Ce mâncăm după ce facem sport?

TOTUL DESPRE MAME

  După un program de exerciţii care te-a solicitat la maximum, te întorci acasă cu o foame de lup şi vrei să guşti câte ceva de pe fiecare raft la frigiderului. Atenţie, însă! Există alimente care te ajută să îţi recâştigi energia consumată în timpul antrenamentului fără să aibă un aport caloric care să anuleze efortul depus la sala de sport.

  Specialiştii şi sportivii de performanţă recomandă ca după antrenament să luăm o gustare bogată în proteine. De ce? Explicaţia este simplă: proteinele sunt responsabile de producerea aminoacizilor necesari pentru refacerea ţesuturile musculare, afectate în timpul exerciţiilor. De asemenea, proteinele au rolul de a creşte absorbţia apei în intestin şi de a îmbunătăţi hidratarea muşșchilor. Gustarea post-antrenament ar trebui să conţină şi carbohidraţi, esenţiali în procesul producerii de glicogen, care ajută muşchii să producă energie. Nu neglijaţi nici fibrele sau mineralele pentru a fi în formă maximă!

   

  Când ar trebui să mâncăm?

  În mod ideal, ar trebui să luăm o gustare în următoarea oră după antrenament. Această oră este supranumită „ora de aur” deoarece muşchii noştri absorb mai bine nutrienţii din alimente.

   

  9 gustări recomandate după antrenament

  1. Ouăle fierte şi tari conţin o doză importantă de proteine, necesare pentru refacerea muşchilor.

  2. Cartofii dulci conţin potasiu, esenţial pentru menţinerea sănătăţii oaselor, a muşchilor şi pentru reglarea presiunii arteriale. În plus, carotenoidele din cartofii dulci sunt convertite în organism în vitamina A, responsabilă cu întărirea sistemului imunitar.

  3. Iaurtul integral, deoarece conţine atât proteine, cât şi lipide, într-un raport excelent.

  4. Fructele de sezon, o sursă excelentă de carbohidraţi, vitamine şi fibre.

  5. Sucul natural din fructe, preparat pe loc, este o sursă excelentă de minerale şi de vitamine. Un pahar de suc proaspăt alături de o felie de brânză reprezintă o gustare excelentă.

  6. Prăjiturile de orez sunt o sursă bună de carbohidraţi. Dacă adaugi puţin unt de migdale, bogat în proteine şi lipide, iei o gustare completă.

  7. Laptele cu cacao (fără zahăr, bineînţeles) este ideal după o şedinţă solicitantă de exerciţii. Cacaoa este un puternic antioxidant, iar laptele conţine minerale. Împreună îţi vor reda energia.

  8. Nuci şi fructe uscate. Nucile conţin proteine şi grăsimi de bună calitate. Te poţi răsfăţa cu o mână de nuci româneşti, alune de pădure, caju şi migdale şi câteva fructe uscate (atenţie, de cele din urmă nu trebuie să abuzezi deoarece conţin foarte multă fructoză).

  9. Fasolea verde este o sursă importantă de proteine şi de fibre, nutrienţi care contribuie la menţinerea sănătăţii aparatului cardiovascular şi a sistemului osos.

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa