Alimentaţia femeii de peste 30 ani

Raluca Dumitrică
lipsa magneziului alimente
Dacă suferi de lipsa magneziului, îndreaptă-ţi atenţia către surse aflate la îndemână. Ciocolata neagră este nu doar gustoasă, ci şi sănătoasă.

Alimentația femeii la 30 de ani sau de ce trebuie să fim atente la ce mâncăm după ce trecem de acest prag

Multe dintre noi au trecut de pragul de 30 de ani, altele mai au doar foarte puţin până în acest moment. Chiar dacă vârsta e doar un număr, fiecare etapă trebuie tratată potrivit, pentru a ne bucura la maximum de viață. Vom descoperi mai jos ce trebuie să mâncăm şi în ce fel atunci când am împlinit 30 de ani!

Viaţa la 30 de ani e în mod sigur mai complicată decât atunci când aveam cu cel puţin zece ani în minus. Un loc de muncă ce ne solicită, o familie din care fac parte unul sau mai mulţi copii, o serie de activităţi extra casă sau job, toate îşi pun amprenta asupra stilului nostru de viață. Cine să mai aibă timp să mănânce pe îndelete şi mai ales cum trebuie? Cu toate astea, trebuie să acordăm o atenţie sporită alimentaţiei, motorul cu care putem să ne bucurăm aşa cum trebuie de viaţă.

Cum trebuie să arate dieta zilnică după 30 de ani?

De la 30 de ani în sus metabolismul începe să între într-un uşor declin, scâzând cu 1-2 procente cu fiecare deceniu, îndeajuns încât să ne facă să fim mai conştienţi de posibilele efecte asupra corpului nostru. În această perioadă pot apărea şi primele probleme provocate de o alimentaţie nesănătoasă, printre care diabetul şi hipertensiunea, iar păstrarea unei greutăţi optime, ştiut fiind că acum scade masa musculară şi creşte stratul adipos al corpului, ne ajută nu doar să le preîntâmpinăm pe acestea, ci şi să derulăm cu mai multă energie activităţile zilnice. De aceea, mâncaţi porţii mai mici, dar mai des, alegeţi produse cu fibre, care ajută la digestie, nu vă umpleţi farfuriile la fiecare masă, renunţaţi la clasicul desert cu care sunteţi obişnuite şi aveţi grijă la numărul de calorii. Necesarul zilnic de 2000 de calorii pe care îl ştiam cu toate până să împlinim 30 de ani va trebui redus la 1800 de calorii, mai ales dacă avem o viaţă sedentară din care lipseşte mişcarea de orice fel, nu doar activitatea fizică intensă.
Gustările care să menţină metabolismul la cote ridicate sunt de asemenea recomandate. Încercaţi să mâncaţi mai des o bucăţică de brânză cu biscuiţi integrali sau măr cu unt de arahide.

Cele mai importante componente din alimentaţia femeii de peste 30 ani

Poate că aveţi impresia că de acid folic sau vitamina B9 nu aveţi nevoie decât atunci când vă doriţi să aveţi un bebeluş şi pe parcursul sarcinii. Dar acidul folic  reduce riscul apariţiei bolilor de inimă pe parcursul întregii vieți. Consumaţi spanac, broccoli, năut, avocado, sparanghel, portocale şi cereale integrale ca să fiţi sigure că vă luaţi necesarul zilnic de acid folic, adică până în 800 de micrograme pe zi. Fitonutrienţii, care conţin antioxidanţi ce încetinesc procesul de îmbătrânire, ţin bolile de inimă la distanţă, previn schimbările în ADN, ba chiar apariţia cancerului. Luaţi-i din plante verzi, ciocolată neagră, vin roşu şi cafea (acestea două din urmă consumate cu moderaţie). Fierul ajută la sănătatea mintală şi la îmbunătăţirea funcţiei cognitive şi este indispensabil, mai ales dacă urmează să aveţi un copil. Aşa că aveţi grijă să consumaţi cât mai multe alimente cu fier precum carne roşie, fructe de mare, prune, nuci, peşte, cereale, seminţe de dovleac. Calciul este la fel de important acum ca în copilărie. 1000 de miligrame de calciu pe zi ţin în frâu osteoporoza şi reglează presiunea arterială. Luaţi-vă calciul din produse lactate şi brânzeturi, sardine, roşii, portocale, broccoli sau migdale.

Antioxidanţii (vitamina C, betacarotenul, vitamina E, acidul lipoic, vitamina A, zinc, seleniu şi coenzima Q10) luptă cu cancerul şi cu distrugerea celulelor, de aceea este recomandat să consumaţi cât mai multe alimente care să conţină antioxidanţi, precum salată verde, urzici, ştevie, spanac, broccoli, conopidă, fructe de pădure, caise, piersici, ardei gras, citrice, roşii, germeni de grâu, fasole, uleiuri presate la rece, sfeclă, peşte, seminţe. Somonul, dar şi macroul, sardinele sunt sursă de omega-3 care împiedică acumularea colesterolului în artere şi ajută la sănătatea inimii, fiind excelent şi pentru sănătatea creierului, iar strugurii conţin resveratrol cu rol antiinflamator. Aşadar, consumaţi nu doar struguri proaspeţi, ci şi vin, studiile arătând că aceştia au rol şi în încetinirea îmbătrânirii celulare. Uleiul de măsline are acizi graşi monosaturaţi de ajutor în scăderea şanselor de a face boli cardiovasculare sau infarct.

Alimentele antirid nu trebuie să lipsească din alimentația femeii de peste 30 de ani

Pe lângă alimentaţia adecvată care le asigură sănătatea generală, femeile trecute de 30 de ani pot începe să aibă şi mai multă grijă de aspectul tenului. Prima opţiune în acest sens sunt alimentele antirid care au rolul de a păstra tinereţea şi fermitatea pielii mai mult timp şi de a amâna cât de mult posibil apariţia acelor linii fine care sunt un semn al îmbătrânirii. Printre alimentele recomandate pentru a avea o piele suplă se numără uleiul de măsline, ce conţine antioxidanţi puternici cunoscuţi sub numele de polifenol ce au rol de păstrare a sănătăţii pielii. Carbohidraţii complecşi care se găsesc în ovăz au un indice glicemic scăzut, ceea ce scade riscul de a face riduri şi de a avea o piele afectată de acnee, aşa cum se întmplă în cazul alimentelor cu grad glicemic ridicat. Portocalele sunt pline de apă şi de vitamina C, aşa încât pielea este hidratată, iar producţia de colagen este încurajată, ceea ce face ca ridurile să stea la distanţă. Avocadoul, uleiul de măsline, nucile şi uleiul de macadamia sunt pline de grăsimi monosaturate care păstrează nivelul optim de hidratare al pielii şi o ajută să absoarbă nutrienţii şi vitaminele care îi sunt necesare. Carnea macră de vită e sursă excelentă de proteină de calitate, ceea ce ajută pielea să producă colagen. Alte surse excelente de proteine sunt ouăle, carnea de pui şi peştele.

Nu uitaţi că, pentru un organism cu adevărat sănătos, este necesar să efectuaţi constant exerciţii fizice. Acestea ajută nu numai la păstrarea greutăţii optime, ci şi la funcţionarea corectă a întregului corp. De asemenea, hidratarea este şi ea extrem de importantă, iar medicii ne recomandă să consumăm cei 2 litri de apă pe zi, ba chiar mai mult, în perioadele în care organismul ne cere mai multe lichide.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa