Cum congelăm legumele

TOTUL DESPRE MAME

Legumele de sezon sunt gustoase, arătoase și pline de vitamine. Pentru a ne putea bucura de calitățile lor și în timpul iernii, atunci când oferta din piață este drastic redusă, trebuie să apelăm la cea mai simplă și mai sănătoasă metodă de conservare: congelarea.

 

Congelarea nu este o metodă potrivită pentru legumele cu un conținut mare de apă

Înainte de a trece la fapte, este important să știi că există câteva legume care nu pot fi congelate, din cauza conținutului lor mare de apă: salata, ridichile, castraveții, țelina, roșiile, dovleceii sau cartofii noi. Dar, în afară de acestea, celelalte legume pot fi păstrate cu succes în congelator.

Cea mai importantă etapă în pregătirea legumelor pentru congelare este opărirea, deoarece în acest fel se neutralizează bacteriile care ar putea contribui la degradarea lor.

 

Iată ce pași trebuie să urmezi pentru a-ți umple congelatorul cu legume gustoase:

 

5 pași pentru o congelare eficientă

1. Alege legumele: broccoli, morcovi, ardei gras, vinete, varză de Bruxelles, sparanghel, fasole verde etc. Așa cum spuneam mai sus, legumele cu un conținut ridicat de apă trebuie evitate.

2. Umple o jumătate de oală mare de apă și pune-o la fiert. Între timp, spală bine legumele în apă rece și toacă-le în bucăți cât mai mici. Separat, pregătește un bol cu apă foarte rece, în care poți adăuga chiar și niște gheață.

3. Când fierbe apa, pune legumele în oală. Lasă-le câteva minute la fiert – în general, trei-patru minute sunt suficiente, dar timpul de fierbere crește dacă legumele sunt mari și cărnoase.

4. Scoate legumele din oala cu apă fierbinte și pune-le în bolul cu apă rece. Lasă-le în apa rece tot atâtea minute cât le-ai lăsat la fiert. În acest fel, vei păstra aromele naturale ale legumelor și vei împiedica dezvoltarea mucegaiurilor.

5. Pune legumele pe o tavă și lasă-le să se usuce bine. După ce s-a scurs toată apa, pune-le în punguțe de plastic speciale pentru congelator și notează pe fiecare punguță ce legume conține și care este data congelării. Legumele congelate pot fi consumate în cel mult un an de la data congelării, dar, la cât sunt de gustoase, nu credem că vor rezista în congelator mai mult de câteva luni!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa