Susținerea reciprocă în familie este cheia relațiilor armonioase. Atunci când copiii işi văd părinţii ca se susţin unul pe celalalt, învaţă şi ei sa facă acelaşi lucru, să accepte sprijin, să respecte regulile familiei şi să se înteleagă cu alte persoane.
În cartea Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte poți citi mai multe despre cât de importantă este susținerea reciprocă în familie și cum influențează ea dezvoltarea copiilor.
De ce este importantă susținerea reciprocă în familie
Partenerilor care se sprijină reciproc le este mult mai uşor să gestioneze comportamentul copiilor lor. Căzând de acord unul cu celălalt în faţa copiilor face procesul de disciplinare şi educaţie mult mai eficient şi pe înţelesul lor.
Copiii se dezvoltă mai bine în mediile în care îşi cunosc limitele şi observă că regulile sunt aplicate în mod constant. De asemenea, învaţă mult mai repede. Aceasta include perceperea unui părinte ca fiind mai indulgent decât celălalt sau aplicarea regulilor în mod diferit pentru fiecare părinte. Acest lucru poate crea tensiuni suplimentare între părinţi.
Susţinerea reciprocă în familie este şi o formă de a-ţi proteja copiii de efectele negative ale conflictelor frecvente şi dure. Acest lucru nu înseamnă ca trebuie sa fiţi mereu de acord doar pentru că este spre binele copilului. Este, însă, vorba despre a-i arăta că vă respectaţi şi sprijiniţi în deciziile pe care le luaţi, chiar dacă aveţi păreri diferite.
Susținerea reciprocă în familie în exemple și idei:
Plănuieşte in avans
Aplicaţi voi înşivă aceleaşi reguli în faţa copiilor şi respectaţi-le. De exemplu: discută cu partenerul tău care reguli sunt cele mai importante în acest moment. Trei sau patru reguli sunt suficiente. Decideţi împreună cum ar trebui puse în aplicare normele stabilite, înainte de a fi nevoie să le folosiţi.
Încearcă să nu încalci o decizie luată de partenerul tău
Verifică dacă partenerul tău s-a ocupat deja de o situaţie înainte de a acţiona. Dacă nu îţi place modul în care partenerul tău tratează o situaţie, aşteaptă până când termină şi discutaţi mai târziu. În cazul în care intervine o situaţie nouă, povesteşte-i partenerului tău cum ai rezolvat-o. Dacă nu eşti sigur cu privire la modul în care ar trebui rezolvată o situaţie nouă, sună-ţi partenerul şi sfătuiţi-vă. Discutaţi despre cum prietenii sau vecinii voştri au rezolvat o situaţie similară.
Susținerea reciprocă în familie – căutați metode
Împărţiţi sarcinile, cum ar fi culcatul copiilor – planificaţi astfel încât să vă ocupaţi pe rând de o sarcină. Dacă partenerul tău are de a face cu o situaţie cu unul din copii, oferă-ţi sprijinul având grijă de ceilalţi. Când a terminat, oferă-i partenerului sprijin emoţional.
Discutaţi problemele după fiecare incident
Atunci când situaţia s-a încheiat, aşezaţi-vă şi discutaţi modul în care aceasta s-a desfăşurat. Puteţi scrie amănuntele pe o foaie de hârtie pentru a le discuta mai târziu, dacă nu aveţi timp să vorbiţi în viitorul apropiat. Laudă-ţi partenerul pentru ceva ce a făcut bine. Încearcă să faci o singură sugestie. Vei avea alte oportunităţi de a face şi altele. Scrie-le pe o foaie de hârtie, dacă ţi-e teamă că vei uita. Ţineţi discuţia departe de copii.
Oferă sprijin
Atât practic cât şi emoţional – atunci când partenerul tău este stresat sau obosit. Fii mai atent în perioadele în care partenerul tău ar putea avea nevoie de ajutor suplimentar. Arată-i partenerului tău că tot efortul pe care îl face este apreciat. Oferă un ajutor practic suplimentar sau mai mult feedback pozitiv. Uneori, un simplu sprijin emoţional poate face toată diferenţa – ca spre exemplu doar a fi prezent pentru a ajuta sau a asculta, fără a fi distras de alte amănunte.
Nu îți asuma responsabilități ce nu sunt ale tale
Evită să te implici şi să preiei responsabilitatea într-o situaţie dificilă în care se află partenerul tău. Caută alte modalităţi de a ajuta – faceţi schimb de sarcini, cum ar fi activităţile de gospodărie sau luatul copiilor de la şcoală. Laudă-ţi partenerul pentru eforturile pe care le face – lauda poate creşte încrederea şi respectul de sine. Întreabă-ţi partenerul dacă doreşte să îl ajuţi.
Discutaţi periodic
Vorbiți despre cele mai recente activităţi ale copiilor pentru a putea pune la cale o modalitate de a preveni sau rezolva niște probleme. Rezervă-ţi timp pentru a vorbi împreună despre educaţia copiilor. Concentraţi-vă pe împărtăşirea lucrurilor şi veştilor bune despre copii, la fel cum procedaţi şi cu problemele. Ţine cont de relaţia pe termen lung cu partenerul. Demonstraţi-vă unul celuilalt că vă apreciaţi, respectându-vă şi fiind politicoşi.
În cartea Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte poți citi mai multe despre cât de importantă este susținerea reciprocă în familie și cum influențează ea dezvoltarea copiilor.