Ne-am despărţit, dar încă ne certăm. Ce e de făcut?

TOTUL DESPRE MAME

 

Cum necum, copiii se adaptează despărţirii părinţilor, însă conflictele care nu se soluţionează nici după separare îi pot răni destul de grav. Este foarte important ca tu şi fostul tău partener să vă rezolvaţi divergenţele într-un mod sănătos. Conflictele între părinţi, dar mai ales gestionarea lor, sunt unii din cei mai importanţi factori care perturbă starea de bine a copiilor.

Certurile care au loc atunci când o relaţie se sfârşeşte se pare că au un efect substanţial asupra copiilor. Uneori, certurile între părinţi implică şi cuvinte grele, abuzuri psihice şi, uneori, fizice. Toate acestea conduc la creşterea nivelului de stres al copiilor.

Dacă copiii tăi sunt expuşi unor astfel de certuri, e posibil să devină din ce în ce mai închişi în sine, să înceteze să mai încerce lucruri noi, să fie copleşiţi de tot ce se întâmplă la şcoală sau la grădiniţă şi, ulterior, să nu mai relaţioneze cu colegii şi prietenii.

Copiii vor să îşi iubească ambii părinţi, însă atunci când un conflict intervine între aceştia, cel mai probabil copiii vor trebui să aleagă cui să ţină partea. Aici intervin un stres major în sufletul copiilor: de partea cui să fie? Un amănunt foarte important pe care trebuie să îl reţii este ca un copil nu trebuie să aleagă pe care din părinţi îl iubeşte mai mult.

Nu e imposibil ca tu şi partenerul să staţi calmi şi liniştiţi la masă pentru a vă rezolva divergenţele. Această modalitate paşnică îi poate învăţa şi pe copii nişte valori importante despre cum anume pot face faţă conflictelor şi fără să devină violenţi sau să ridice tonul.

 

Sfaturi de cum să îţi protejezi copilul de conflicte

  • Încearcă să fii politicoasă şi respectuoasă cu celălalt părinte al copilului tău. Purtaţi discuţii scurte în spaţii publice, cum ar fi la grădiniţă sau la şcoală. Astfel, circumstanţele v-ar putea obliga, într-o formă sau alta, să fiţi mai politicoşi unul cu celălalt.

 

  • Dacă e musai să porţi o conversaţie cu subiect dificil sau dacă crezi că e foarte posibil că spiritele să se încingă, rezolvaţi-vă problemele într-un loc unde copilul să nu vă poată auzi. Dacă discuţiile faţă în faţă conduc deseori la certuri, comunicaţi mai mult prin SMS sau e-mail.

 

  • Dacă nu faci faţă unei situaţii cum trebuie, încearcă să repari după aceea orice prejudiciu.

 

  • Vorbeşte-i sau scrie-i fostului tău partener pentru a soluţiona o problemă direct cu el, şi nu îl folosi pe copil drept mesagerul vostru.

 

  • Când comunicaţi, nu uita că o importanţă deosebită o au nevoile copilului. El are nevoie să ştie că amândoi părinţii sunt interesaţi ca lui să îi fie cât mai bine.

 

  • Evită să pui întrebări intruzive copilului despre celălalt părinte sau să îi soliciţi să îi ascundă fostului tău partener anumite detalii despre tine.

 

  • Aminteşte-ţi în mod constant că cel mic vă iubeşte pe amândoi şi nu doar pe tine. Evită pe cât posibil să faci remarci negative despre fostul tău partener, este totuşi părintele copilului tău şi pe cel mic îl doare să audă lucruri rele despre el. Dacă pur şi simplu simţi nevoia să te eliberezi de anumite sentimente negative, cel mai bine vorbeşte cu un prieten sau cu un psiholog.

 

  • Nu te sfii să ceri ajutor de la familie sau prieteni atunci când ai nevoie de el, fie că e vorba de ajutor de natură financiară, practică sau emoţională. Părinţii singuri care primesc sprijin sunt mult mai optimişti şi sunt mult mai în măsură să gestioneze situaţiile pe parcurs.

 

  • Chiar şi atunci când nu este uşor, încearcă să îi povesteşti copilului despre acele părţi bune ale relaţiei pe care ai avut-o cu fostul tău partener. Distrează-te cu copilul şi fii cât se poate de dispusă să afli mai multe detalii despre cum se distrează în compania celuilalt părinte.

 

  • Conştientizează că tu şi fostul tău partener vă puteţi face vieţile un calvar dacă vă setaţi minţile în acest sens. Până la urmă, însă, acest lucru va avea un impact asupra fericirii voastre, dar şi a celor din jur. Nu lăsa conflictele să devină o obişnuinţă.

 

  • Relaxează-te şi încearcă să mai laşi şi de la tine din când în când. Multe lucruri bune se pot întâmpla atunci când doi foşti parteneri încep să comunice într-un mod pozitiv. Fă-o pentru tine, dar şi pentru copiii tăi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa