Daca a fi casatorit ar insemna sa traim cu totii fericiti pana la adanci batraneti, atunci oamenii singuri pe care ii cunosti ar fi fost intr-o relatie stabila pana acum. O relatie serioasa si sanatoasa implica multa munca, cu atat mai mult cu cat atunci cand v-ati promis unul celuilalt „si la bine si la rau” a insemnat cu adevarat asumarea oricarei provocari care s-ar ivi pe parcurs.
Oricat ai fi de dedicata mentinerii integritatii casniciei, realitatile cotidiene pot pune deseori bete in roate intr-o relatie. Cu asta in minte, noi iti oferim o lista de factori care cauzeaza probleme, factori care evitati ar contribui la intarirea relatiei si mentinerii sale o pe ruta cea buna, pentru timp indelungat.
1. Socrii
Nu este intotdeauna realist sa iti pui socrii intr-o lumina proasta. Ei nu sunt mereu acei oameni care in permanenta contrazic tot ce faci sau spui tu. Adevarul e ca, de cele mai multe ori, socrii sunt o sursa buna de ajutor, te pot ghida si sprijini in relatia cu partenerul si copilul.
Ideea principala ar fi sa iti stabilesti identitatea si planul pe termen lung in ceea ce priveste casnicia si, in acelasi timp, sa recunosti rolul important pe care socrii il joaca in viata voastra. Stabileste un echilibru de valori in primul rand prin a fi deschisa la sfaturile lor, atata timp cat nu iti compromit tie planurile. A avea propria voastra casa ar fi primul pas spre o independenta care sa sublinieze toate cele mentionate mai sus.
2. Problemele financiare
Presiunea de a fi un sprijin real pentru familie, atunci cand e un frigider de umplut, facturi de achitat si taxe de platit la scoli, poate cauza un nivel substantial de stres pentru amandoi sotii. Nu toate cuplurile au norocul de a avea suficiente resurse financiare, iar asigurarea tuturor nevoilor poate crea o tensiune serioasa intre tine si partener.
Principala sursa de stres cauzata de finante este neimpartasirea problemelor cu celalalt. Stati intr-o seara la masa si puneti toate cheltuielile pe hartie, atat cele facute individual, cat si cele facute impreuna. Subliniati-le pe cele mai putin importante si cadeti de acord asupra lucrurilor de care va puteti dispensa, in asa fel incat sa puteti face cateva economii.
Fiti transparenti in ceea ce priveste alegerile financiare pe care le faceti. Impreuna trebuie sa fiti o echipa atunci cand sunt in ecuatie probleme financiare.
Alegeti alternativele mai frugale, pe cat posibil. Sunt numeroase modalitati de economisire atunci cand faceti cumparaturii in mall sau in supermarket, daca luati in considerare achizitionarea unor articole la fel de functionale dar mai ieftine. Puteti fi si creativi si vinde din lucrurile vechi. Stransul curelei nu trebuie sa fie o tragedie. Uneori poate fi chiar distractiv daca stii sa iti folosesti imaginatia.
3. Lipsa artificiilor in dormitor
Cu atatea presiuni puse si asa pe casnicia ta, sexul si intimitatea pot fi primele capitole unde lucrurile ar putea incepe sa scartaie. Fie ca sunteti prea obositi dupa serviciu, sau ca nu aveti dispozitie din cauza stresului acumulat, sau pur si simplu e lipsa timpului la mijloc, sunt multe motive pentru care aici se trag semnale de alarma.
Neintelegerile si discutiile in contradictoriu sunt, bineinteles, inevitabile. Trateaza-le, insa, mai mult ca pe modalitati de comunicare cu partenerul, decat ca sursa de probleme in casnicie. Foloseste acest gen de situatii ca o oportunitate de a va rezolva problemele si a gasi un teren neutru unde se pot face compromisuri. Invata cum trebuie sa te impaci dupa ce te certi.
Daca vrei sa iti condimentezi din nou relatia, sunt destule modalitati de a-ti convinge partenerul sa fie din nou romantic. Fii putin mai sensibila la nevoile lui si vei descopri cat de sanatos poate evolua o casnicie inspre mult mai bine.