Icter sever după naștere. „După ce fetița a trecut de perioada grea, am intrat în depresie”

Depresia s-a declanșat treptat, după ce fetița a scăpat de icterul sever.

Theodora Fintescu, redactor
mama cu depresie
Implicarea și sprijinul soțului au ajutat-o pe mămică să își revină.

O cititoare Totul Despre Mame ne-a povestit, în cadrul campaniei noastre de conștientizare a depresiei postnatale, cum a reușit să treacă de o perioadă grea din viața ei: fetița a făcut icter sever după naștere, iar după ce s-a recuperat, mama a intrat în depresie. Socrii și prietenii nu au înțeles-o și nu au făcut decât să agraveze lucrurile. Redăm povestea, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„Urmăresc cu mare drag poveștile de viață postate de voi. Uneori i le citesc și soțului și de foarte mult timp încerc să îmi fac curaj să o scriu pe a mea. Nu este cea mai rea, dar nici cea mai grozavă. Aș dori totuși să-mi păstrez anonimatul, voi spune doar că aveam 24 de ani când am devenit mămică și că am avut o experiență groaznică după ce am născut.

Pe lângă faptul că am avut în sarcină col întredeschis și iminență de avort, nașterea a fost un soc. Am născut la aproape 38 de săptămâni, prin cezariană neprogramată, fetița fiind cu capul în sus și cu cordonul înfășurat de trei ori. La nastere am avut hemoragie, mi s-a făcut transfuzie de sânge, iar la o săptămână după am fost transferate la un spital de copii. Fetița avea un icter puternic din cauza incompatibilității de grupă și RH, de care nimeni nu ne-a avertizat, și despre care nimeni nu știa cum se poate rezolva.

Icter sever după naștere. Soțul și mama au stat zilnic la ușile spitalului

Am stat internate alte două săptămâni și nu aș vrea să povestesc durerea pentru că știu că sunt mame mult mai îndurerate și tot timpul sunt cu gândul alături de ele. Vreau doar să subliniez că nu există „toți copiii fac icter”, „lasă că îi trece de la sine”. NU! Nu este un lucru de joacă și, din păcate, poate duce chiar și la deces, afectând creierul.

Am avut toată susținerea soțului și a mamei mele, care au stat la ușile spitalului zilnic timp de două săptămâni. Nu pot spune același lucru și despre socrii mei, care îmi spuneau că toți copiii fac icter. Depresia mea s-a declanșat treptat. După ce am trecut cu bine de perioada grea, am devenit foarte sensibilă. Oricum eram, ca oricare altă femeie care abia născuse.

Depresia face parte din noi

Atunci au venit socrii mei în vizită și mi-au spus: „Nu ne dai nouă fetița acasă?” Bineînțeles că a fost o glumă total deplasată, având în vedere prin ce tocmai trecusem. De aici a început conflictul cu socrii mei, care nu au înțeles nici până în momentul de față prin ce am trecut, ce înseamnă depresia postnatală și alte lucruri asemănătoare. Am mare noroc că soțul meu mă susține și că locuim cu părinții mei.

Lucrurile nu s-au oprit aici. Timp de un an de zile am simțit că sunt în depresie, iar oamenii din jurul meu, prietenii, știau doar să mă critice: „ești prea slabă”, „mai mănâncă și tu”, „lasă copilul să cadă, dacă nu face spume la gură când se lovește înseamnă că nu are nimic”.

Am rezistat, am reușit să îmi educ mintea și sufletul și mi-am revenit. Susțin toate mamele și toate sentimentele lor de bucurie, vină, tristețe, singurătate, pentru că asta înseamnă să fii mamă. Depresia face parte din noi, diferența o face modul de a privi lucrurile!”.

Te-ai luptat sau te lupți cu depresia? Cum ai gestionat provocările după ce ai devenit mămică și care au fost cele mai grele situații cărora a trebuit să le faci față? Povestește-ne experiența ta pentru a le ajuta în felul acesta și pe alte mame să înțeleagă ceea ce simt și să știe că nu sunt singure. Trimite-ne povestea ta pe adresa [email protected], cu titlul Depresia-Povestea mea, și o vom publica, cu numele tău sau sub protecția anonimatului, în funcție de cum îți dorești. Mulțumim!

Dacă ți s-a părut interesantă povestea mamei care s-a confruntat cu depresia când fetița ei a făcut icter sever după naștere, îți recomandăm să citești și:

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa