Divorțul. Semnele care arată că este momentul să-l iei în considerare

Anca Vlad
divort cuplu

Niciun mariaj nu e perfect și nu e ieșit din comun ca la un moment dat unul dintre parteneri să ia în considerare divorțul. „În timp ce tastam aceste cuvinte, am realizat că nu am crezut niciodată că mă voi număra printre aceste persoane”, așa își începe povestea Laura pe mom.me.

Laura a crezut întotdeauna că între ea și soțul ei există o legătură indestructibilă și că au fost destinați să fie împreună. Cu toate acestea, după șapte ani în care a încercat să fie persoana pe care o voia el, a realizat că, la rândul ei, intrase în această căsnicie convinsă că va „repara” defectele soțului ei. Tot atunci a început să-și pună întrebări de genul „cum știi că ești pregătită să divorțezi?” sau care sunt „argumentele de bun-simț pentru a lua în calcul divorțul”. După ce a intrat pe mai multe site-uri, a cernut informațiile și, mai mult, a plănuit să analizeze împreună cu psihologul ei lista de mai jos.
Dacă iei în calcul divorțul, te sfătuim să studiezi documentarea făcută de această mamă. Poate îți va fi de folos.

Divorțul? Poate că e cazul dacă ești tot timpul în defensivă

Te temi că partenerul tău îți va răni sentimentele. Nu ai încredere că-ți poate asculta punctul de vedere, fără să ridice plictisit din umeri, sau, dimpotrivă, să te repeadă. Dacă simți că nu mai poți fi pe deplin sinceră cu partenerul tău, poate că e timpul să apelezi la consiliere sau la divorț. Acesta este primul semn al unei deficiențe de comunicare sau abuz emoțional.

Divorțul? Poate că e cazul dacă aveți probleme sexuale

Dacă tu și partenerul tău nu sunteți pe aceeași lungime de undă când vine vorba despre sex și niciunul dintre voi nu e dispus la compromisuri (frecvență, noutăți etc), acesta poate fi un semn că relația voastră are probleme. De cele mai multe ori, sexul este liantul care ține o relație și le permite adulților să se bucure unul de celălalt.

Divorțul? Poate că e cazul dacă aveți mereu aceleași probleme

Acest subiect e legat de cel de mai sus. Dacă aveți mereu aceleași probleme cărora nu le găsiți rezolvarea și niciunul nu e dispus să facă vreun compromis, divorțul poate fi o opțiune. Aici este vorba, bineînțeles, de probleme serioase, nu certurile legate de culoarea în care să zugrăviți dormitorul copilului sau ce tip de cereale să cumpărați. Probleme serioase sunt cele legate de viața sexuală, de decizia de a avea sau nu copii, probleme financiare etc.

Divorțul? Poate că e cazul dacă ai impresia că ai fi mai fericită singură

Dacă ai avea o baghetă magică ai flutura-o dacă te-ai trezi divorțată, stabilă din punct de vedere financiar, cu aranjamente rezonabile legate de custodia copiilor? Dacă ai rezolva toate astea, crezi că ai fi mai fericită singură? Nu cu altcineva, ci singura! Dacă răspunsul e da, atunci ar trebui să iei în considerare divorțul.

Divorțul? Poate că e cazul dacă lipsește fidelitatea

Nu toate mariajele sunt monogame. Există persoane fericite în relații poligame. Cu toate acestea, în ambele situații există reguli care trebuie respectate. Dacă unul dintre soți vrea ca celălalt să fie monogam, în timp ce acesta crede că e în regulă să aibă ocazional aventuri de-o noapte, asta înseamnă nori aducători de furtună. Asta nu înseamnă că dacă unul dintre soți a trădat urmează obligatoriu sfârșitul. Multe cupluri reușesc să revină la relația de dinainte de „incident”, asumându-și faptul că fiecare dintre parteneri înțelege așteptările și regulile mariajului cu care au fost de acord.

Divorțul? Poate că e cazul dacă ești într-o relație abuzivă

Dacă ești într-o relație abuzivă fizic, ieși imediat! Poate că nu va fi ușor, dar, pentru binele tău, ești datoare să încerci. Mulți dintre noi suntem implicați în relații abuzive din punct de vedere emoțional și nici măcar nu ne dăm seama. Dacă abuzul este însă fizic, ia legătura cu poliția sau cu organizațiile care luptă împotriva violenței domestice. Dacă vorbești cu cineva căruia îi descrii genul de relație în care ești te poate ajuta să vezi lucrurile mai lucid și să înțelegi că un anumit comportament înseamnă abuz.

Divorțul? Poate că e cazul dacă ai devenit exagerat de sensibilă

Aceasta nu este o decizie pe care să o iei cu ușurință. Înainte să mergi mai departe, e important să-ți pui următoarele întrebări:

  • Mai ai sentimente pentru partenerul tău?
  • Ești cu adevărat pregătită să fac acest pas sau vrei doar să-l sperii?
  • Ești împăcată cu decizia pe care ai luat-o?
  • Accepți consecințele divorțului (financiare, asupra copiilor etc)?
  • Ești gata să-și asumi 100% controlul asupra propriei vieți?

Înainte s-o faci e bine să analizezi tot ce înseamnă divorțul și dacă nu cumva terapia de cuplu, sprijinul apropiaților și dorința amândurora vă poate salva căsnicia.

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa