Maică-ta e de vină!

Raluca Dumitrică
maica-ta-e-de-vina-totul-despre-mame

Când lucrurile nu mai funcţionează aşa cum ar trebui într-o relaţie, se întâmplă ca nu o dată să auzim propoziţia „maică-ta e de vină!” aruncată cu năduf de el sau de ea. Există şi variaţiuni pe această temă, iar mama poate fi înlocuită cu alte persoane apropiate, care poartă vina pentru ceea ce se întâmplă. Aşadar, indiferent dacă în discuţie apare mama, soacra, mătuşa, sora sau chiar prietenii, în multe relaţii de cuplu e tot timpul cineva responsabil pentru greşelile care există în relaţia dintre cei doi.

În viziunea partenerului care face reproşul, vinovatul și cel asupra căruia se revarsă acuzele este cel care a inoculat mai demult în celălalt partener tot felul de obiceiuri şi de mentalităţi eronate, ce se răsfrâng în prezent asupra cuplului. Acuzatorul nu are cum să fie vinovat niciodată, dacă se întâmplă ceva rău, ci de vină e mereu altcineva. Bineînţeles, după ce sunt epuizate variantele vinovaţilor externi, tot partenerul e cel care poartă în cârcă muntele de vinovăţie pentru starea existentă.

Mereu e altcineva de vină

Iar ca să înţelegem mai bine această situaţie, să zicem că se reflectă perfect în cazuri în care unul dintre parteneri îl înşală pe celălalt, pentru că acesta stă foarte mult timp la serviciu şi îl neglijează pe cel care a înşelat, sau când în cuplu apare violenţa verbală, iar cel care proferează injurii dă vina pe partener pentru că nu-l înţelege. Similar, de vină pentru eşecul la serviciu, acumularea de kilograme, înfăţişarea deplorabilă, neînţelegerile cu cei mici sau disensiunile cu prietenii este numai vina partenerului.

Există soluţii pentru a nu mai spune „Maică-ta e de vină!”

Din fericire, lucrurile nu trebuie sa aibă un final dramatic, pentru că există soluții pentru a depăși această situație.

1.Recunoaşte problema şi faptul că, într-adevăr, există posibilitatea ca tu însuţi să fi provocat problema. Nimeni nu e infailibil, iar tu ar trebui să ştii bine că errare humanum est. În plus, greşelile sunt adesea o cale spre evoluţie personală.

2. Acceptă-te pe ţine necondiţionat, dar şi pe partener.

3. Renunţă la jocul găsirii de vinovaţi.

4. Ia o pauză şi analizează la rece, cu calm, toată situaţia. Încearcă să priveşti lucrurile şi printr-o altă lentilă, nu doar prin cea proprie şi prin cea a căutării de vinovaţi.

5. Încetează să fii extraordinar de ataşat de întreaga situaţie. Puţină detaşare poate fi tocmai ceea ce îţi trebuia pentru a-ţi limpezi gândurile.

6. Apelează la ajutor specializat, dacă simţi că nu reuşeşti deloc să ieşi din acest impas. Dar ca să ajungi în acest punct, trebuie să recunoşti existenţa problemei şi faptul că ea nu face altceva decât să-ţi agraveze situaţia deloc fericita de cuplu în care te afli.

Vei vedea că, punând în aplicare aceste sfaturi vei reuşi să ai o relaţie de cuplu mult mai echilibrată, plină de iubire şi care te poate împlini din toate punctele de vedere, aşa cum a fost la început.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre cum si de ce spunem „maică-ta e de vină!”, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa