Obiceiuri proaste care îți pot afecta relația de cuplu

TOTUL DESPRE MAME
Stingerea dragostei poate fi provocată şi de anumite obiceiuri proaste.

Toată lumea a auzit cel puţin un sfat despre cum să o cucereşti pe persoana iubită, sfat pe care, probabil, l-aţi pus şi voi în aplicare cu succes. Dar nu multă lume a auzit sfaturi legate de ceea ce nu ar trebui să faci după ce te instalezi confortabil în relaţia mult dorită. Poate că pentru unii este o noutate, dar relaţiile fericite care trec testul timpului şi se consolidează după venirea copiilor pe lume se construiesc nu doar din cele mai grele sau cele mai emoţionante momente ale cuplului, ci şi din lucrurile mărunte pe care le facem în fiecare zi. Iar, dacă unele dintre aceste lucruri sunt exasperante pentru celălalt, atunci de la fericire la distrugerea relaţiei nu este decât un pas. Iată câteva exemple de obiceiuri proaste care au toate şansele să dărâme o relaţie!

 Obiceiuri proaste în cuplu – 1. Bunele maniere sunt aruncate pe apa sâmbetei

Se întâmplă ca regulile de politeţe să fie mult mai bine scoase la iveală în fața străinilor decât în fața familiei sau a partenerului de viaţă. Sunt multe cupluri în care cei doi au renunţat să se mai salute când se văd şi nici nu mai folosesc “te rog” şi “mulţumesc”. La această conluzie a ajuns Christina Steinorth-Powell, un psihoterapeut specializat pe probleme de cuplu şi autoarea bestsellerului Cue Cards for Life: Thoughtful Tips for Better Relationships.

Probabil că nu v-aţi gândit prea mult la acest lucru, dar astfel de mărunţişuri fac diferenţa dintre o relaţie sănătoasă şi una pe ducă. În plus, politeţea este o formă de respect cu ajutorul căreia relaţiile dintre oameni devin mai simple şi mai trainice. De aceea, mulțumiți-i celui care stă lângă voi că a făcut cafeaua de dimineaţă, că a pregătit micul dejun, că v-a călcat un tricou sau că a dat cu aspiratorul. Pentru că acest gest este o formă de încurajare faţă de ceea ce face celălalt pentru noi, dacă vă place cum se comportă partenerul vostru, spuneţi-i cât de repede posibil!

Obiceiuri proaste în cuplu – 2. Micile obiceiuri enervante de zi cu zi şi efectele lor neplăcute

Nu există om care să nu aibă un obicei prost şi încă unul care să enerveze pe altcineva. Nu ducem gunoiul când coşul este plin, nu punem un alt sul de hârtie igienică când aceasta se termină, nu închidem niciodată uşa la baie sau ne încuiem cu cheia când stăm cu orele în cadă, nu punem dopul la sticlă sau nu punem pachetul de unt la loc în frigider. E adevărat că sunt doar nişte obiceiuri, dar, aşa cum le-am învăţat, putem să ne şi ne dezvăţăm de ele.  Însă, când le repetăm la infinit în cuplu, există marea posibilitate ca ele să se contabilizeze undeva şi să ducă la distrugerea relaţiei.

Obiceiuri proaste în cuplu – 3. Dacă eşti neserios, rişti să pierzi încrederea celui de lângă tine

Vă aduceţi aminte de câte ori aţi întârziat să luaţi copilul de la şcoală, la petrecerea unui bun prieten sau chiar atunci când aţi fost chemaţi la masă, acasă, din pricină că nu vă puteaţi hotărî cu ce să vă îmbrăcaţi, aveaţi mai multe mailuri de verificat sau vorbeaţi la telefon cu cineva? “Să întârzii sau să nu îndeplineşti micile comisioane casnice transmite un singur lucru: nu îţi pasă de nevoile şi sentimentele celuilalt”, afirmă Christina Steinorth-Powell. În cele din urmă, dacă cel cu care îţi împarţi viața nu se poate baza pe tine, n-o să-ţi mai ceară nimic. Cel mai corect este să spui din timp şi să te justifici, dacă nu te poţi ţine de cuvânt.

Obiceiuri proaste în cuplu – 4. Comunicarea este superficială

„Nu pot vorbi acum, am treabă, te sun mai târziu, ok?” e o frază pe care am auzit-o cu toţii şi nu de puţine ori. Deşi mulţi dintre noi avem un program intens la serviciu, asta nu înseamnă că trebuie să îi neglijăm pe cei dragi. Sunt chiar situaţii în care partenerul te sună, iar tu, în afară de faptul că îl întrebi dacă e vreo urgenţă cu copiii, refuzi să mai stai de vorbă cu el.
“Să fii nevoit să repeţi ceea ce ai spus pentru că cel de lângă tine te-a ignorant când ai comentat prima oară, este probabil cel mai iritant gest posibil într-o relaţie”, susţine Steinorth-Powell. Tot ea mai spune că lipsa comunicării sau o comunicare deficitară afecteză viaţă sexuală a unui cuplu, iar când nu mai există comunicare, partenerii se distanţează. Comunicarea reală presupune să-l asculţi pe omul iubit nu doar atunci când are o problemă, ci şi când îţi transmite ceva mărunt sau chiar când simte nevoia să povestească ceva ce poate pe tine nu te interesează chiar atât de mult. De aceea, obiceiurile de zi cu zi fac diferenţa când vine vorba despre iubire şi, după cum declară Steinorth-Powell, lucrurile simple şi amabilităţile fac casă bună cu romantismul.

Diana Mărăşoiu/andreearaicu.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa