Gestionarea conflictelor în familie

TOTUL DESPRE MAME

 

Conflictul este o latură normală a unei relaţii, mai ales pe măsură ce faceţi faţă provocărilor de părinte. Atunci când lucraţi împreună pentru a rezolva un conflict, vă construiţi o relaţie fericită şi sănătoasă, şi vă învăţaţi copiii o serie importantă de abilităţi.

 

Rolul conflictului în viaţa de familie

Conflictul se întâmplă în familii. Efectele sale asupra copiilor depind de nivelul şi frecvenţa cu care se produce, precum şi de modul în care este rezolvat. Gestionarea constructivă este, aşadar, importantă – pentru copii, pentru relaţia voastră şi fericirea întregii familii.

 

Când este conflictul util

Copiii nu se nasc ştiind cum să gestioneze un conflict, astfel încât divergenţele ocazionale sunt puţin probabile să producă vătămări de durată, dacă sunt tratate cum trebuie.

De fapt, urmărind adulţii soluţionându-şi problemele îi poate învaţa pe copii nişte lucruri preţioase, cum ar fi negocierea eficientă şi faptul ca diferenţele de opinie sunt o parte din viaţă.

 

Când este conflictul o problemă

Dificultatea apare atunci când părinţii, oricât de mult ar lupta, nu reuşesc să îşi rezolve divergenţele. Acest lucru poate fi dureros şi dăunător pentru copii. Cu cât părinţii se ceartă mai des, cu atât mai afectaţi sunt copiii. Conflictele grave şi frecvente riscă să producă probleme emotionale, comportamentale şi sociale. Copiii sunt astfel mult mai probabil să fie neascultători şi să se confrunte cu probleme cum ar fi depresia, agresivitatea sau performanţele slabe la şcoală.

 

Conflictul nesănătos afectează grav copiii, indiferent dacă parinţii sunt împreună sau separaţi. Chiar si atunci cand nu sunt certuri, tăcerile tensionate, discordia, furia sau ostilitatea refulată pot provoca un disconfort major.

Conflictul poate fi deosebit de dăunător dacă este vorba de abuz, ameninţări sau dispute cu un copil în faţa altuia. Violenţa fizică face lucrurile să se agraveze mult mai tare. Copiii care cresc martori la violenţă fizică sunt cei mai expuşi la probleme personale şi sociale în viaţa adultă.

 

Modul în care copiii sunt afectaţi de conflictul parental

Unii copii fac faţă la conflict mai bine decât alţii. Factori precum temperamentul şi vârsta sunt cei care fac diferenţa. Mai sunt şi tipul şi frecvenţa conflictelor din mediul familial.

Copiii mici sunt mai deschişi în a arăta că sunt supăraţi. Excesele de furie sau comportamentul dificil ar putea fi semne de stres. Copiii mai mari s-ar putea confrunta cu probleme sociale, cum ar fi depresia şi un nivel scăzut de stima de sine.

 

Unele cercetări sugerează că genul joacă un rol în modul în care copiii să facă faţă conflictului. Baietii sunt mult mai probabil să se simtă ameninţaţi de certurile părinţilor lor, şi de a răspunde prin neascultare sau agresivitate. Fetele tind sa devină din ce în ce mai retrase şi introvertite.

 

Sfaturi pentru gestionarea conflictelor:

Idei

Lucruri de făcut

Evitaţi cearta în faţa copiilor. Pastrează discuţiile aprinse în spatele unor uşi închise. Făceţi-vă timp să discutaţi atunci când copiii nu sunt prin preajmă – spre exemplu când dorm, când sunt la şcoală sau în vizită la bunici.
Lăsaţi copiii să vadă că vă discutaţi problemele într-un mod constructiv. • Vorbiţi pe rând.• Încearcă să înţelegi sentimentele sau punctele de vedere ale partenerului tău.• Ia partea plină a paharului din ceea ce îţi transmite partenerul.• Împărtăşeşte-ţi sentimentele cu partenerul.

• Fii politicos.

• Căutaţi şi propuneţi cât mai multe soluţii posibile.

Chiar şi când ai probleme cu partenerul, păstrează o relaţie bună cu copiii. • Fă lucruri împreună cu copiii care să îi bucure.• Spune-le atunci când fac lucruri care îţi sunt plac.• Fii cât mai afectuos cu ei.• Discută cu copiii subiecte de interes pentru ei şi află în permanentă ce mai fac şi cum se mai simt.

• Fii disponibil – ori de câte ori este posibil, oprește-te din ceea ce faci pentru a-ţi ajuta, asculta sau a le vorbi copiilor tăi.

Spune-le clar şi răspicat copiilor că nu ei sunt cauza divergenţelor.

• Spune-le copiilor că problemele nu se întâmplă din cauza lor şi că adulţii încearcă să le rezolve.• Continuă în a le spune copiilor că încerci să găseşti soluţii.• Petrece cât mai mult timp cu copiii tăi şi aminteşte-le în mod constant că îi iubeşti.• Încurajează-ţi partenerul să păstreze o relaţie pozitivă cu copiii.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa