După 10 ani de căsnicie

TOTUL DESPRE MAME

Cifrele rotunde ne îndeamnă întotdeauna la recapitulări, concluzii, amintiri depănate şi planuri de viitor. Cinci ani de când ţi-ai luat permisul de conducere, doi ani de când v-aţi mutat în casa voastră, şase ani de când ai început propria afacere, zece ani de când ai spus Da! Sună cunoscut?

7 lecţii de viaţă învăţate în 10 ani de căsnicie

Nunta de tinichea, aşa s-ar numi aniversarea celor zece ani de căsnicie pe care eu şi soţul meu îi sărbătorim anul acesta. Fără să cad în dulcegării, mărturisesc că nici nu ştiu când au trecut. „Vai, cât de mici eraţi la nuntă!”, exclamă o prietenă de-ale mele zilele trecute, uitându-se pe albumul nostru de fotografii. Privind peste umărul ei a trebuit să admit: eram cumplit de tineri! 22 de ani!

Salman Rushdie descrie într-una dintre cărţile sale (mai exact, în Rușinea) povestea lui Rani, o femeie care alege să-şi nareze viaţa brodându-și poveştile pe fiecare dintre cele optsprezece şaluri ţesute în mai bine de treizeci de ani. Cam aşa s-au scurs şi ultimii zece ani din viaţa noastră: unul ţesând, celălalt brodând poveşti, pentru noi sau pentru cei din jur. E prea devreme să spunem dacă sunt poveşti bune sau rele. Pot însă să vă povestesc despre cele şapte lecţii pe care le-am învăţat până acum:

1. „A iubi” se conjugă cu „a vrea”. Nu e uşor să poţi spune „te iubesc” atunci când abia apuci să schimbi trei vorbe într-o zi, dintre care două au legătură cu lista de cumpărături, iar al treilea este legat de şosetele murdare lăsate pe jos şi care te enervează atât de tare. Trecem grăbiţi unul pe lângă altul de dimineaţă până seara, iar de cele mai multe ori vorbim mai mult despre copii decât despre noi. E atât de simplu în ritmul acesta să vezi doar lucrurile urâte. Am învăţat, însă, că depinde doar de mine să mă uit acolo unde îmi place, la lucrurile care îmi sunt atât de dragi la el şi să ignor toate acele mărunţişuri uneori enervante, alteori caraghioase.

Vrei să depășești problemele care apar în cuplu sau sincopele în relație? Atunci înscrie-te  la cursul online PENTRU NOI DOI susținut de Domnica Petrovai. Te poți bucura, astfel, de sfaturile și răspunsurile unuia dintre cei mai buni specialiști în terapia de cuplu de la noi! Înscrierile se pot face AICI

2. Am învăţat să cer ajutorul. Din păcate, am avut parte şi de necazuri mari în cei zece ani şi care mi-au zdruncinat destul de tare ideea pe care o aveam înainte de nuntă – o femeie trebuie să fie superputernică şi independentă, chiar dacă este căsătorită. Între timp am eliminat „trebuie” din ecuaţie şi am învăţat să spun „nu mai pot, am nevoie de tine”, fără a mă simţi umilită. Abia atunci am început să mă simt puternică cu adevărat.

3. Nici măcar Făt-Frumos nu se luptă cu balaurii în fiecare zi. Atunci de ce aş avea eu o aşa ditamai pretenţie de la soţul meu? Ştiţi, eu sunt o perfecţionista, o pretenţioasă până la sânge. L-am ales pe cel mai cel în urmă cu zece ani. Aşa încât mi-a luat ceva timp până să înţeleg că şi el are nevoie din când în când să fie aşa, un om obișnuit, cu zile proaste, cu puncte slabe, cu frici sau cu ambiţii copilăreşti, un cavaler care în unele zile nu mai poate să îmbrace armura şi să apere tânăra domniţă. Iar atunci domniţa trebuie să stea să brodeze frumos şi să nu mai bată din condur. Măcar o zi, că n-o fi foc!

4. Ştiţi vorba „Dragostea nu înseamnă a te uita lung unul la celălalt, ci a te uita împreună în aceeaşi direcţie”? Ei bine, deşi sună romantic şi promiţător, nu sunt de acord! Am descoperit că uneori este mult mai frumos ca fiecare dintre noi să se uite în direcții diferite, aşa încât la sfârşitul zilei să avem ce povesti, dacă nu câteva ore, măcar câteva minute dragi şi liniştite. Am crescut mult sufleteşte şi uman în aceşti zece ani datorită poveştilor pe care El mi le spune în fiecare zi.

5. Ea îi face bine şi nu rău în toate zilele vieţii sale. Bărbatul ei este bine văzut la porţi când şade cu bătrânii ţării. (Pildele, cap. 30) Acestea sunt două învăţături biblice pe care mi-am întemeiat căsnicia şi care au fost de bază timp de zece ani. Am descoperit că pot face bine dacă îi pregătesc „cămaşa norocoasă” înaintea unei întâlniri importante, dacă fac o ceaşcă de cafea când văd că nu mai are putere să termine un proiect urgent sau când aleg să îmi muşc buzele și nu să pun mâna pe telefon şi să sun o prietenă pentru a-l vorbi de rău pentru nu ştiu ce lucru pe care l-a făcut şi pe care îl voi fi uitat a doua zi dimineaţă.

6. Flirtul este bun! (Nu, nu mă refer aici la flirtul cu în afara căsătoriei.) Despre cele cinci tactici de supravieţuire conjugală v-am mai povestit. Cred cu tărie că un cuplu are nevoie de timp intim chiar şi după 30 de ani de căsnicie, nu doar după 10. Şi mai cred că nu există bărbat pe lume căruia să nu îi placă o soţie care miroase frumos, care are un păr îngrijit, care nu stă în pijama toată ziua şi care din când în când ştie să şoptească la ureche promisiuni „fierbinţi”.

7. Independenţa financiară este una dintre lecţiile pe care le-am învăţat cel mai recent în viaţa mea de femeie măritată. Este corect ca presiunea să se împartă la doi ca să nu devină copleșitoare. În plus, ştim bine cât de plăcut este să ai ceva „pus de-o parte” pentru surprize plăcute în zilele grele.

7 bis: l-am întrebat şi pe El care ar fi cea mai importantă lecţie pe care a învăţat-o în cei zece ani. Iată şi răspunsul: „M-am căsătorit cu tine pentru că te iubeam mult. Ce era de învăţat?! Căsătoria nu e ceva de groază cum ţi se spune înainte!” Ei poftim, comedie! Ca să vezi pentru ce am teoretizat eu şapte paragrafe la rând!

Voi ce lecţii de viaţă aţi învăţat de când sunteţi căsătorite?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa