Top 10 probleme de comunicare și soluții pentru a le rezolva

Veronica Guzun, redactor
probleme de comunicare

Te-ai intrebat vreodată de ce ai adesea probleme de comunicare și ai impresia că nu vorbești aceeași limbă cu partenerul tău? Răspunsul e simplu: pe de o parte, bărbații și femeile sunt diferiți, pe de alta există o mulțime de aspecte ale personalității noastre care ne fac să procesăm în mod diferit aceeași informație.

Este cu adevărat frustrant să nu cădeți de acord asupra unor lucruri banale. Dar, să ne gândim altfel: cât de plictisitor ar fi să fim mereu de acord unii cu ceilalți!? Woman’s Day prezintă zece dintre cele mai frecvente nepotriviri în comunicarea cu cel drag și cum puteți ajunge pe un teren comun.

  1. Tu ai nevoie de puțină liniște, iar el tocmai acum s-a găsit să-ți povestească cum i-a decurs ziua.

Fiecare se relaxează în mod diferit. Introvertiții procesează totul intern, în timp ce extrovertiții au nevoie să verbalizeze mult până găsesc soluții. De aici frustrările. Partenerul introvertit devine agitat din cauza logoreei persoanei de alături, în timp ce aceasta din urmă are impresia că nu este ascultată.

Soluția? Respectați diferențele! Dați-i introvertitului timpul de care are nevoie pentru a-și aduna resurse, în timp ce extrovertitul poate povesti cu un prieten și luați deciziile importante când sunteți ambii fresh.

  1. Tu preferi să fii informată, el – să primească directive.

Să luăm cel mai simplu si frecvent exemplu. Nu mai e pâine în casă și parenerul trebuie să cumpere când vine acasă. Poți să îi dai directivă: ”Cumpără pâine când vii acasă” sau poți să îl informezi ”Nu mai avem pâine”. Unii pot fi sensibili la mesajele de tip ordin. Alții, nu pricep informările ca pe niște solicitări. Neînțelegerile mari vin din cauza unor lucruri mici.

Soluție. Atenție mare la modul în care alegeți cuvintele atunci când comunicați. Partenerul e mereu fericit să ajute, dar, dacă i se cere într-un mod nepotrivit, s-ar putea să creșteți treptat un zid între voi și nici să nu vă dați seama de unde a pornit.

Vrei să depășești problemele care apar în cuplu sau sincopele în relație? Atunci înscrie-te  la cursul online PENTRU NOI DOI susținut de Domnica Petrovai. Te poți bucura, astfel, de sfaturile și răspunsurile unuia dintre cei mai buni specialiști în terapia de cuplu de la noi! Înscrierile se pot face aici https://goo.gl/bx7lSb

  1. Tu preferi să ai un plan de care să te ții, lui îi place să aibă mai multe opțiuni valabile până în ultimul moment.

E clar. Ție îți place să planifici totul până la detaliu, iar el lasă deciziile până în ultimul moment. Cum să nu apară conflicte? Unde mai pui că, instinctiv, pentru echilibrare, alegem un partener care face exact invers decât am face noi.

Rezolvarea în acest caz este de a descoperi beneficiile ambelor abordări. Dacă ești genul de persoană spontană și această catacteristică în acest caz concret te afectează doar pe tine – ai toată liberatea să fii spontan. Dacă însă o afectează și pe persoana de alături, stabiliți mai curând un plan. Dacă ești dintre cei rigizi, acceptă și ideea că planificarea riguroasă îți poate reduce din oportunități și e păcat. Balansați între acestea două și va fi bine.

  1. Tu iei decizii cu inima, el, cu mintea

Nu ajungeți la nicio concluzie privind educația copilului? El ia decizii bazându-se pe fapte, iar tu te gândești cum l-ar influența pe copil decizia ta? Aici e cazul să faceți compromisuri. Emoțiile sunt schimbătoare, în timp ce aceia care gândesc rațional sunt mult mai logici în decizii. Discutați aceste diferențe până cădeți de acord la o soluție de mijloc, chiar dacă unele aspecte nu vă sunt pe plac.

  1. Tu te gândești la ce e mai rău, el habar nu are că te îngrijorezi

Cititul printre rânduri în cuplu e o practică riscantă. Cu cât aveți personalități mai diferite, cu atât mai curând veți înțelege greșit când veți încerca să ghiciți intențiile celuilalt. Iar dacă ne gândim cât de diferiții suntem, șansele să interpretăm greșit sunt infinit mai mari decât să ghicim intențiile persoanei dragi.

Așadar, renunțați la această parctică. Dacă nu înțelegeți ce vrea să spună partenerul atunci când, rațional, comentează ceva despre modul celuilalt de a cheltui banii, de exemplu, oferiți-i pentru început creditul bunei-intenții. Nu atacați, ci întrebați ce a avut în vedere. S-ar putea să evitați un conflict care nici măcar nu are vreo bază.

  1. Ca să te relaxezi, ai nevoie de o seară liniștită în casă, iar el are nevoie de o seară cu prietenii

Nicicum nu ajungeți la un acord privind modul în care să petreceți seara de vineri? E posibil să fie din cauza modului diferit de a vedea relaxarea. Este, din nou, o diferență de personalitate. Extrovertitul va avea nevoie să iasă cu prietenii, în timp ce introvertitul ar sta în casă pentru a-și reîncărca bateriile.

Soluția? Divide și cucerește! Dă-i voie să iasă cu prietenii,în timp ce tu te relaxezi pe canapea cu o carte în mână. Dar, într-o altă seară, alătură-te și tu grupului. Alternați aceste activități pentru a fi ambii mulțumiți.

  1. Tu te concentrezi pe detalii, el privește lucrurile în ansamblu

Unii oameni adoră detaliile. Alții sar de la o idee la alta fără să se concentreze prea mult pe fiecare și s-ar plicitsi repede cu detaliile pe care celălalt le adoră.

Priviți aceste diferențe drept un avataj pentru cuplu. Unul cu viziunea și celălalt cu implementarea viziunii. Singurul sfat este să vă asigurați că sunteți ambii de acord privind produsul final, ca cel care se concetrează pe detalii să nu afle în ultimul moment că viziunea era, de fapt, alta.

  1. Tu crezi că el gândește prea la rece, el spune că decizi totul la cald.

Unul dintre parteneri e calm și rațional, celălalt se aprinde repede. Aceste două temperamente găsesc cu greu teren comun pentru comunicare eficientă. În plus, raționalul depășește rapid momentul, în timp de emoționalul insistă pe problemă și revine la ea din nou și din nou.

Sugestia psihologilor în acest caz este să vă notați răspunsurile primte de la partener și să i le repetați când sunteți calmi. Transmiteți-i și cum acel răspuns v-a făcut să vă simțiți: anxios – dacă partenerul e prea emoțional, sau poate ignorat – dacă partenerul e prea rațional. Această metodă îl poate ajuta în mod special pe cel rațional dintre voi să descopere că emoționalul încă nu a depășit momentul și că îl macină.

  1. El preferă sexul spontan, tu ai nevoie să știi din timp

Unii cred că momentul special dedicat sexului care este știut din timp este romantic, iar alții consideră această abordare lipsită de emoția spontaneității.

Și în acest caz e bine pentru ambii să alternați și veți descoperi fiecare beneficile abordării diferite.

  1. Tu vrei să ți se dea dreptate, pe el îl interesează doar soluția

În ceea ce privește luarea deciziilor, în cele mai multe cazuri nu există un ”corect” sau un ”greșit” categoric, ci doar abordări diferite. E de neconceput să aștepți că vei cădea de acord mereu cu partenerul tău, la fel cum e imposibil să crezi că nu va trebui să faci vreun compromis vreodată.

Consumați mult timp pe discuții și nu ajungeți la nicio conluzie? Gândiți-ve astfel: ce s-ar întâmpla dacă, de această dată, veți face ”ca el”. Data viitoare, faceți ”ca tine”.

Vrei să depășești problemele care apar în cuplu sau sincopele în relație? Atunci înscrie-te  la cursul online PENTRU NOI DOI susținut de Domnica Petrovai. Te poți bucura, astfel, de sfaturile și răspunsurile unuia dintre cei mai buni specialiști în terapia de cuplu de la noi! Înscrierile se pot face aici https://goo.gl/bx7lSb

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa