De ce viața sexuală este una pentru bărbați și alta pentru femei?

Roxana Ristache
viața sexuală

Viața sexuală a femeilor este atât de diferită de cea a bărbaților? Este dorinţa sexuală mai mică în cazul femeilor? Care sunt factorii care contribuie la motivaţia sexuală a bărbaţilor şi a femeilor? Aceşti factori se manifestă diferit la cele două genuri?

Sunt întrebări la care a căutat răspunsul psihologul Roy F. Baumeister  când a investigat  motivaţia sexuală  a femeilor şi bărbaţilor. El a făcut o amplă analiză a cercetărilor realizate pe durata a peste 30 de ani şi iată care au fost concluziile lui.

Bărbaţii se gândesc mai des la sex, au fantezii sexuale mai multe şi se excită mai frecvent. Mai mult, îşi doresc sex mai des decât femeile. Iar acest lucru este valabil pentru toate vârstele, atât pentru relaţiile heterosexuale, cât şi pentru cele homosexuale.

Şi în privinţa numărului de parteneri doriţi, există diferenţe semnificative între femei şi bărbaţi. Dacă o femeie îşi doreşte să aibă un singur partener în următorii doi ani, un bărbat îşi doreşte în jur de opt partenere. Iar pe durata întregii vieţi, o femeie îşi doreşte patru sau cinci parteneri de sex, în timp ce un bărbat vrea în jur de 18 partenere.

În privinţa atitudinii faţă de raporturile sexuale, femeile sunt mai ferme: resping promiscuitatea sau relaţiile extra-conjugale mai mult decât bărbaţii.

Femeile recunosc mai des, comparativ cu bărbaţii, absenţa dorinţei sexuale. Iar cuplurile raportează mai multe probleme şi conflicte datorate lipsei dorinţei de a face sex din partea femeii, decât din partea bărbatului. De asemenea, dorinţa sexuală în cazul doamnelor este mai mult afectată negativ de stres.

Când vine vorba de capacitate sexuală, femeile sunt superioare bărbaţilor: pot să atingă mai multe orgasme decât bărbaţii în timpul unui act sexual.

Dorinţa sexuală, între mit şi realitate

Se consideră, în mod obişnuit, că dorinţa sexuală este mai mare în cazul bărbaţilor. Cercetări recente pun însă sub semnul întrebării această informaţie şi i-au în calcul posibilitatea ca dorinţa sexuală să nu fie atât de diferită pentru cele două genuri. Este adevărat că bărbaţii experimentează mai frecvent dorinţa sexuală. Dar când sunt întrebaţi de intensitatea acestei dorinţe în timpul actului sexual, deosebirile dintre cele două genuri nu mai există. Alte cercetări au arătat că în cazul femeilor intensitatea dorinţei variază în funcţie de ciclul menstrual şi atinge apogeul în perioada ovulaţiei, când capacitatea reproductivă a femeiii este maximă. Aceste noi informaţii arată că femeile nu au o dorinţă sexuală mai scăzută, ci că această dorinţă are paternuri diferite de manifestare pe parcursul unei luni.

Viața sexuală a bărbaţilor înseamnă sex, a femeilor relaţii

Imaginile erotice au un impact mai mare asupra bărbaţilor decât asupra femeilor. Cum se explică acest lucru? Bărbaţii sunt atraşi de nudurile erotice, spun Anne Moir şi David Jessel, în cartea lor „Brain Sex: The Real Difference Between Men and Women”, pentru că îşi doresc sex, relaţii carnale. Iar femeile sunt mai degrabă atrase de imaginile cu cupluri, pentru că este îşi doresc relaţii de cuplu şi dragoste. Mintea femeii pune pe primul loc relaţiile, contactul, comuniunea, cooperarea, în timp ce mintea bărbatului ţine minte succesul, realizările, cuceririle.

Există diferenţe cu privire la orientarea sexuală?

O serie de alte cercetări au evidenţiat că între cele două genuri există deosebiri şi în privinţa orientării sexuale. Pentru bărbaţi această orientare este mult mai clară: sunt fie heterosexuali, fie homosexuali. În cazul femeilor, orientarea sexuală este mai flexibilă, ele putând trece mai uşor de la heterosexualitate la homosexualitate şi invers. În cadrul unui experiement, s-a măsurat gradul de excitare al femeilor şi bărbaţilor atunci când li s-au arătat diferite imagini erotice. S-a observat că, în cazul bărbaţilor, răspunsul fiziologic a fost explicit, clar, către una din cele două categorii: femei sau bărbaţi. Femeile însă au fost influenţate în mod egal atât de imaginile erotice cu bărbaţi, cât şi de cele cu femei.

Și pentru că uneori după sex apar copiii citește cele mai bune cărți de parenting pe care le găsești aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa