Cui îi mai arde de pasiune în familiile cu copii mici?

Domnica Petrovai
domnica-petrovai-totul-despre-mame

Într-o relație de cuplu satisfăcătoare pe termen lung importante sunt două abilități. Prima este cea de a rezolva conflictele, tensiunile și incompatibilitățile fără să rămânem cu resentimente și fără să îl pedepsim pe partener, abilitate despre care am vorbit în articolele anterioare și despre care vom mai vorbi, dar și abilitatea de a menține sau de a recâștiga pasiunea în cuplu. Nu putem vorbi despre menținerea pasiunii dacă avem resentimente unul față de celălalt, certuri și divergențe pe care nu le rezolvăm.

Însă o relație de iubire implică o atenție și preocupare pentru relație și partener și după ce apar copiii în viața noastră sau după ce ne confruntăm cu evenimente stresante. Cu toții ne dorim o relație plină de dragoste și pasiune. Avem însă nevoie și să facem lucruri pentru ca relația de iubire să fie una pasională.

Cui îi mai arde de pasiune?

Dacă ne așteptăm ca aceste lucruri să vină de la sine, atunci ne pregătim, cel mai probabil, pentru eșec. Sau dacă venim cu justificări și scuze de tipul „avem copii, nu mai avem timp și pentru noi”, „suntem prea obosiți să ne mai gândim la chestii sentimentale, avem lucruri mai importante de făcut” tot pentru eșec ne pregătim, ca și atunci când dăm vina pe muncă, copii, partener. Nopți nedormite, facturi de plătit, copii de dus la școală, trădări și dezamăgiri la muncă, criză financiară. Cui îi mai „arde” de pasiune?

Realitatea este că adesea avem nevoie să ne reîntoarcem la valorile noastre. Este ea familia? Iubirea pentru partener? Care sunt prioritățile? Cât investesc eu în relația cu partenerul, sau cred ca pasiunea vine de la sine, fără efort?

Pentru asta vă propun câteva recomandări. Grozav ar fi să le discutați cu partenerul și să începeți să le introduceți în viața voastră de zi cu zi.

6 recomandări care (re)aduc pasiunea în relații

Amintiți-vă de perioada romantică a relației. Ce făceați atunci pentru partener și acum ați încetat să le mai faceți? Care erau acele gesturi de iubire pentru partener și relație? Vorbiți cu partenerul despre ele și nevoile voastre. Cum dăruiați iubire și cum primeați iubirea partenerului. Gesturile concrete, reale, de zi cu zi care vă dădeau o stare atât de bună. Reintroduceți acele gesturi în viața voastră prezentă. Tu și partenerul tău au nevoie de ele. Relația are nevoie de momentele de bucurie, afecțiune, noutate, surpriză. Chiar și după ce sunt și copiii și sunteți de mult timp împreună. Nevoile au rămas.

Mă simțeam iubit/iubită atunci când… ”îmi pregăteai micul dejun sâmbăta dimineața”, „ne uitam la un film împreună”, „mă sunai în timpul zilei să îmi spui cât de mult mă iubești”.

Mă simțeam iubitor/iubitoare atunci când… ”îți aduceam flori și tu erai tare bucuroasă”, „pregăteam vacanța de vară pentru noi”, „planificam o seară în oraș și erai atât de încântat”.

2. Exprimați direct și clar care sunt nevoile voastre pentru ca partenerul să știe ce vă bucură, ce vă face plăcere, fără să porniți de la convingerea că „i-am mai spus de atâtea ori”, sau că „ar trebui să știe ce am nevoie, ce mă face fericit”, „dacă îi spun nu mai este autentic, natural, adevărat”.

Mă simt iubit/iubită atunci când… „mă săruți și mă îmbrățișezi când ne vedem”, „îmi spui că mă iubești”, „facem dragoste”, „îmi spui că sunt frumoasă”, „mă apreciezi pentru ceea ce fac pentru familia noastră”.

3. Faceți câte o surpriză partenerului vostru, cel puțin o dată pe lună. Ceva ce ați observat că și-ar dori sau i-ar face o mare bucurie. Un bilet la un spectacol. O cina pregătită. Avem nevoie de noutate, de surpriză, să vedem că cel de lângă noi este atent cu bucuriile și plăcerile noastre și, mai ales, că ele sunt o prioritate pentru noi. Pasiunea se menține cu noutatea și surpriza adusă în cuplu de către partener. Gesturi mici care înseamnă foarte mult. Relația are nevoie de atenție pentru a se menține pe termen lung.

5. Învățați un lucru nou din când în când, distractiv, ceva ce să fie plăcut pentru amândoi. Un curs de dans sau pictură, un curs de gătit, ceva ce nu ați mai făcut, dar v-ar relaxa, v-ar aduce bucurie. Când învățăm un lucru nou ne reconectăm, ne reapropiem, ne cunoaștem și ne regăsim.

6. Acum gândiți-vă la niște gesturi de iubire pe care vi le-ați dorit dintotdeauna, dar pe care nu le-ați cerut niciodată. Acestea pot fi fantezii foarte intime. Ele pot proveni din viziunea pe care o aveți asupra relației așa cum o visați. Aș vrea ca tu …”să mergi cu mine pe munte de trei ori pe vară”, „să dormi dezbrăcat”, „să ieși cu mine la cină o dată pe lună”, „să îmi faci o surpriză planificând o vacanță la mare”.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa