Viața sexuală a părinților. Trei motive pentru care trebuie îmbunătățită

Mihaela Călin

E trecut de unsprezece noaptea şi eşti epuizată. Dacă ai adormi chiar acum, ai putea beneficia de 7 ore de somn, înainte de a te ridica din pat şi de a o lua de la capăt. Ce? Sex? Nu prea cred! Acesta este ultimul lucru la care te gândeşti. Vezi mai jos de ce crede Ani Anderson, coach, speaker, mentor de afaceri, scriitoare şi colaboratoare la www.yourtango.com, că părinţii ar trebui să-şi îmbunătăţească viaţa sexuală, de dragul copiilor lor.

Faci sex doar atunci când eşti foarte excitată sau când soţul tău este atât de stăruitor, încât nu vrei să-l mai auzi. Ai guri de hrănit, o casă de întreţinut şi un serviciu la care trebuie să mergi. Există lucruri mult mai importante la care să-ţi concentrezi energia decât sexul.

Opreşte-te doar o secundă. Lasă deoparte toate „de făcut” şi du-te într-un loc liniştit, singură, încuie uşa, opreşte telefonul, televizorul, radioul şi respiră adânc. Este vorba despre viaţa ta aici. Vrei să spui că eşti dispusă să-ţi petreci tot restul vieţii, negându-ţi una dintre cele mai simple libertăţi ale vieţii? Îmi spui că eşti dispusă să continui să trăieşti în acest haos şi să te sacrifici pentru copii, în loc să te bucuri şi să fii liniştită? Pentru că atunci când nu te concentrezi asupra îmbunătăţirii vieţii sexuale, efectul asupra vieţii tale şi a copiilor tăi va fi mai profund decât crezi.

„Obişnuiam să îmi spun că sexul nu este mare lucru. Am avut o viaţă minunată, erau mulţi oameni care o duceau mai rău decât mine (că şi cum aceasta poate fi o scuză) şi, în plus, am fost foarte ocupată cu creşterea unei familii”, mi-a mărturisit o mamă.

Există 3 motive imperioase pentru care toţi părinţii ar trebui să se concentreze asupra îmbunătăţirii vieţii lor sexuale. Şi nu doar pentru că sexul este important pentru sănătate.

1. Copiii tăi, la fel ca tine

În calitate de coach, nu am întâlnit niciodată pe cineva ai cărui părinţi aveau o relaţie sexuală înfloritoare şi sănătoasă. Când erai copil, cât de des ţi-ai surprins părinţii că se îmbrăţişau drăgăstos? Se jucau unul cu altul în bucătărie şi în camera de zi? Se uitau unul în ochii celuilalt? Mama ta se îmbrăca pentru tatăl tău? El vorbea drăgăstos despre cât de frumoasă şi minunată era mama ta şi să o trateze ca pe o regină?

Cei mai mulţi oameni răspund cu un „Nu!” hotărât la aceste întrebări. Aşa că sfârşesc prin a face tot ce le stă în putinţă pentru a-şi îngriji copiii şi a-i iubi, aşa cum ar fi vrut ei înşişi să fie iubiţi, când erau copii. Prin acest gest incredibil de grijuliu şi generos, îi învăţăm pe copiii noştri opusul a ceea ce ne dorim pentru ei şi nici măcar nu ne dăm seama.

Copiii învaţă observând ceea ce facem, nu prin ceea ce spunem. Ceea ce vreau să spun este că, dacă ai o deosebită grijă de tine, îi înveţi pe copiii tăi să aibă o deosebită grijă de ei înşişi. Dacă faci lucruri care te fac fericită, îi înveţi pe copiii tăi să facă lucruri care îi fac fericiţi.

Dacă îţi îngrijeşti copiii cu o deosebită atenţie, îi înveţi cum să aibă grijă de ceilalţi şi să-şi ignore propriile nevoi. Dacă pui fericirea copiilor tăi mai presus de a ta, îi înveţi să-şi ignore propria fericire pentru a-i face pe alţii mai fericiţi.

Punerea copiilor noştri înaintea nevoilor noastre, ca o practică zilnică, este total greşită. Dar nu ne dăm seama că o facem pentru că îi iubim atât de mult. Şi nu e vina ta dacă faci acest lucru. Nu este nici măcar vina părinţilor tăi sau a bunicilor tăi. Nu e vina nimănui. Pur şi simplu aşa funcţionează creierul uman.

O parte din creierul nostru vrea să avem cea mai frumoasă viaţă posibilă şi o altă parte a creierului doreşte să continuăm să repetăm toate modelele pe care le-am învăţat de la părinţi şi societate. Dacă vreodată, în viaţă, te-ai simţit copleşită sau confuză, acum poţi înţelege de ce. Această bătălie se dă în capul tău în fiecare zi – între cea mai bună viaţă pentru tine şi viaţa pe care ai fost învăţată să o trăieşti. Dar efortul de a-ţi îmbunătăţi viaţa sexuală poate scurta circuitul acestor modele disfuncţionale şi te va ajuta să schimbi direcţia vasului. Dacă nu lucrezi la îmbunătăţirea vieţii tale sexuale, te îndrepţi spre un gheţar şi îţi iei şi copiii cu tine.

2. Sexul te energizează

Ca societate, ne-am concentrat pe încercarea de a salva planeta pentru o lungă perioadă de timp. Dar, într-un fel, continuăm să ne confruntăm cu probleme din ce în ce mai profunde, indiferent câte ore petrecem pledând despre reciclare, maşini nepoluante şi schimbări climatice.

Este important să continuăm cu aceste lucruri în propriile case, desigur. Dar cum vom inspira vecinii, copiii şi comunitatea pentru a prelua aceste practici? Ei vor dori să ne urmeze exemplul, deşi văd că anumite lucruri din lista noastră „de făcut” ne înnebunesc? Nu. Oamenii preferă comoditatea. Ironia este că oamenii iubesc să încerce să-şi conserve resursele. Dar modul în care ei încearcă să-şi conserve resursele este prin a-şi face viaţa mai comodă, deoarece sunt foarte ocupaţi. Farfuriile din carton şi maşinile mari ne ajută zilnic şi ne salvează din foarte multe situaţii. Duşurile mai lungi ne ajută să facem faţă stresului de zi cu zi. Dacă am avea parte de o partidă de sex minunată şi iubitoare, toată lumea ar fi mult mai fericită şi mai puţin stresată. În plus, vom învăţa cum să ne păstrăm responsabil resursele, timpul şi energia. Textul continuă mai jos

Cât de multă energie ai? Ai o mulţime de energie care este contagioasă şi îi inspiră pe ceilalţi? Cât de des îţi prioritizi propria plăcere, intimitatea şi dragostea, punând un „timp pentru intimitate” pe calendarul tău? Nu e vorba că sexul va rezolva totul, e vorba despre relaţia ta intimă. Ceea ce înveţi atunci când lucrezi la îmbunătăţirea intimităţii şi a vieţii sexuale sunt cele mai valoroase lecţii de viaţă. Este lecţia care îţi permite să devii efectiv schimbarea pe care doreşti să o vezi în lume – vei deveni o fiinţă iubitoare, plină de compasiune, înţelegere şi onestă. Acestea sunt calităţile unei persoane care ştie cum să-şi conserve resursele, să folosească totul pentru a nu pierde nimic şi să fie responsabilă. Trebuie să schimbăm interiorul (adică pe noi), dacă dorim ca vreodată să se schimbe în bine şi exteriorul (adică lumea).

3. Viața sexuală influențează dezvoltarea personală

Ca părinte, eşti un model pentru copiii tăi, pentru părinţii tăi, pentru alţi părinţi, pentru alţi copii şi pentru comunitatea ta. Asta înseamnă să fii părinte. Întrebarea este: „ce fel de model vrei să fii?”

Cei mai mulţi oameni nici nu iau vreodată în considerare această întrebare. Aşa că poţi să te feliciţi pentru că eşti cu ani lumină deasupra celor mai mulţi oameni, doar pentru că ai citit acest lucru şi te-ai gândit la asta. Când te-ai hotărât să devii părinte, ai pus în acţiune un lanţ magic de evenimente care, probabil, s-a întâmplat cu mult sub nivelul tău de conştientizare.

Îmi amintesc când s-a născut primul meu copil, a fost ca un comutator care a mers înăuntrul meu şi care a afectat modul în care gândeam despre tot. Eram părinte şi îmi iubeam fiica atât de mult, aşa că eram responsabilă şi pentru ea, nu doar pentru mine.

Ca părinţi, „hotărâm”, inconştient, să ducem mai departe modelele strămoşilor noştri. Toate acele lucruri, pe care le-am văzut la părinţii noştri şi care ne enervau, le ducem acum şi pe ele mai departe. Toate acele lucruri, pe care nu am înţeles niciodată de ce le făceau părinţii noştri, le ducem şi pe ele mai departe. Prin faptul că avem copii devenim purtătorii modelelor de comportament, gândire şi emoţii, specifice liniei de sânge. Da, acest lucru se întâmplă doar pentru că suntem în viaţă. Iar când am devenit părinţi, am convenit să continuăm lanţul, şi astfel este ca şi cum am ridica volumul cu privire la disfuncţia potenţială care se desfăşoară în lume.

Ca părinţi suntem modele şi trebuie să decidem ce fel de modele vrem să fim – puternice sau lipsite de putere. Dacă vrei să fii, aşa cum am menţionat mai sus, un model de iubire, compasiune, onestitate, integritate, înţelegere şi iertare, cel mai eficient mod de a face acest lucru este să poţi să ai relaţii intime de foarte înaltă calitate. De fapt, o mulţime de oameni sunt atât de motivaţi de faptul că nu doresc să continue disfuncţia istoriei familiale, încât ei cred că fac alegeri comportamentale care contravin cu ceea ce au învăţat. Când, de fapt, ei continuă să opereze şi să propage aceleaşi modele disfuncţionale. Lucrând la relaţia ta intimă ajungi la fondul lucrurilor, la baza problemelor şi le abordezi astfel încât să poţi deveni modelul care doreşti să fii. Dar dacă îţi eviţi viaţa intimă sau crezi că nu este importantă, vei continua să fii modelul opus a ceea ce îţi doreşti de fapt.

Când lucrezi la relaţia ta intimă, te îndrepţi spre tot ce este frumos în viaţă. Şi distrugi modele disfuncţionale. Relaţiile sexuale şi intime ar putea să nu pară mare lucru atunci când ai o familie care să aibă grijă de asta. Dar viaţa este plină de paradoxuri şi acesta este unul dintre ele.

Efortul de dezvoltare personală, pe care alegem să-l facem în viaţa intimă, schimbă cine suntem la un nivel fundamental. Schimbă totul, astfel încât devenim oamenii, care într-adevăr dorim să fim şi devenim schimbarea, pe care, cu adevărat, ne dorim să o vedem în lume. Noi devenim părinţii, care vrem să fim, membrii comunităţii şi cetăţenii lumii, care fac diferenţa.

Fă chiar acum o schimbare în viaţa ta şi decide să-ţi îmbunătăţeşti relaţia intimă, chiar dacă este doar la tine, pentru că partenerul nu este interesat. Sexul este foarte important. Fă-o pentru copiii tăi. Fă-o pentru comunitatea ta. Merită pentru toată lumea. Fă-o pentru tine.

Vă invit să comentaţi mai jos motivele pentru care credeţi că pasiunea moare după ce în cuplu apar copiii şi cum se poate rezolva această problemă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa