Povestea depresiei mele. ”Am crezut că depresia e moft de vedetă. Dar, după naștere, mi-a dat toată viața peste cap”

Theodora Fintescu, redactor
povestea depresiei
Implicarea tatălui este esențială în depășirea depresiei post natale.

În campania de conștientizare a depresiei mamei inițiată de Totul Despre Mame, publicăm o nouă poveste de depresie postnatală scrisă de cititoarea noastră Alina Crăciun, care a născut în 2015. Ea și-a dorit să-și împărtășească experiența cu alte mămici, din dorința de a le ajuta să depășească mai ușor această provocare. Situația ei a fost cu atât mai delicată cu cât mămica s-a despărțit de tatăl copilului la scurt timp după naștere. Redăm povestea, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

”Până să nasc, când auzeam de această depresie în media, părerea mea era că nu există și că sunt doar mofturi de vedetă. Dar am născut și toată viața mea s-a dat peste cap. Rutina, tabieturile, momentele mele de relaxare au dispărut. Nici măcar somnul nu mai era cel de dinainte.

Eram epuizată fizic, frustată, nu aveam niciun sprijin din partea tatălui copilului, pentru că a fost crescut că femeia are super puteri și trebuie să le facă pe toate. Atunci am realizat că depresia postnatală nu este un moft și că există. Am conștientizat că stă în puterea mea să nu o las să se instaleze.

După divorț, m-au ajutat părinții și două prietene

Din cauza comportamentului partenerului imediat după naștere, care s-a menținut până la vârsta de 1 an și 3 luni a copilului, relația noastră s-a deteriorat foarte mult și am ajuns să ne despărțim.

Părinții mei nu m-au lăsat să rămân în apartamentul în care locuiam singură, cu copilul, și m-au obligat să mă mut la ei. Cu ajutorul părinților mei, dar și a 2 prietene (una din Arad și una din Vâlcea), cu care puteam vorbi deschis despre toate trăirile și stările mele, am reușit să depășesc momentul critic. Cu prietenele respective aveam rar și câte o ieșire în oraș sau un weekend în afara orașului.

Le recomand tăticilor să-și ajute partenerele să depășească depresia

După experiența mea, de fiecare dată când întâlnesc în anturajul meu un proaspăt tătic îi povestesc experiența mea și îi recomand să țină cont că partenera lui se poate confrunta cu aceeași situație și stă în puterea lui să o ajute să depășească depresia. Poate pentru el nu e mare lucru, dar pentru o proaspat mămică chiar contează enorm să poată să-și facă un duș liniștită, fără a fi nevoie să stea cu urechea la ușă, să vadă dacă plânge sau nu copilul.

Sau să se mai trezească și el din când în când în toiul nopții când plânge copilul, dacă partenera abia a adormit și e obosită. Sunt atât de multe lucruri care nu cer mult efort, dar care, mai ales pe o mamică la prima naștere, o ajută să treacă peste perioada dificilă.

Concluzia și sfatul meu pentru viitoarele mămici este să ceară celor dragi ajutorul atunci când simt că o iau razna și să vorbească deschis despre stările și trăirile pe care le au, deoarece cu cât le ții doar pentru tine, cu atât mai mult te macini pe interior, pshic. Și dacă te ajunge oboseala psihică din cauza poverilor pe care le duci singură, intervine și oboseala fizică și, de acolo, este foarte ușor să intri în depresie”.

Te-ai luptat sau te lupți cu depresia? Cum ai gestionat provocările după ce ai devenit mămică și care au fost cele mai grele situații cărora a trebuit să le faci față? Povestește-ne experiența ta pentru a le ajuta în felul acesta și pe alte mame să înțeleagă ceea ce simt și să știe că nu sunt singure. Trimite-ne povestea ta pe adresa [email protected], cu titlul Depresia-Povestea mea, și o vom publica, cu numele tău sau sub protecția anonimatului, în funcție de cum îți dorești. Mulțumim!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa