Părinții fac sex foarte rar? O problemă care trebuie rezolvată

Anca Vlad
Părinții fac sex foarte rar

„Într-o zi, la postul de radio la care am o emisiune a sunat Jake”, spune pe pshycholytoday.com Laurie J. Watson, specialist în probleme sexuale și lector la Universitatea Duke. „Bărbatul mi-a spus că în ultimul trimestru de sarcină al soției nu au avut relații sexuale. Apoi, după nașterea fetiței lor, s-a întâmplat de doar trei ori – pe fugă și de mântuială”. O altă ascultătoare s-a plâns în cadrul aceleași emisiuni că, după nașterea primului lor copil, soțul ei și-a pierdut interesul pentru sex. „Preferă să muncească peste program și jocul cu copiii a înlocuit joaca în pat. Ce pot face?”.

Să ai și să păstrezi o relație de cuplu mai mulți ani sau pe viață nu este o sarcină ușoară. Iubirea nu este suficientă. Este nevoie de efort din partea amândurora, răbdare, de respect și chiar și de acceptarea faptului că relația perfectă nu există. Realitatea din casa și din patul fiecăruia este alta. Ne certăm, ne împăcăm, ne contrazicem, sexul nu este ca-n Laguna albastră mereu, avem de plătit facturi, de dus copii la școală și poate părinții la spital. Printre toate acestea trebuie să ne găsim timp să fim un Smart Couple. Te așteptăm sâmbătă, 23 noiembrie 2024, începând cu ora 10.00, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie (str. Ion Ghica 4, București, zona Universitate), Sala Ștefan Burcuși, etaj 3. Poți cumpăra bilete de AICI.

Sentimentele înăbușite și țelurile conștiente intră deseori în conflict atunci când devii părinte. Vrem să fim părinți buni și, în același timp, să avem o relație strânsă cu partenerul de viață (ca să nu mai vorbim de reușita profesională). Atunci când ne gândim la propria copilărie, ne amintim cum mama ne ghicea ca prin minune gândurile și venea în întâmpinarea nevoilor noastre. O idolatrizăm de-a dreptul și chiar și când devenim adulți, gândul că părinții noștri și-au arătat afecțiunea unul față de celălalt făcând sex face să ni se încrețească pielea.

E adevărat că părinții fac sex foarte rar?

Încă de când suntem mici, mama simbolizează căminul și sufletul familiei. Termenul de mamă reprezintă tot ce e bun, corect și bine în lume. Atunci când o femeie devine mamă, ea face mai mult decât posibil să se transforme în cea mai altruistă, generoasă și grijulie mamă pentru copilul ei. Tata, la rândul lui, simte nevoia să protejeze cuplul mamă/bebeluș, amânând satisfacerea propriilor nevoi.

E adevărat că bebelușii și copiii mici îți ocupă mult timp. Faptul că răspunzi nevoii lor de hrană și protecție te fac să crezi că lumea va fi mai bună. Cu toate acestea, e foarte obositor să nu dormi nopțile pentru că trebuie să ai grijă de bebeluș și privarea de somn își pune amprenta pe toate aspectele vieții tale.

Problemele sexuale pot sa aibă la bază probleme emoţionale

Prolactina, hormonul care apare atunci când o femeie alăptează, suprimă dorința sexuală. Ea poate face să apară o uscăciune a vaginului asemănătoare cu cea care se instalează după menopauză. Sânii folosiți până acum pentru jocurile sexuale, au devenit instrumente de hrănire de care se mai poate bucura doar bebelușul. În plus, femeia își pierde încrederea în sine după ce corpul a suferit modificări în timpul sarcinii. În plus, nici după naștere nu-și revine prea repede.

Un bărbat poate observa cum vivacea și spontana lui soție seamănă din ce în ce mai mult cu mama lui, având sânii mari și talia îngroșată. În primele 6-12 săptămâni după naștere există o activitate sexuală scăzută spre deloc. Nimeni nu vrea să minimalizeze schimbările justificate care afectează dorința sexuală la ambii parteneri, dar lipsa contactului sexual nu face decât să ducă la probleme în cuplu.

Construirea unei familii înseamnă, în primul rând, să te concentrezi mai mult ca niciodată pe securitate. Inconștient, ambii parteneri renunță la nevoile fizice în detrimentul asigurării securității familiei. Uneori, dau vina unul pe celălalt pentru frustrări: „Nu se gândește decât la sex!”. Ideal ar fi ca o femeie să aibă două personalități care să trăiască în deplină armonie: amanta sexy și soția gospodină.

Mamă și soție. Disocierea din mintea partenerului

Complexul Madonna/târfă a fost folosit pentru prima dată de Freud și descrie modul în care bărbații disociază sexul. Astfel, bărbatul împarte femeile în două grupuri rigide: femei pe care le poate venera (ca pe mama lui) și femei cu care poate face sex. Rădăcina acestei mentalități vine din faptul că, băieți fiind, nu pot concepe că mama lor este o ființă sexuală care are nevoi trupești. După ce se căsătorește și soția lui devine mamă, apare un soi de anxietate incestuoasă, care-l face să încerce să separe lucrurile. Până acum, soția lui a fost o femeie sexy. De-acum e o Madonna pură care nu poate inspira dorințe carnale.

Poate că, printr-o interpretare simplă, bărbatul încearcă să rămână tehnic fidel aruncându-se în brațele amantei. Asta implică însă riscuri mari. În articolul „Când un mariaj solit devine anost”, Stephan Ducat scrie: „De cele mai multe ori, partenerul nostru se dovedește a fi mult mai complicat, mai imprevizibil, mai surprinzător din punct de vedere erotic și mai maleabil decât am fi crezut. Și, deseori, el sau ea, va respinge rolul pasiv, supus, pe care i l-am acordat”. În realitate, și femeile pot avea două personalități distincte, opuse. Una e cea sexy, vulcanică, dinainte de naștere și o alta concentrată pe creșterea copilului și bunăstarea familiei.

Din păcate, nu toate reușesc să facă acest lucru și de cele mai multe ori cea de-a doua o exclude pe prima. Carol Gilligan spune în „Nașterea plăcerii” că „feminitatea unei femei implică dorința de a face compromisuri pentru binele relației” și că asta înseamnă de fapt pierderea identității ei, îi afectează abilitatea de a fi originală în relația sexuală din cuplu.

Ce influențează viața sexuală a femeii

Ca să reușești să integrezi în relație nevoia de stabilitate cu cea de „sare și piper” ai nevoie de ani mulți pentru a echilibra balanța. O căsnicie nu poate rezista însă fără compromisuri. Sexul este liantul care reafirmă faptul că părinții sunt în primul rând iubiți și că nu trebuie să se teamă că dacă se iubesc unul pe celălalt nu le rămâne suficientă dragoste pentru copii. Toate lecțiile, jucăriile, petrecerile aniversare sau plimbările cu poneiul nu vor reuși să facă o familie fericită dacă nu există relații intime între părinți. Și atunci, ce rămâne de făcut?

La nivel macro, legislația ar trebuie să le permită părinților un concediu de maternitate/paternitate suficient de lung încât aceștia să nu mai fie presați și de problemele financiare. La nivel micro, fă-le un cadou vecinilor care abia au devenit părinți. Dacă ești bunic, oferă-te ca timp de două săptămâni să-ți ajuți copiii cu bebelușul, curățenia, gătitul sau îngrijirea bebelușului. Ca părinte, promite-ți că relația intimă cu partenerul de viață va fi mereu prioritară.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa