Tu şi partenerul tău nu mai formaţi un cuplu, însă amândoi sunteţi în continuare părinţii copiilor voştri. E în interesul copiilor să găsiţi modalitatea ideală pentru a rămâne amândoi implicaţi în vieţile lor.
Nu este uşor să puneţi la punct aranjamente între voi doi, atunci când relaţia voastră s-a încheiat. Poate că amândoi vreţi să petreceţi cât se poate de mult timp cu copiii, sau poate fostul tău partener nu vrea să îi vadă.
Stabilirea regulilor între părinţi
Oricare ar fi situaţia, tu şi fostul tău partener trebuie să luaţi nişte decizii ferme vizavi de modul cum vă veţi creşte mai departe copiii. Discutaţi cât se poate de mult şi găsiţi o soluţie. În cazul în care nu este posibil, apelaţi la un psiholog specializat în cupluri care să vă ajute. Iată câteva sfaturi despre cum să vă stabiliţi regulile:
Stabiliţi un plan
Un plan pentru cum să vă creşteţi mai departe copiii vă poate ajuta să stabiliţi şi care este statutul relaţiei voastre în acest moment. Pentru a trasa un astfel de plan, tu şi fostul tău partener trebuie să discutaţi drepturile pe care le veţi avea fiecare, responsabilităţile în ceea ce îi privește pe copii şi o modalitate corectă şi prietenoasă de a vă rezolva conflictele fără să îi implicaţi pe cei mici.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA ȘI:
Când părintii se despart
Un plan comun ar trebui să includă:
- un program de vizite;
- un plan pe termen lung pentru educaţia copilului;
- împărţirea resurselor financiare;
- nevoile medicale ale copilului sau alte nevoi;
- disciplina şi regulile în casă;
- vacanţele şi evenimentele speciale.
Asiguraţi-vă că aveţi un plan de urgenţă
Odată de aranjamentul vostru este bătut în cuie, va trebui să cădeţi de acord asupra a ce se întâmplă în cazul în care planurile unuia dintre voi se schimbă sau intervine ceva urgent. Ar trebui să discutaţi astfel de posibile situaţii faţă în faţă, la telefon, sau prin e-mail.
Adoptaţi o atitudine flexibilă
E în interesul tuturor să fiţi amândoi cât mai flexibili. Spre exemplu, dacă fostul tău partener întârzie uneori atunci când vine să îi ia pe copii, ar putea ajuta să ai câteva alternative la îndemână. Ţine minte că supărările pe fostul tău partener în astfel de situaţii fac lucrurile dificile pe viitor.
Planurile voastre vor trebui să se adapteze la nevoile copiilor, pe măsură ce aceştia cresc, dacă schimbă şcoală, cunosc alţi oameni sau se angajează în noi activităţi, cum ar fi, spre exemplu, practicarea unui sport.
Încearcă să accepţi faptul că aveţi stiluri diferite de educaţie
Nu e tocmai uşor să te obişnuieşti cu stilul de a educa copiii al fostului tău partener. E foarte posibil să aveţi păreri şi valori diferite. O modalitate de a face faţă acestui lucru este să discutaţi, fie că sunteţi sau nu de acord. De asemenea, trebuie să învăţaţi să faceţi distincţia clară între preferinţele voastre şi nevoile copiilor:
- Preferinţă: „Nu îmi place că fiica noastră mănâncă atât de multe dulciuri acasă la fostul meu partener.”
- Nevoia copilului: „Fiica noastră este alergică la arahide.”
Dacă nu îţi place ceva din cauza preferinţelor tale, ai putea să închizi ochii din când în când. Abia atunci te vei putea concentra mai mult asupra nevoilor care afectează cu adevărat sănătatea şi siguranţa copilului tău.
Ţine-ţi la curent fostul partener
Copiii au numai de câştigat atunci când celălalt părinte este la curent cu toate nevoile şi interesele lor. Chiar dacă celălalt părinte locuieşte departe, copiii tot au parte în mod regulat de scrisori, e-mailuri şi telefoane, mai ales dacă comunicarea este reciprocă.
Plănuieşte în avans sarcini şi evenimente
E posibil să îţi doreşti ca fostul tău partener să se implice în anumite sarcini şi responsabilităţi în privinţa copiilor, cum ar fi, spre exemplu, vizitele medicale, excursiile la şcoală sau evenimentele extracuriculare. Poţi să soliciţi şcolii ca fiecare amănunt să fie comunicat şi fostului tău partener, pentru a fi mereu în temă cu ce se întâmplă în viaţa copiilor.
Acordă un timp fostului tău partener să înveţe cum se învârt roţile
Până la despărţire, e posibil ca în marea parte a timpului să fi fost tu cea care a avut grijă de copii. În acest caz, nu ar fi ciudat ca fostul tău partener să aibă nevoie de timp pentru a stabili o relaţie mai strânsă cu copiii.
Fii pregătită pentru sentimente negative
Când copiii sunt cu celălalt părinte, e posibil să te încerce sentimente de dor, singurătate şi dezamăgire. Să plănuieşti în avans cum să faci faţă unor astfel de emoţii atunci când copiii sunt departe te-ar putea ajuta destul de mult.
Pe cât posibil, stabileşte din timp ce fel de contact vei avea cu copiii în aceste perioade. Spre exemplu, vă puteţi telefona înainte de culcare, scrie mesaje sau e-mailuri. Încearcă să pari cât se poate de fericită pentru copiii tăi, sentimentele tale pozitive îi vor ajuta să facă tranziţia.
Când părinții se despart. Cum faceţi faţă evenimentelor speciale
Uneori, cele mai importante zile din an, cum ar fi sărbătorile religioase sau vacanţele, sunt cel mai greu de organizat în aşa fel încât să placă tuturor. Să fie singuri într-o zi specială, fără copii, poate fi dificil pentru mulţi părinţi despărţiţi.
Unii părinţi îşi împart între ei sărbătorile din an. Alţii consideră că ar putea alterna zilele speciale: într-un an mama găzduieşte Crăciunul, în altul tata. Se poate la fel de bine organiza un fel de sărbătorire a zilei respective în avans. Puteţi face o mică petrecere de Crăciun cu o săptămână înainte de 25 decembrie.
Ajută foarte mult să discuţi şi cu copiii despre aranjamentele pe care le pui la cale cu fostul tău partener, mai ales dacă vorbim despre zilele lor de naştere sau alte evenimente care îi interesează în mod direct.
Puteţi, totodată, să vă puneţi de acord asupra momentului când se dau cadourile de Crăciun și despre ce fel de cadouri sunt potrivite şi care nu. Spre exemplu, anumite sume de bani nu ar trebui cheltuite decât la ocazii speciale, de câteva ori pe an, şi, în rest, micile cadourile simbolice sunt mai indicate. Discutaţi din timp de fiecare dată pentru a evita ca amândoi să cumpăraţi aceleaşi lucruri.
Când fostul tău partener nu se mai implică
Să menţii vie relaţia fostului tău partener cu copiii poate fi uneori mai greu de realizat. Aceasta se poate întâmpla dacă:
- relaţia voastră a implicat violenţă sau abuz;
- fostul tău partener are o nouă familie sau s-a mutat foarte departe;
- fostul tău partener a ales să nu aibă niciun contact cu copiii.
- În astfel de cazuri, relaţia ta şi a copiilor tăi cu ceilalţi adulţi din cercul tău apropiat poate ajuta, fie că e vorba de prieteni, membri din familia ta extinsă sau profesori. Aceştia îţi pot oferi sprijin şi ajutor şi pot reprezenta pentru copiii tăi figuri parentale la care aceştia să se raporteze.