Alăptarea nou născutului, când mama e în depresie. „A fost cea mai grea provocare. Îmi era groază de momentul mesei”

Cu ajutorului soțului și al familiei, mămica a reușit să depășească depresia.

Theodora Fintescu, redactor
mamă și nou născut
Mama a traversat o perioadă grea, în care nu reușea să-și regăsească optimismul și să se bucure de copil.

În campania de conștientizare privind depresia mamei inițiată de Totul Despre Mame, publicăm o nouă poveste, trimisă de o cititoare pentru care alăptarea nou născutului a fost, în prima perioadă, un chin. A reușit însă să treacă peste obstacole cu ajutorul familiei și al soțului. Redăm povestea, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„Eu sunt G.A.M. și, deși nu am recunoscut niciodată, am trecut și eu printr-o depresie. În trecut nu credeam în așa ceva, dar acest lucru s-a schimbat când am simțit pe propria mea piele. Eu și soțul meu ne-am dorit enorm să avem un copil. Și această minune s-a întâmplat fix de ziua mea, în Ajunul Crăciunului. 

Nu voiam să ies din casă, aveam doar gânduri negative

Sarcina a decurs foarte bine, însă greul avea să vină după nașterea copilului. Cea mai mare provocare mi s-a părut că a fost alăptarea. Ajunsă acasă, bebelușul plângea foarte mult, era agitat, mă trăgea de sân, îi era foame și mă chinuiam mereu cu el. Îl legănam, îi cântam, îi vorbeam, îl țineam mereu la sân, însă totul parcă era în zadar. Nu știam ce să fac, auzeam numeroase păreri, eram confuză. 

Ajunsesem la capătul puterilor, eram epuizată, mă speria numai gândul să rămân singură cu bebelușul. Eram stresata, nu mă hrăneam, plângeam mult. Îmi era groază de momentul mesei pentru că știam că mă așteaptă ore în șir de chin, agitație, stres. Nu voiam să ies din casă, aveam doar gânduri negative. 

Mi-am ascultat instinctul și am reușit să alăptez

Pentru că toată lumea îmi zicea că nu am lapte, am decis să introduc laptele praf. Însă dorința de a alăpta a fost foarte puternică și nu m-am lăsat. În ciuda tuturor obstacolelor, am atașat mereu bebelușul la sân, mi-am ascultat instinctul de mamă și, după o perioadă, s-a pornit și laptele. 

Încet, cu ajutorul familiei, am început să mă relaxez și să mă bucur mai mult de minunea noastră. Acum, uitandu-ma în spate, mă bucur că am insistat și am luptat pentru ceea ce mi-am dorit. Mulțumesc sufletului meu pereche pentru susținere!”

Te-ai luptat sau te lupți cu depresia? Cum ai gestionat provocările după ce ai devenit mămică și care au fost cele mai grele situații cărora a trebuit să le faci față? Povestește-ne experiența ta pentru a le ajuta în felul acesta și pe alte mame să înțeleagă ceea ce simt și să știe că nu sunt singure. Trimite-ne povestea ta pe adresa [email protected], cu titlul Depresia-Povestea mea, și o vom publica, cu numele tău sau sub protecția anonimatului, în funcție de cum îți dorești. Mulțumim!

Dacă ți s-a părut interesantă această poveste despre alăptarea nou născutului în timp ce mama se confruntă cu depresia postnatală, te invităm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa