Problemele sexuale pot sa aibă la bază probleme emoţionale

Theodora Fintescu, redactor
problemele-sexuale-totul-despre-mame

Ţi s-a întâmplat vreodată să îţi găseşti tot felul de scuze atunci când partenerul tău îţi transmitea, subtil sau direct, că şi-ar dori să facă dragoste cu tine? Sau poate că actul sexual a fost orice, numai plăcut nu, iar asta nu o dată, ci de mai multe ori? Se prea poate ca problemele sexuale deloc nesemnificative să nu te fi ocolit, probleme care, din păcate, pot avea la bază alte probleme, de natură emoţională.

Vrei să depășești problemele care apar în cuplu sau sincopele în relație? Atunci înscrie-te  la cursul online PENTRU NOI DOI susținut de Domnica Petrovai. Te poți bucura, astfel, de sfaturile și răspunsurile unuia dintre cei mai buni specialiști în terapia de cuplu de la noi! Înscrierile se pot face aici https://goo.gl/bx7lSb

Problemele sexuale, din păcate, nu sunt doar în filme sau cărți, ci se întâlnesc foarte des și în viața reală. Şi, deşi suntem tentaţi să credem că numai bărbaţii ar putea avea astfel de probleme în intimitate, nici femeile nu sunt ocolite de greutăţi în ceea ce priveşte viaţa lor sexuală. Mai mult decât atât, problemele sexuale pot să afecteze orice cuplu, proaspăt sau cu state vechi, şi să fie atât probleme de durată, cât şi scurte, dar cu recurenţă.

Problemele sexuale pot fi identificate

Ştim că e vorba despre neregularităţi în viaţa sexuală atunci când în ecuaţia relaţiilor intime apar ejacularea precoce sau cea absentă, șanse minime de a obţine o erecţie sau de a menţine erecția pentru o perioadă de timp necesară întreţinerii de relaţii sexuale, dar şi absenţa unei lubrifieri vaginale, dureri constante în momentele de intimitate şi imposibilitatea relaxării corporale pentru a permite un raport sexual. Lor li se adaugă probleme de libido, adică lipsa unei dorinţe sexuale şi lipsa unui interes cât de mic în legătură cu domeniul sexual.

În unele situaţii, problemele sexuale au în spate una sau mai multe afecţiuni fizice care necesită şi tratament medicamentos. Dar de foarte multe ori, aceste probleme sexuale sunt provocate de stări emoţionale induse de problemele de la locul de muncă, probleme financiare, un deces în familie, responsabilităţi casnice complexe şi dificile sau de situaţia în care unul dintre parteneri şi-a pierdut locul de muncă. Ele mai pot fi provocate și de lipsa comunicării cu partenerul ori de acumularea de kilograme sau slăbitul excesiv, ceea ce duce la o scădere a imaginii de sine și un disconfort emoțional ce determină refuzul întreținerii de relații intime sau deteriorarea calității acestora.

Din păcate, există şi situaţii în care o viaţă sexuală din prezent este grav influenţată de situaţii dramatice din trecut, când persoana care prezintă probleme de natură sexuală în cuplu a fost victima unor abuzuri fizice sau emoţionale în copilărie şi/sau adolescenţă.

Ajutorul specializat, necesar pentru depășirea problemelor sexuale

Ce mai trebuie menţionat este că modul în care funcţionează relaţia intimă dintre parteneri este de cele mai multe ori un indicator al relaţiei afective dintre cei doi. Tocmai de aceea este recomandat ca, la primele semne că ceva e în neregulă în pat, cei doi să înceapă să caute răspunsuri în afara aşternutului.

Una dintre soluţii este să petreacă mai mult timp în compania celuilalt, pentru a-l redescoperi şi pentru a recăpăta cât mai mult din sentimentul iniţial de dorinţă. O altă soluţie este aceea de a vorbi cu partenerul cât se poate de deschis despre sex, nevoi şi dorinţe intime. Pentru alte soluţii potrivite acestor probleme de natură sexuală care au la baza probleme emoţionale, dar şi altor probleme, poţi apela la cursul online Pentru Noi Doi susţinut de Domnica Petrovai. Acest curs se adresează tocmai cuplurilor care îşi propun din nou să se bucure de momente de intimitate, dar şi celor care au nevoie de consiliere maritală venită din partea unui profesionist. Cu ajutorul său, lucrurile pot fi mai uşor descâlcite, astfel încât momentele de intimitate să fie savurate pe îndelete, nu resimţite cu aversiune maximă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa