Dragă mamă, nu faci nimic greșit, pur și simplu este greu!

Mihaela Călin

Este uimitor cum un lucru mărunt îți poate schimba întreaga perspectivă asupra vieții. Pentru mine, au fost cuvintele înțelepte ale unei persoane necunoscute, se confesează bloggerul Diana Spalding pentru www.mother.ly.

Plecam de la cursul de gimnastică „Eu și mami”, și mă pregăteam să mă duc să-mi iau copilul cel mare de la școală. Ma îndreptam spre parcare în timp ce îl țineam pe fiul meu cel mijlociu cu o singură mână, iar în cealaltă mână țineam scoica cu nou-născutul în ea. Am deschis ușa și copilul meu s-a grăbit spre parcare – pur și simplu s-a desfăcut din mâna mea și a rupt-o la fugă.

Despre cum pot mamele să devină mai eficiente poți citi și în cartea Dacă eu am reușit poți și tu

Mă simțeam înfrântă

Cu una dintre super-puterile de mamă am reușit să-l prind înainte să ajungă în parcare, fără să scap nou-născutul – dar nu fără să cad, să-mi sfâșii pantalonii și să-mi julesc genunchii.

M-am așezat pe trotuar și am început să plâng. Mă simțeam ușurată că era bine, desigur, dar mă simțeam atât de obosită, atât de înfrântă. Atunci a venit ea – o altă mamă pe care abia o știam de la cursul de la care tocmai plecasem. A îngenuncheat lângă mine, mi-a pus mâna pe spate și mi-a zis: „Nu faci nimic greșit. Pur și simplu este greu.”

În acel moment, în care eram cu părul încâlcit, cu obrajii brăzdați de lacrimi și cu o durere arzătoare la genunchi, ea m-a făcut să realizez că nu era vina mea. Că oricât de mult m-aș strădui în fiecare zi, uneori lucrurile pot s-o ia razna. Ca mame, adesea începem să credem că, dacă ceva nu merge bine, este vina noastră.
„În mod clar îmi lipsește ceva care ar face acest lucru mai ușor.”
„Alte mame par să se descurce, eu de ce nu pot?”

Dragă mamă, vreau să spun tare și clar – nu e vina ta

 • Dacă te străduiești atât de mult să limitezi timpul petrecut de copiii tăi în fața ecranelor, încât pur și simplu nu mai găsești timp pentru a da un telefon, pentru a pregăti cina sau pentru un moment de liniște – nu faci nimic greșit, pur și simplu atât de greu este.
 • Dacă simți că îți este foarte dor de partenerul tău și dorești să vă petreceți mai mult timp împreună, dar te prăbușești în pat – singură – pentru că ești atât de sătulă de mângâieri, încât nimic nu ți se mai pare romantic – nu faci nimic greșit, pur și simplu atât de greu este.
 • Dacă petreci ore întregi în fiecare zi spălând, ștergând, împăturind, dar în fiecare seară podeaua este acoperită cu Lego, firimituri și șosete mici – nu faci nimic greșit, pur și simplu atât de greu este.
 • Dacă îți place să alergi la competiții, dar nu poți găsi nici măcar cinci minute ca să te antrenezi, ca să nu mai vorbim de sala de sport – nu faci nimic greșit, pur și simplu atât de greu este.

Nu faci nimic greșit, pur și simplu este greu

 • Dacă ai citit trei cărți și jumătate despre somn, ai încercat totul și copilul tău tot nu vrea să doarmă toată noaptea – nu faci nimic greșit, pur și simplu atât de greu este.
 • Dacă ai primit atât de multe sfaturi de parenting contradictorii, încât tot ce auzi este un zgomot foarte puternic care îți acoperă încrederea în faptul că tu ești cel mai bun om pentru a lua decizii despre copilul tău – nu faci nimic greșit, pur și simplu atât de greu este.
 • Dacă ai căutat pe internet timp de câteva săptămâni idei pentru prima petrecere a bebelușului, ai rămas în fața calculatorului până la două dimineața, în mai multe nopți, căutând decorațiuni și torturi, doar pentru a fi nevoită să anulezi totul în ultimul moment, deoarece s-a îmbolnăvit bebelușul – nu faci nimic greșit, pur și simplu atât de greu este.
 • Dacă îți iubești serviciul, dar simți că nu te poți concentra așa cum obișnuiai – nu faci nimic greșit, pur și simplu atât de greu este.
 • Dacă nu-ți place munca ta, dar nu poți să pleci pentru că ai nevoie de bani – nu faci nimic greșit, pur și simplu atât de greu este.
 • Dacă îți place să fii o mamă casnică, dar te înnebunește sentimentul că trebuie să te justifici în fața tuturor – nu faci nimic greșit, pur și simplu atât de greu este.
 • Dacă credeai că vrei să fii o mamă casnică, dar acum că te afli în această postură, îți dai seama că nu este ceea ce ți-ai imaginat – nu faci nimic greșit, pur și simplu atât de greu este.
 • Dacă îți iubeșți atât de mult copiii încât simți că te sufoci, dar verifici în mod repetat ceasul pentru a vedea dacă nu a venit ora culcare – nu faci nimic greșit, pur și simplu atât de greu este.

Mamă epuizată. O persoană necunoscută m-a văzut mai clar decât mă vedeam eu

În acel moment, când am simțit că am eșuat total și complet, acea mamă necunoscută de la cursul de gimnastică a văzut în mine o mamă epuizată, care încerca atât de mult să aibă grijă de copiii ei, chiar și atunci când sângele și lacrimile i se scurgeau pe trotuar. M-a văzut mai clar decât mă puteam vedea eu – ca o mamă care făcea o treabă bună.

Când ești mamă este foarte greu să găsești timp.
Întreținerea relațiilor este foarte dificilă când ești mamă.
Este foarte greu să menții curățenie în casă când ești mamă.
Este foarte greu să faci sport atunci când ești mamă.
Este foarte greu să iei decizii ca părinte atunci când ești mamă.
Este foarte greu să găsești un echilibru între carieră și familie atunci când ești mamă.
Uneori e foarte greu. Nu pentru că faci ceva greșit, pur și simplu pentru că este.

Faptul că mergi mai departe cu îngrijirea și mângâierea copiilor, cu ordinea și curățeniea, cu planificarea și mai ales pentru că iubești în continuare, în ciuda greutăților, este una dintre super-puterile tale. Ai cel mai dificil loc de muncă de pe planetă și îți îndeplinești îndatoririle cu dăruire, har și dragoste – și nu este nimic rău în asta.
Nu ezita să ceri ajutor, fii blândă cu tine și nu uita că nu ești singură.

Vă recomandăm și Nu m-am născut obosită, sunt obosită de când am născut!

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa