5 motive pentru a alege relaxarea dacă ne dorim o siluetă frumoasă
Dacă vrei să slăbeşti şi ai impresia că soluţia pentru a obţine o siluetă perfectă este numai o dietă severă sau un program intens de sport, află că poţi să slăbeşti şi încercând să te relaxezi.
Potrivit specialiştilor, stresul îngraşă. În momentele în care suntem stresate, ni se face poftă de dulciuri şi de alimente grase. Gena care este implicată în acest proces este, din nefericire, legată şi de diabetul de tip 2, o formă a bolii care se declanşează la vârsta a doua şi care se transformă în destul de multe cazuri în obezitate.
Cercetătorul Alon Chen de la Institutul Weizmann din Israel a descoperit în urma experimentelor întreprinse că şoarecii de laborator posedă o genă care eliberează în situaţii de stres proteina Ucn3. Această proteină produsă în creier are efecte profunde în tot corpul şi afectează organe importante precum inima, muşchii, ficatul şi pancreasul. Tot ea creşte pofta de mâncare şi ne îndreaptă către alimente dulci sau grase, aşa cum sunt produsele de tip fast-food, dar influenţează şi felul în care corpul foloseşte insulina, hormonul cu ajutorul căruia zahărul este transformat în energie. Tot în urma acestor experimente s-a observat că şoarecii care au fost stimulaţi să producă mai multă proteină Ucn3 au început să prezinte primele semne de diabet.
Motivele pentru care stresul îngraşă
Doctorul Alon Chen explică fenomenul: „Stresul este bun în momente periculoase cum ar fi, de exemplu, întâlnirea cu un animal sălbatic. Metabolismul se schimbă imediat şi de aceea ai nevoie de dulciuri şi de glucoză urgent, pentru ca muşchii tăi să te ajute să scapi de leu. Răspunsul la stres, însă, trebuie să vină la momentul oportun. Dacă o situaţie stresantă este prelungită, ea poate conduce la tulburări grave ale metabolismului.”
Totodată, conform altor studii, persoanele stresate au tendinţa să mănânce cu cel puţin 100 de calorii mai mult la o masă, ceea ce înseamnă echivalentul unui baton de ciocolată de mici dimensiuni. Doctorul Shawn Talbott, un cunoscut autor de cărţi care promovează un stil de viaţă sănătos, oferă câteva sugestii pentru reducerea stresului:
1. Un exerciţiu eficient de diminuare a stresului este mişcarea muşchilor. Mişcând muşchii, îţi păcăleşti practic corpul care crede că ai scăpat de sursa stresului. De aceea, o variantă pentru a face acest lucru este să îţi iei în timpul programului de muncă câteva pauze de plimbat. Se pare că 20 minute de mers de 3 ori pe zi fac minuni.
2. Nu te grăbi când mănânci. Fiecare înghiţitură trebuie savurată, iar alimentele trebuie mestecate pe îndelete. Dacă procedezi aşa, vei simți mai rapid senzaţia de saţietate.
3. Din când în când este permisă şi o mică scăpare. Poţi să mănânci câteodată o bucăţică de ciocolată sau o prăjitură, dar nu te năpusti asupra întregii cutii. Cel mai bine este să îţi cumperi direct din supermarket produse ambalate separat!
4. Deşi cofeina are şi câteva efecte benefice, de această dată ea este inamicul tău. Dacă eşti amatoare de băuturi cu cofeină, este bine să ştii că, atunci când eşti stresată, cafeina creşte nivelul cortizolului din organism şi vei simţi nevoia să consumi şi mai multă mâncare.
5. Nu uita să ai mereu în preajma ta fructe sau mici gustări sănătoase. Apelând la aceste gustări sănătoase, îţi poţi satisface pofta crescută de mâncare fără a-i face rău organismului.
Deşi ştim cu toţii că, de obicei, stresul se naşte la birou, asta nu înseamnă că nu suntem tentaţi să mâncăm alimente nocive şi în afara orelor de lucru. Încearcă să respecţi câteva reguli de alimentaţie sănătoasă cu ajutorul cărora te poţi feri să cazi pradă ispitei şi când nu te afli la muncă.
Diana Mărăşoiu/andreearaicu.ro