Și părinții au nevoie de o pauză!

Ramona Dinescu
cuplu

Părinții sunt super eroi, tot timpul trebuie să aibă energie pentru a merge la serviciu, pentru a rezolva toate treburile din casă și pentru a petrece timp de calitate cu copiii. Uneori, însă, și părinții trebuie să-și acorde o pauză doar pentru ei, deoarece acest lucru este vital pentru sănătatea lor psihică.

M-am gândit la acest subiect pe fondul începerii noului an școlar. Deși vom avea și mai multă treabă cu copiii, știm că totul vom concentra în a doua parte a zilei, spre seară, când cei mici vor termina grădinița. Până atunci, între 9 și 17.00, vom avea timpul nostru, doar al nostru, în care să ne rezolvăm toate problemele și să ne ocupăm de lucruri de oameni mari. Cât timp a fost vacanță, am dus dorul grădiniței, mai bine spus al programului fix, în timpul căruia copiii aveau o altă activitate distinctă de a noastră.

Însă nici asta nu este suficient.

Mama și tata au nevoie din când în când de o pauză, nu doar pentru sănătatea lor psihică, ci și pentru bunul mers al relației dintre ei și copii. De ce? Iată câteva răspunsuri.

Pentru început, atunci când iei o pauză de la a fi super mamă sau super tată, ai oportunitatea de a-ți reîncărca bateriile. Iar acest lucru nu doar aduce un vibe nou vieții tale, ci poate aduce prospețime în relația pe care o ai cu copilul.

Vei descoperi că după ce iei o pauză, vei simți că ai mai multă răbdare și creativitate în relația cu copilul. Așa că iată cum să faci ca să vă bucurați de o pauză pentru binele tuturor.

Renunță puțin la activitatea de a avea totul sub control

Ca părinți, am vrea să fim tot timpul în preajma copilului pentru că, altfel, dacă se întâmplă ceva și noi nu am fost în preajmă, nu ne vom putea ierta asta niciodată. Cu toate acestea, dacă stai să privești dintr-un alt unghi, vei realiza că nu faci altceva decât să încerci să deții controlul asupra tuturor lucrurilor din jurul tău. A renunța uneori la acest control involuntar, poate fi extrem de sănătos pentru tine și pentru relațiile tale.

Gândește-te că ai putea ruga o bunică sau pe oricine altcineva din familie să stea într-o seară cu copiii, iar tu și partenerul tău să vă bucurați de o ieșire în oraș. Este o modalitate excelentă de a vă reconecta unul cu altul și astfel să apăreți ca un cuplu puternic în fața copilului.

Vrei să depășești problemele care apar în cuplu sau sincopele în relație? Atunci înscrie-te  la cursul online PENTRU NOI DOI susținut de Domnica Petrovai. Te poți bucura, astfel, de sfaturile și răspunsurile unuia dintre cei mai buni specialiști în terapia de cuplu de la noi! Înscrierile se pot face AICI

Copiii învață adesea la care părinte trebuie să apeleze pentru un anumit lucru. Arătându-le că tu și tatăl lui reprezentați un front unit, poate fi extrem de benefic pentru dezvoltarea celui mic. În plus, părinții care formează un cuplu unit, romantic și iubitor, reprezintă un exemplu de urmat pentru viitorul adult. Gândește-te că nu are ce să se întâmple. Copiii vor fi la fel de bine și dacă părinții își iau o pauză din când în când. Nu e ca și cum i-ați părăsi.

Stabiliți un program regulat de ieșit în cuplu și urmați-l!

Este important pentru tine și partenerul tău să aveți un program regulat de pauză pentru voi și să vă țineți de el. Arătându-i copilului că voi, ca și cuplu sunteți importanți și țineți la a respecta asta, îi veți demonstra încă o dată că respectarea cuvântului dat este de netrecut.

Copiii învață despre integritate prin felul în care le este prezentată. Fii un model de integritate și respectă-ți cuvântul dat către tine, soțul și copilul tău și ieșiți în oraș în fiecare sâmbătă seara sau oricare altă seară a săptămânii.

Fiecare părinte trebuie să aibă programul lui de distracție

Este foarte important pentru adulți, într-un cuplu care funcționează bine, să facă și lucruri separat. În unele cupluri, femeia poate fi pasionată de sport, yoga sau ciclism, în timp ce bărbatului îi poate plăcea să meargă la pescuit sau să navigheze, sau invers. Oricare ar fi pasiunile voastre, pentru ca relația să funcționeze bine, și oricât de ocupați ați fi cu îndatoririle de părinți, trebuie să știți că este extrem de important, aproape vital, să nu renunțați la ele, de dragul familiei. Fiecare individ trebuie să-și acorde timp pentru a-și satisface pasiunile, altfel devine frustrat și trist. La fel de bine, puteți ieși și separat în oraș, tatăl cu băieții la o bere, iar mama la o sesiune de cumpărături sau o cafea cu prietenele ei, sau chiar la o petrecere târzie.

Important este să vă substituiți unul pe altul acasă și să vă sprijiniți împreună în efortul de a avea și o viață socială presărată cu pauze din când în când, pentru că fiecare dintre voi le meritați.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa