Să renunţăm la subjugarea faţă de partener şi copil!

Domnica Petrovai
domnica-petrovai-totul-despre-mame

Subjugarea duce la resentimente. Nu poți iubi pe cineva față de care ai resentimente.

“Mă vad cum era mama, tot timpul cu grijă pentru noi și tata, nu se plângea niciodata, mi-am jurat că nu voi fi ca ea, dar văd ca mă port la fel. Renunț atât de ușor la mine ca să le fie bine lor, copiilor, soțului și am ajuns să mă simt obosită și sfârșită. Vreau să schimb ceva, așa nu mai pot. Am uitat de când nu am facut ceva pentru mine, să mă simt femeie.”

“Am fost crescut să nu-i supăr pe alții, să fie mulțumiți și așa mă port și cu soția mea și cu băiatul nostru. Mă simt bine când au nevoie de mine, doar că imi dau seama că ei nu fac asta pentru mine. Dacă nu fac cum vor ei, se supără și asta mă înfurie teribil.”

Urmează Masterclass-ul PENTRU NOI DOI, un webinar online pe care psihologul Domnica Petrovai îl va susține pe 27 septembrie.

Subjugarea este un comportament deprins de la cei apropiați nouă – părinți, bunici: învățăm că nevoile celorlați sunt mai importante decât ale mele și că a fi o femeie sau bărbat bun presupune să îi mulțumești pe ceilalți, să nu se supere, sau să nu te respingă sau să te abandoneze.

Bineînțeles, acesta este un comportament dăunător pentru mine și relația mea cu partenerul și copilul, pentru că așa ei învață că eu nu am nevoi și că lor li se cuvine ca eu să răspund tot timpul nevoilor lor. În timp, acest lucru duce la narcisismul partenerului și copilului. Un copil crescut într-un mediu fără limite, unde doar nevoile lui sunt prioritare, învață cu ușurința să fie centrat pe el și să trăiască o frustrare dacă nu se răspunde nevoilor lui, fără să aibă răbdare și sa fie atent și la tine, ca părinte. Subjugarea duce la resentimente și nu poți iubi pe cineva față de care ai resentimente.

Să înveți să exprimi direct și imediat ce ai nevoie sau ce nemulțumiri ai face ca relația să devină mai autentică și să simți că te împlinește mult mai mult. Resentimentele te fac să îți retragi afecțiunea față de partener, să devii poate critic/ă și să nu mai reinvestești emotional în relație.

În cuplu este esențial să exprimăm ceea ce simțim, ceea ce vrem și avem nevoie direct de la partener. Tipic pentru cineva învățat să se subjuge este să nu exprime direct, imediat, ci mai târziu, cu frustrare și apoi resentimente și furie: “nu se ține cont și de mine”. Însă fiecare este responsabil să își comunice nevoile direct pe înțelesul celuilat, care nu poate “citi” gândurile. Așteptările trebuie exprimate direct, deoarece convingerea că “dacă mă iubește ar trebui să știe ce să facă pentru mine” este incorectă, este o dovadă de iubire din partea mea să mă deschid și să reînvăț să-mi exprim nevoile și ce simt în momente diferite.

Din cauza trecutului uneori ne blocăm pentru că anticipăm o respingere, “dacă îi spun ce vreau, o să mă respingă” și avem nevoie să ne asumăm riscul unui răspuns de orice fel, chiar și a unui refuz pentru acel moment.

Subjugarea este toxică pentru mine și relația cu partenerul și copilul. O relație sănătoasă se bazează pe reciprocitate: amândoi suntem atenți la nevoile celuilalt și ne răspundem reciproc la nevoiu.

Poți să fii atât de aproape de cineva cât ești de tine. Așa că, atunci când reînvăț să știu ce simt, ce am nevoie, voi învăța și să fiu aproape de cel de lângă mine. Să îl iubesc cu adevărat!

Psihologul Domnica Petrovai va susține pe 27 septembrie, a doua ediție a masterclass-ului online, intitulat PENTRU NOI DOI. De data aceasta, tema va fi  Cuplul, după nașterea copilului, poate fi așa cum îți dorești! Dacă faci parte din rândul cuplurilor preocupate de o relație fericită cu partenerul, chiar și după apariția copiilor, te așteptăm să îi adresezi în direct întrebări Domnicăi Petrovai. Ea îți va răspunde la întrebări precum De ce relația noastră s-a schimbat atât de mult după ce a apărut copilul?sauCum poți să menții intimitatea în cuplu fără a neglija nevoile copilului?”, dar și la altele referitoare la viața de cuplu cu copii, ale căror răspunsuri vrei să le afli. Înscrierile la masterclass sunt gratuite și se pot face aici.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa