Divorțul în zilele noastre

Luminița Malanca

Încă din 2015, modificările aduse codului civil fac din procedura de divorț una relativ simplă, dacă ambele părți implicate sunt de acord cu o despărțire pe cale amiabilă. Nu mai este nevoie de tribunal, nu mai este nevoie de implicarea unui avocat, totul se poate rezolva cu ușurință la notar. Puțin mai complicat poate fi atunci când la mijloc sunt copii. Iată, mai jos, care sunt pașii unui divorț amiabil în România.

Condiții necesare

Prima condiție pentru ca divorțul să aibă loc la notar este ca ambele părți implicate să fie de acord cu divorțul amiabil, cu numele pe care îl vor purta după desfacerea căsătoriei și să nu aibă bunuri materiale pe care să dorească să le împartă (partaj).

E bine de știut că orice birou notarial din orașul sau comuna de reședință are competențe specifice legale pentru a desface căsătoria, cu condiția de a se afla în circumscripția judecătoriei unde s-a încheiat căsătoria sau dacă funcționează în același oraș unde se află și ultima locuință comună a soților. În cazul orașului București, este competent orice notar public din circumscripția Tribunalului București.

Dacă vrei să înțelegi mai bine ce înseamnă divorțul pentru părinți, dar mai ales pentru un copil, vino și tu pe 27 ianuarie, la ora 18:30, la Librăria de la Humanitas de la Cișmigiu. Aici va avea loc atelierul ”Mama și tata te iubesc, dar se despart”, susținut de psihologul Monica Lespezanu, membru al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei, și lansarea cărții ”Când părinții se despart. Cum să ne ajutăm copiii să treacă prin procesul de separare”, de Penelope Leach. Cartea este disponibilă aici.

Cei doi parteneri trebuie să se prezinte personal cu actele de stare civilă în original, respectiv:

  • Certificate de naștere
  • Certificat de căsătorie- acesta va fi reținut de notar
  • Certificate de naștere copii – dacă este cazul
  • Actele care dovedesc ultima locuință comună – dacă este cazul
  • Cerere de divorț – care este pusă la dispoziție de către notar și care se completează pe loc, în fața notarului
  • Formular custodie comună – există diverse modele pe care, de asemenea, notarul le pune la dispoziție

Cererea de divorț se poate depune și prin mandatar cu procură autentică, însă la pronunțarea divorțului ambii parteneri trebuie să fie prezenți. Odată depusă, cererea este apoi verificată de către Registrul Național al Cererilor de Divorț, pentru a se vedea dacă cele două părți nu au mai depus-o și în altă parte. Se acordă un termen de gândire de 30 de zile, timp în care cei doi se pot răzgândi în ceea ce privește divorțul.

Divorțul cu copii minori

În cazul în care cei doi au copii minori, divorțul se poate realiza amiabil la notar doar dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

  • Custodie comună (exercitarea autorității părintești de către amândoi părinții, indiferent de domiciliul viitor al copiilor);
  • Stabilirea locuinței copiilor după pronunțarea divorțului (ea poate să nu se schimbe);
  • Programul de vizite al părintelui la care nu urmează să locuiască copilul;
  • Stabilirea contribuției unuia dintre părinți la cheltuielile de creștere, educare și pregătire profesională a copilului (pensia alimentară). De regulă, această contribuție revine părintelui la care nu urmează să locuiască copilul.

Acordul pe cele de mai sus se face în prezența notarului, în baza unei convenții autentificate.

În cazul divorțului cu minori, notarul solicită Autorității Tutelare competente situată pe raza ultimului domiciliu comun al soților, întocmirea unui Raport de anchetă socială. Statul român verifică astfel că ceea ce-și doresc cei doi parteneri este conform cu interesul copiilor. În cazul minorilor cu vârste de peste 10 ani, reprezentanții Autorității Tutelare îi audiază în prezența părinților, la domiciliul comun și întocmește la final un proces verbal de audiere. Toată această procedură are loc în termenul de 30 de zile calendaristice, termen de grație oferit de lege, prin care cei doi parteneri se pot răzgândi în privința divorțului.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa