Încrederea în cuplu, ingredientul nelipsit din relaţiile trainice

Raluca Dumitrică
increderea-in-cuplu-totul-despre-mame

Încrederea în cuplu vinde bine, asta e clar. Filmele mai vechi sau mai noi care ies pe poarta studiourilor de la Hollywood și care au cuplul în prim plan stau destul de bine la capitolul scenariu. Găsim acolo filme cu iubiri eterne, cu provocări ce au final neașteptat de frumos, dar și poveşti în care personaje feminine le mărturisesc la o şuetă altor personaje că au încredere deplină în partenerul de viaţă, alături de care trăiesc de ani buni frumoase povesti de dragoste.

Îi face, cel puţin în ochii celorlalți, partenerii veşnici îndrăgostiți

Cinefilii află că aceste personaje sunt absolut convinse că jumătățile lor nu le-au înşelat niciodată și înşiră dovezi după dovezi: au acces fără restricţie la telefonul personal şi la cel de la birou al partenerilor, ştiu toate parolele lor de la conturile de mail, Facebook sau Booking, ba chiar au acces la datele lor bancare. Chiar dacă oamenii par a fi, cumva, controlați permanent până-n măduva oaselor, absenţa oricărui mic indiciu ce ar fi indicat o urmă de infidelitate îi face, cel puţin în ochii celorlalți, partenerii veşnici îndrăgostiți, trup şi suflet dedicați jumătății lor.

Tendință acută de verificare permanentă a partenerului ascunde o temere uriaşă

Chiar dacă cele mai multe filme de acest gen sunt uşurele, ele prind până la final şi îi fac pe privitori să se gândească destul de mult la încrederea fabuloasă pe care o nutresc doamnele faţă de domni. Și invers, bineînțeles. Dar nu doar dovezile de ne-înşelat sunt discutabile, în acest caz, ci şi intenţia din spatele lor. Tocmai această tendință acută de verificare permanentă a partenerului ascunde o temere uriaşă din partea celui care îşi bagă nasul în tot şi toate că celălalt va fi infidel. În alte situaţii, la baza acestei controlări excesive şi intruzive este un strat gros de gelozie, care erodează treptat, dar cu o forţă de nebănuit, fundamentul relaţiei dintre cei doi.

Încrederea în cuplu este necesară pentru sănătatea relaţiei

Dar care este rolul încrederii? Specialiștii ne spun ca încrederea formează conexiuni semnificative intre persoane. Ea este esenţială pentru ca relaţia de cuplu să fie una sănătoasă, care să crească într-o manieră frumoasă pe zi ce trece. Având încredere în cel de lângă noi avem mai multă siguranţă de sine şi simţim cum echilibrul care există în interiorul relaţiei se transferă şi către alte laturi ale vieţii noastre, care prosperă. În caz contrar, apar stări de anxietate, de stres, de neputinţă, precum şi lipsa de certitudine în ceea ce priveşte capacităţile personale de a fi parte a unui cuplu şi de a da randament în alte zone ale vieţii private sau profesionale.

Niciun cuplu nu e la fel ca altul

Dar, aşa cum oamenii sunt diferiţi, şi cuplurile pot fi la fel de diferite. Pentru unele persoane, simpla discuţie telefonică sau online între partener şi o altă persoană, discuţie repetată şi cu durată mare de fiecare dată, este motiv de pierdere a încrederii în celălalt şi considerată infidelitate. Pentru alţii, în schimb, totul poate fi trecut cu vederea şi, până la faptele propriu-zise, nimic nu se pune la socoteală.

Însă încrederea nu se rezumă doar la o formă sau alta de infidelitate. Încrederea are legătură şi cu promisiunile făcute, cu sinceritatea, onestitatea şi dedicarea fiecăruia dintre cei doi relaţiei, relație care este percepută de parteneri ca fiind extraordinar de importantă în vieţile lor. Și, dacă acestea sunt fisurate, nimic nu va mai funcționa asa cum trebuie. Tocmai de aceea suntem datori să înglobăm toate caracteristicele încrederii în cuplul nostru și să le și respectăm cu strictețe, ca relația să fie într-adevăr una trainică.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa