„Relaţia cu partenerul poate deveni un spaţiu sacru şi sigur”

Gyorgy Gaspar
gaspar-gyorgy-totul-despre-mame

  Terapia IMAGO sau cum ne putem vindeca emoțional

  Poate ai auzit, în treacăt, de “imago” – un concept care probabil nu-ți transmite prea multe, însă am convingerea că, odată înțeles, acesta vă rămâne parte din istoria ta de viață. Înainte de a-l descrie, permite-mi să-ți spun o scurtă poveste a doi oameni care și-au transformat experiența personală într-o lecție de viață pentru toți cei care cred în forța vindecătoare a relațiilor interumane. 

  Trecut

  În urmă cu aproximativ 40 de ani, Harville Hendrix – profesor universitar, psihoterapeut, trainer în domeniul terapiei relaționale – și, înainte de toate, soț și tată, a început să-și pună o serie de întrebări legate de motivele pentru care oamenilor le este atât de greu să-și păstreze relațiile sănătoase. Motivația lui era mânată și de o frământare subiectivă, un mariaj care nu funcționa și o serie de dificultăți personale care păreau să nu se mai rezolve.

  Helen LaKelly Hunt și-a început cariera ca profesoară de liceu într-o parte săracă a Texasului. Întâlnirea cu durerea și suferința copiilor i-a stimulat tot mai mult interesul față de promovarea sănătății și a egalității de șanse, mai ales în rândul fetelor și al femeilor (ajungând în zilele noastre să fie considerată una dintre cele mai apreciate activiste din SUA). Însă, în ceea ce privește viața personală, nici Helen nu părea să aibă prea multe lucruri cu care să se mândrească, în afara celor doi copii care îi mențineau motivația pentru a merge mai departe.

  Istoriile lor, atât de diferite, aveau totuși puncte comune, mai ales în ceea ce privește tiparul vieții relaționale, ajungând ca în momentul în care s-au cunoscut să fie amândoi divorțați și cu câte doi copii. Harville era după o perioadă de depresie, mânat de o mare doză de ambiție și hotărâre să înțeleagă misterul iubirii și chiar să scrie o carte despre descoperirile sale – avât tot mai clară convingerea că trebuie să existe și căsătorii împlinite, care, cel mai probabil, se axau pe egalitatea dintre parteneri. Această idee părea să rezoneze destul de mult cu viziunea lui Helen despre viață, iar pasiunea comună pe care o împărtășeau față de psihologie i-a făcut să se apropie tot mai mult de primele întâlniri romantice. Cu timpul Helen i-a adresat “propunerea” maritală lui Harville, iar acesta a acceptat cu un “da”, uriaș, din toată inima – mariajul lor devenind incubatorul a ceea ce numim “terapia relațională IMAGO”.

  În 1980 noua abordare relațională pare că capete cu adevărat contur, Harville & Helen declarând oficial că au elaborat teoria IMAGO. Prima apariție a lui Harville în emisiunea celebrei Oprah Winfrey, din 1988, este unul dintre cele mai importate momente din istoria întregului show, Oprah însăși declarând, în numeroase interviuri și emisiuni TV, că IMAGO i-a transformat întru totul imaginea asupra relațiilor interumane, și numindu-l pe Harville omul care are puterea de a schimb viziunea despre mariaj a întregii lumi. (Aici puteți urmări înregistrarea unei discuții dintre Oprah și Harville Hendrix.)

  Ideea de bază a teoriei IMAGO este construită pe faptul că relația cu partenerul poate deveni – dacă știm cum – un spațiu sacru și sigur. Iar dacă depunem efortul necesar pentru construirea unui astfel de spațiu, nu doar că vom ajunge la relația visurilor noastre, ci vom crește psihologic devenind, astfel, indivizi “mai întregi și mai sănătoși”, redobândind sentimentul de vitalitate necesar aceste călătorii unice numite viață.

  Prezent

  În zilele noastre, cei doi trăiesc în New York; au șase copii, în familia lor contopită, și cinci nepoți, și declară că au ajuns la ceea ce numim o căsnicie cu adevărat fericită.

  În plan profesional Harville este considerat unul dintre cei mai apreciați autori de psihologie relațională ai tuturor timpurilor, succesul său fiind asigurat de două ghiduri de excepție destinate cuplurilor și celor aflați în construirea unei relații de cuplu: “Primește iubirea pe care o dorești”, volum care se va publica și în limba română la Editura Herald și “Keeping the love you find: a guide for singles”. Harville și Helen sunt co-autorii a șapte cărți IMAGO, printre care se numără și bestsellerul “Dăruiește iubirea care vindecă: un ghid de parenting conștient”. Cărțile lor au fost traduse până acum în 32 de limbi și sunt vândute în milioane de exemplare în întreaga lume.

  În Statele Unite ale Americii peste 60.000 de cupluri și părinți participă, anual, la ateliere pe care cei doi terapeuți și parteneri de viață le organizează în scopul descoperirii tiparului inconștient în baza căruia ne alegem partenerii și ne creștem copiii, trecând mai apoi încetul cu încetul la construirea a ceea ce numim relații bazate pe siguranță și încredere – tipare de interacțiune care facilitează creșterea și vindecarea emoțională a întregii familii.

  Viitor

  Pe 23 și 24 mai, Harville & Helen vor ajunge pentru prima dată în România, ajutându-ne să conștientizăm că nu suntem singuri, atunci când vine vorba de greutățile relaționale, și oferindu-ne cunoștințele și instrumentele necesare pentru a transforma orice relație într-una cu finalul dorit.

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa