Sexualitate: când actul sexual e dureros

Alexandra Constantin

Viața sexuală presupune momente de plăcere pentru ambii parteneri. Cu toate acestea, mai există situații când actul sexual este unul dureros. De ce apare durerea, ce putem face pentru a evita astfel de situații – îți răspundem la aceste întrebări în rândurile de mai jos.

De ce apare durerea în timpul actului sexual

Senzația dureroasă este un semnal care arată că la nivelul aparatului genital există o problemă. Durerea poate apărea atunci când există o leziune la acest nivel, când a apărut o afecțiune ginecologică sau dacă există dificultăți de funcționare a organelor sexuale în timpul raportului sexual, potrivit www.e-sante.fr.

Durerea pe care o resimt femeile: primară sau secundară

Durerea care apare în timpul actului sexual se poate manifesta în moduri diferite.

  • Durerea este una primară – ceea ce înseamnă că ea a existat încă de la începutul vieții sexuale. Chiar dacă de intensitate diferită, senzația dureroasă apare la fiecare raport sexual, mai exact în momentul penetrării. Ea apare de regulă dacă există o anomalie la nivelul himenului, problemă ce necesită consult ginecologic de specialitate.
  • Durerea este secundară – neplăcerea apare în timpul actului sexual, dar nu tot timpul. Durerea este cauzată de o problemă la nivelul aparatului genital, afecțiune ce a apărut după începerea vieții sexuale.

Durerea poate să fie puternică sau ușoară

Intensitatea durerii pe care o resimt unele femei în timpul actului sexual poate să ofere informații despre problema care cauzează această neplăcere.

  • De o intensitate mai mică – în astfel de cazuri, femeia resimte senzația dureroasă doar în momentul penetrării. Neplăcerea poate fi cauzată de o afecțiune a pielii prezentă la nivelul vulvei (cum este psoriazisul, eczema), ca urmare a lubrifierii insuficiente, a cicatricei care rămâne după epiziotomie sau a unei infecții la acest nivel (infecție fungică, vaginoză).
  • De o intensitate mai mare – în situațiile de acest fel senzația dureroasă este resimțită nu numai la nivel vaginal, ci și în partea de jos a abdomenului. De cele mai multe ori, durerea poate să fie cauzată și de anumite probleme uterine (cum este cazul endometriozei) sau vaginale.

Senzația dureroasă poate apărea și la bărbați

Deși situațiile sunt mai rare și bărbații pot să resimtă neplăcere în timpul actului sexual. Spre deosebire de femei, la bărbați cauzele care duc la apariția senzației dureroase sunt mai ușor de depistat. De cele mai multe ori, durerea poate să apară dacă prepuțul este prea strâmt în timpul erecției, dar și dacă există o iritație sau o infecție la nivelul organului genital.

De asemenea, neplăcerea mai poate să fie cauzată de lipsa de lubrifiere sau dacă bărbatul suferă de o afecțiune a pielii ce se manifestă și în zona penisului. Specialiștii în urologie susțin că bărbații mai pot avea dureri în timpul actului sexual și dacă au probleme ale prostatei sau dacă întâmpină dificultăți în momentul ejaculării.

Cauze dacă durerea apare la ambii parteneri

  • lubrifierea insuficientă poate face ca actul sexual să fie dureros atât pentru ea, cât și pentru el;
  • dacă ambii parteneri suferă de o infecție în zona genitală (transmisă de multe ori de la unul la celălalt) atunci există posibilitatea ca raportul sexual să fie unul dureros;
  • durerea mai poate apărea și dacă poziția sexuală nu este una potrivită, iar unghiul de penetrare poate favoriza apariția neplăcerilor.

Cum se poate trata

Pentru a se trata durerea din timpul actului sexual, indiferent că ea apare la femeie sau la bărbat, important este consultul medical și depistarea cauzei care duce la apariția neplăcerii. De cele mai multe ori, durerea se ameliorează și dispare dacă persoana urmează tratamentul potrivit. Bine de știut este că există situații când tratamentul se recomandă ambilor parteneri, chiar și pe perioade mai lungi de timp.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa