Taţii citesc parenting

TOTUL DESPRE MAME

Și tu ți-ai propus să fi un tată bun? Iată mai jos câteva propuneri de cărți care să te ajute să atingi asta.  

Că bărbaţii sunt de pe Marte iar femeile de pe Venus au spus-o alţii înaintea mea şi este un lucru bine ştiut şi probat zilnic, doamnelor. Am ştiut-o înainte de a ne căsători, ba chiar aş îndrăzni să spun că am ştiut-o încă de la grădiniţă. Şi nu numai că ne-am asumat o relaţie “în condiţii vitrege”, dar ne-a şi plăcut, ca să fim sincere. Tocmai diferenţele dintre noi sunt cele care ne atrag până la urmă.

Un tată bun înțelege

Ce te faci însă când dintr-o tipă super haioasă şi relaxată te transformi într-o leoaica gata să sară la gâtul oricui pentru copiii ei? Maternitatea ne schimbă într-atât de mult. Uneori nu vrem să recunoaştem deschis, încât începem să ne privim chiar şi partenerul cu ochi neîncrezători: oare chiar ştie să aibă grijă de puii mei aşa cum trebuie? De cele mai multe ori, concluzia este că şi tati are nevoie de o carte bună de parenting! Sau măcar de un site.

Practic, singurul lucru pe care bărbații nu îl pot face pentru copiii lor este să îi alăpteze. Iar Robin Grille în cartea sa Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte se adresează nu doar mamelor ci și taților când vorbește despre parenting. Ba mai mult, el recunoaște și susține ideea că rolul tătălui este unul cât se poate de important în viața copiilor. Un tată bun este un tată implicat.

Un tată bun citește și cărți de parenting

Încă de când află că sunt însărcinate, femeile încep să cumpere cărţi: jurnale de sarcină, cărţi cu sfaturi practice, compendii de parenting. Ne abonăm la tot felul de site-uri dedicate copiilor şi bebeluşilor. Vrem să fim bune, cele mai bune mame pentru copiii noştri. Vrem să nu fim luate prin surprindere. Să fim gata de a rezolva orice problemă. Ce fac taţii în acest timp? Sărbătoresc! Sărbătoresc cu prietenii cele două liniuţe roz. Sărbătoresc aflarea sexului copilului, naşterea, primul dinţişor şi tot aşa. Nu. Taţii nu citesc cărţi de parenting. Ce putem face?

Putem să alegem acele cărți de parenting despre care credem că sunt foarte importante. Sau putem citi împreună. Înainte de naștere puteți alege o carte precum Cartea bebelușului  sau Ghidul pentru alăptareAmândouă conțin informații esențiale despre un nou născut și vă vor ajuta să fiți mai puțin speriați de noul rol. După ce va citi cele două cărți va fi un tată mai bun și un partener mai grijuliu.

Suntem diferiți

Înainte de toate ar trebui să admitem că suntem diferiţi. Personal nu mi-ar plăcea să îmi văd soţul punându-şi în fiecare weekend o mască de fructe pe faţă. Îmi place atitudinea asta masculină, uneori poate prea macho, pe care bărbaţii o au când vine vorba de copii (între noi mamele fie vorba, oricâte cărţi de parenting ar citi, tot noi suntem mai bune la treaba asta). Avem roluri diferite în viaţa copiilor noştri iar asta este bine. Poate că tăticii nu citesc articole de psihologia copilului aşa cum o fac mamele, nici nu stau pe forumuri de mămici, dar nici noi nu învăţăm să construim un aeroplan din conserve, doar de dragul copilului, aşa cum o fac ei.

Dacă pentru tine este foarte important ca şi tatăl copiilor tăi să fie la curent cu ultimele sfaturi specializate despre creşterea bebeluşilor, nu ezita să îi comunici acest lucru în mod clar, înainte ca totul să degenereze în frustrări şi în cele din urmă în certuri. Încă din tipul sarcinii “testează terenul” şi vorbiţi deschis despre acest subiect. Fiecare dintre noi avem aşteptări legate de modul în care ne vedem că viitori părinţi. Ţine cont că perioada copilăriei are şi ea o importanţă majoră în formarea imaginii despre părintele ideal.

 

Un tată bun alege cărţile cu grijă

Dragi mămici, nu le puneţi un teanc de cărţi de parenting în braţe şi nu vă supăraţi când observaţi că nici măcar nu le-au deschis. Un astfel de gest poate fi în ochii soţului echivalentul contestării calităţilor sale de părinte. Iar dacă totuşi te hotărăşti să îi faci cadou o astfel de carte, alege măcar una foarte bună şi dacă se poate un pic amuzantă. Dacă e scrisă chiar de un tătic, atunci şansele de a o citi cresc. Îl poți alege pe Alfie Kohn și al  său Parenting necondiționatAlfie este tatăl a doi copii acum adulți. Cartea sa este o foarte bună ocazie de a vedea parentingul cu alți ochi.

Prieteni noi

Întinde-ţi antenele şi vezi dacă nu cumva una dintre prietenele tale sau vreo mămică din parc are un soţ pasionat de site-urile de parenting. Nu se ştie niciodată. Dacă dai peste o astfel de comoară, exploateaz-o: fă-i cunoştinţă cu soţul tău şi “aruncă” o vorbă despre diversificare, de exemplu. Venind din partea unui bărbat, s-ar putea ca şi partenerului tău să i se pară interesant să frunzărească ceva pe aceeaşi temă. Dacă nu din convingere, măcar din mândrie.

Pauza de cafea

Dar poate că partenerul tău chiar ar citi cărţi despre cum se cresc copiii, dacă ar avea ceva timp liber. Adevărul este că, de când intră seara pe uşă, toată familia “sare “pe el; fiecare membru al familiei are ceva important de împărtăşit. Aşa încât e uşor de înţeles de ce după ce adorm copiii prefera să vadă înregistrarea meciului de la ora şase decât să studieze importanta socializării la grupa mică.

Ai putea în schimb că, din multitudinea de articole pe care tu le citeşti zilnic, să îi selectezi câte unul foarte bun pe care să i-l trimiţi pe mail pentru pauză de cafea. Este o soluţie care funcţionează (aproape) întotdeauna.

Sau să îi propui să citească o carte precum Cum să crești un copil energic. 

Două soluţii “salvatoare” de la o mamă bună și un tată bun

Am întrebat un cuplu cu experienţa creşterii a trei copii care ar fi soluţia ideală pentru problema noastră. Iată ce mi-au răspuns:

Soluţia ei: “Uită” cărţile sau revistele de parenting în baie. Ar putea fi singura ta şansă.

Soluţia lui: Ameninţă-l cu abstinenţa timp de o săptămână. Până a doua zi nu doar că va citi un volum de 500 de pagini, dar va fi dispus şi să discute despre tot ce a citit, dimineaţa, la cafea.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa