Cercetătorii au decretat: dragostea îngraşă!

Raluca Dumitrică
Dragostea ingrasa | Totul despre mame
Dragostea îngraşă, aşa că atenţie la ce şi cât mâncaţi!

Nu e doar un mit, ci realitate: iubirea poate să adauge nu numai emoţii de nedescris, ci şi kilograme în plus!

Dragostea ingrasa | Totul despre mame
Dragostea îngraşă, aşa că atenţie!

De multe ori, vezi cupluri în care ambii parteneri sunt extrem de îndrăgostiţi şi în care unul sau chiar amândoi încep să prindă contur, la propriu! Deoarece nu degeaba se spune că dragostea trece prin stomac, se pare că acumularea de kilograme este un fenomen des întâlnit în rândul partenerilor ce formează un cuplu. Nu greşim deloc dacă spunem că dragostea îngraşă!

Am trecut de câteva ori prin situaţia în care n-am mai văzut o prietenă săptămâni bune, iar la întâlnirea cu ea mi-a povestit că n-a mai ieşit din casă din pricina noii ei relaţii. Ca prin farmec, în acest timp a reuşit să se „obțină” câteva kilograme în plus.

Se pare că acest fenomen este puternic impregnat în comportamentul nostru social, iar alimentaţia şi dragostea sunt unite de o reacţie hormonala complexă. Aceasta afectează atât ataşamentul nostru emoţional faţă de persoana pe care o iubim, cât şi nevoia de a ne hrăni. Cercetătorii ne mai spun că acest fenomen apare încă de la începutul unei relaţii.

Te îngraşi? Iubeşti!

„Actul de a mânca este modul prin care ne arătăm aptitudinile potenţialului partener”, ne spune Maryanne Fisher, profesor de psihologie la Universitatea St. Mary din Halifax. „Începi să cumperi alimente cu un aspect cât mai plăcut şi începi să pregăteşti tot felul de mâncăruri. Este fascinant felul în care mesele zilnice împreună devin parte integrantă a relaţiei.”

Tot studiile ne spun că, într-adevăr, dragostea îngraşă. Un alt studiu întreprins în anul 2008 la Universitatea din Carolina de Nord a demonstrat că femeile căsătorite sunt cu 50% mai expuse riscului obezităţii decât cele singure. Nu doar căsătoria are un rol important în acumularea kilogramelor, pentru că acelaşi studiu a aratat că şi cele care erau în relaţii stabile puteau să beneficieze la rândul lor de această posibilitate.

Conform cercetării făcute, şansele de a ajunge supraponderale erau cu 63% mai mari în cazul lor, decât în cazul celor care nu aveau încă un iubit. Credeţi, totuşi, că numai femeile au de suferit? Şi bărbaţii pot trece prin aceeaşi problemă.

Nu copia prostul exemplu alimentar al jumătăţii tale!

Nu putem spune că kilogramele câştigate în cuplu sunt o boală propriu-zisă, dar acest fenomen include şi un element contagios. În cazul în care unul dintre parteneri are un prost obicei alimentar, precum consumarea de alimente de tip fast-food, sunt mari şanse ca acesta să fie preluat în scurt timp şi de celălalt. Totul este ca problema să fie identificată în timp util, iar urmările negative să fie cât mai mici.

Diana Mărășoiu/andreearaicu.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa