De ce nu reușești să slăbești după naștere. Cele mai importante 5 motive

Veronica Guzun, redactor
slăbești după naștere

Știi vorba ”vine în nouă luni, pleacă-n nouă luni” – despre greutatea în exces este această zicală. Așadar, nu te aștepta să pierzi în câteva zile ceea ce ai acumulat în nouă luni. În realitate, revenirea la greutatea anterioară perioadei de sarcină durează aproximativ un an. Alăptarea contribuie simțitor la pierderea în greutate. Cu toate acestea, se poate întâmpla ca excesul de grăsime să nu dispară nici într-un an, nici în doi, nici în trei. În acest caz, trebuie găsită cauza. Iată 5 posibile motive, conform site-ului mama.ru.

Primul motiv: dezechilibrul hormonal

Nu este niciun secret faptul că sarcina și nașterea dau organismul peste cap. Hormonilor le datorăm mare parte dintre schimbările din sarcină. De regulă, la câteva săptămâni după naștere se restabilește echilibrul de estrogen si progesteron. Sunt însă și cazuri când hormonii nu revin la starea anterioară sarcinii. Acest fapt nu afectează doar greutatea, ci poate duce la scăderea producției de lapte și la modificări ale dispoziției (iritabilitate, instabilitate emoțională, agresivitate), depresie, dureri de cap, amețeli, căderea părului sau, dimpotrivă, creșterea părului nedorit de pe corp.

Ce trebuie să faci: În cazul în care, pe lângă excesul de greutate observi cel puțin unul dintre simptomele enumerate mai sus, consultă un medic endocrinolog. Doar el poate deterima dezechilibrul hormonal și poate recomanda cele mai eficiente tratamente.

Al doilea motiv: somn insuficient

Mulți dintre copii dorm toată noaptea fără să se trezească abia de la 2-3 ani. Până atunci, mama ”luptă” alături de copil cu: colicii, apariția dinților, mucii, tusea și câte și mai câte. Te trezești de mai multe ori pe noapte la semnalele copilului și dimineața ești frântă. Lipsa somnului afecteaza atât starea de spirit, cât și metabolismul: pentru că organismul nu și-a restabilit puterile pe timp de noapte, printr-un somn odihnitor, corpul caută să acumuleze energie din alimente. Câteva săptămâni în acest ritm și acele cântarului vor da semne alarmante.

Ce să faci: Fii oglinda regimului copilului tău. Dormi când doarme el, căci, oricum, dacă el nu doarme nici tu nu ai vreo șansă. Este esențial să prinzi măcar o oră de somn în timpul zilei. Așa vei învăța să te relaxezi și să deconectezi „modul de vigilență constantă” care poate duce la apariția insomniei sau chiar la o cădere nervoasă.

Motivul Trei: scăderea activității fizice

În timpul ultimului trimestru de sarcină și în primele zile după naștere activitatea mamei este sever limitată. Treptat intervine rutina, apare mai mult timp liber, dar acesta nu este folosit pentru activități fizice, deoarece mama s-a obișnuit cu un anumit ritm de viață. Drept urmare, apar depunerile de grăsimi.

Ce să faci: ori de câte ori este posibil, lasă copilul în grija tatălui, a bunicii, a bunicului și du-te la sala de sport. În cazul în care acest lucru nu este posibil, creează-ți un program de exerciții fizice în casă. Sunt nenumărate filmulețele în care bebelușul este folosit drept greutate în timp ce mama face mișcare. Nu le mai distribui pe paginile tale de socializare, mai bine ia exemplul acelor mame și pune-te pe treabă. Bebelușul se va distra cu siguranță.

Motivul Patru: lipsa de comunicare și de noi experiențe

Când apare bebelușul, toate gândurile și sentimentele mamei sunt orientate doar către el, și este firesc. Copilul crește, dar multe mame continuă să se concentreze în mod exclusiv pe copil, lipsindu-se de socializarea cu prietenii, mersul la teatru, cinema, de frică să lase copilul în grija rudelor. Lipsa de comunicare și de emoții noi o face pe mamă să se orienteze către mâncare ca sursă de plăcere. Dulciurile, alimentele ce conțin glucide contribuie la producerea serotoninei – hormonul plăcerii. În același timp sunt primele care se depun sub formă de grăsimi.

Ce să faci: Din nou, implică-ți mai mult familia în îngrijirea copilului. Nu-ți fie teamă că, în absența ta, se va întâmpla o tragedie. Asigură-te că lași copilul cu o persoană responsabilă și fă-ți curaj să ieși în lume. Va fi benefic și pentru tine și pentru copil, căci va avea o mamă fericită și împlinită social.

Motivul Cinci: alimentația nesănătoasă

Ultima, dar poate cea mai importantă cauză a excesului de greutate este alimentația nesănătoasă. Obișnuită în timpul sarcinii să mănânce cât pentru doi, mama menține același regim și cât alăptează și chiar după. De asemenea, cinele târzii, când soțul se întoarce de la serviciu, ajută în sens negativ.

Ce să faci: redu treptat aportul caloric. Mănâncă porții mici de mai multe ori pe zi. Dacă vrei să iei cina cu soțul, optează pentru o salată ușoară. Nu uita, metabolismul bărbaților este diferit de cel al unei femei care a născut. Și nu în favoarea celei din urmă. Limitează cât poți consumul produselor de patiserie și al dulciurilor, în general. Totodată, crește consumul de fibre și legume.

Și încă un sfat: nu întârzia să scăpi de excesul de greutate după naștere. Timpul în acest caz joacă împotriva ta. Cu cât mai curând începi să te lupți cu kilogramele inutile, cu atât vei avea rezultate mai bune într-un timp mai scurt.

Pentru mai multe informații care te pot ajuta, îți recomandăm cartea Ghidul Headspace pentru mâncatul conștient: Mindfulness la masă

Dacă ți s-a părut util acest articol, LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa