glucoză din sânge.

5. Previne îmbătrânirea, tot datorită conținutului mare de antioxidanți. Poate fi folosit și extern, în măști cu ovăz, deoarece încetinește acțiunea radicalilor liberi. Este indicat în cazul tenului foarte deshidratat, căruia îi redă sănătatea și strălucirea naturală.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa