Divorțul în interesul copilului. Poveștile unor părinți care au reușit să se înțeleagă de dragul celor mici

Învată să divorțezi în interesul copilului. Există familii care s-au despărțit în condiții normale și au cosiderat că pe primul plan în despărțirea lor este copilul.

Laura Pascu, redactor
Învață să divorțezi în interesul copilului
Adrian Trancu – Învață să divorțezi în interesul copilului

Trăim într-o vreme în care tot mai multe cupluri divorțează. La 4 căsătorii se înregistrează un divorț, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS) din 2021. Află poveștile unor părinți care au reușit să se înțeleagă asupra interesului copiilor, dar și ce trebuie să faci dacă ești în situația asta.

Potrivit INS acum 20 de ani principalele motive de divorț declarate erau adulterul, alcoolismul, jocurile de noroc sau abandonul familial, iar în ultimii ani au început să apară violența domestică și abuzul emoțional printre motivele de divorț.

Adrian T a divorțat când fetița sa avea 2 ani și 9 luni. Era destul de greu atunci să explice copilului că părinții nu se mai înțeleg, dar că pe ea o iubesc oricum. Chiar dacă îi spui asta, oricum la 2 ani nu înțelege mare lucru. A discutat cu soția lui și au decis împreună să îi facă trecerea ușoară, așa că la început fetița stătea ziua cu el, noaptea cu fosta soție. Problema era și că încă o alăpta, prin urmare avea o dependență față de mamă. Abia pe la 4 ani a început să stea cu el, la început o seară, apoi mai multe. La 5 ani i-au făcut program de o săptămână la el, o săptămână la ea. Acum are 7 ani și a ajuns să stea 2 săptămâni la mamă și 2 săptămâni la tată.

Dreptul copiilor de a avea acces la ambii părinți

Dacă părinții petrec mai mult timp cu copilul după divorț, acesta poate simți continuitate și are nevoie de asta. Dacă se mută într-o casă unde nu îi place sau este forțat să facă un anumit lucru, va resimți mai mult disconfortul separării. Important este să îi fie cât mai confortabil după divorț și universul lui să nu fie afectat prea tare. Poate că înainte de divorț unul dintre părinți nu petrecea atât de mult timp cu copilul, însă, odată cu actul notarial sau de instanță, prin care s-a stabilit custodia comună, ambii părinți vor fi nevoiți să petreacă timp cu el.

Copilul este afectat și dacă trece printr-un divorț și dacă trăiește alături de un cuplu care nu se întelege și stă împreună doar pentru el. Dacă îți iubești copilul, trebuie să ai grija ca imaginea celuilalt să fie bună în fața lui. Nu lovești fostul partener, de fapt îți lovești copilul. Uneori iremediabil. Va ajunge să creadă că asta înseamnă o familie” – Remus Ghiuzeli, Psiholog clinician.

Simple cuvinte care pot avea efecte nefaste pe termen lung

Sunt multe cazuri când foștii parteneri transmit prin copil diferite frustrări. Și voi povesti cum l-a afectat pe copilul meu ceva transmis de tatăl lui.

În timpul căsătoriei, fostul meu soț era foarte supărat de faptul că eu nu gătesc, așa că s-a gândit să spună copilului după divorț că „mami nu gătește bine”. Și surpriză! Copilul a refuzat și încă refuză să mănânce acasă pentru că „mami nu gătește bine”. Așa că mami acum e cumva obligată să mintă copilul că mâncarea e facută de buni, de mătușa, de prietena etc, iar copilul spune: „vai, ce bine a gătit buni azi”.

Despre mâncarea făcută de mine! E trist, știu. Poate nu este cea mai bună soluție, dar copilul slăbise și refuza să mănânce acasă. Nu îmi place să îl mint și încerc să îl conving totuși că eu am gătit. Uneori îi spun după ce termină de mâncat și îmi spune că a gătit bine buni, că de fapt, e gătit de mine. Dar am fost foarte indignată de faptul că ceva spus în treacat cumva de tatăl lui, i-a afectat viața atât de tare.

CITEȘTE ȘI Divorțul prin ochii copiilor. „Când divorțează, părinții devin surzi la durerea copiilor. Îi aduc la terapie doar când încep să aibă dureri fizice“

Părinți divorțați, nu părinți singuri

Mi-a luat mult timp să îmi conving fostul soț că eu sunt o femeie divorțată, nu o mamă singură și că un cuplu care trece printr-o despărțire rămâne un cuplu de părinți. Celalalt nu este „nenorocitul care mi-a distrus viața” și nici actuala lui iubită nu este „parașuta” aia. El este în continuare părintele copilului, iar noi doi am făcut un divorț în interesul copilului.

Trauma cauzată de divorț poate echivala cu un doliu, dar un adult rațional trăiește această pierdere fără să uite de copii. Adulții decid să schimbe paradigma vieții, dar copiii au nevoie de ambii părinți. Este foarte important ca părinții să rămână în contact și să colaboreze activ.

Copilul are nevoie de structură și stabilitate și doar așa lumea lui este completă și se poate dezvolta armonios și fără traume prea mari. Iar pentru asta este nevoie de părinți care să îl sprijine și să îi ofere o viață frumoasă și să îi povestească viața frumoasă și din cealalata casă. Divorțul nu este o problemă în sine, ci modul în care este gestionat de foștii parteneri și procesat de către copil”, a spus Remus Ghiuzeli, psiholog clinician.

Custodia comună nu înseamnă inflexibilitate

Cristi Georgescu din Constanța mi-a spus că ei au stabilit custodie comună și „copilul merge unde are chef și când are chef”. El ia fetița în fiecare zi de la școală, o duce la casa mamei și stă cu ea până vine aceasta de la serviciu. În weekend fetița vine la el când și dacă are chef.

Nu este chiar idealul de custodie comună pentru că nici eu și nici fosta soție nu ne putem face un alt viitor cu altcineva, dar pe moment este ceea ce își dorește copilul. Mai mult ca sigur în timp vom schimba ceva la acest program de vizită pentru că au fost situații când a trebuit să o refuz, neștiind că vrea să vina la mine, iar eu îmi făcusem alt program”.

Custodie comună, dar libertate pentru ambii părinți

Consider că așa putem avea toți o viață echilibrată. Am pus copilul pe primul loc, dar în felul ăsta cresc și eu odată cu copilul. Am și eu viața mea, are și copilul meu o viață frumoasă la mine și la mama ei’, a declarat Adrian T, la aproape 5 ani de la divorț.

Când am divorțat am decis împreună cu fostul soț să îl ia două seri pe săptămână (câteva ore) și un weekend da, unul nu. În plus împărțim vacanțele. Este un program destul de strict, dar copilul a înțeles că are program de mami și program de tati și se simte bine în ambele case.

Chiar dacă au fost situații în care îmi spunea că nu vrea la tati, am încercat să îl conving să meargă. De fapt, problema nu era că nu vrea la tati, ci că de fapt, el voia cu amândoi. În timp a înțeles. Sub nicio formă nu am încercat varianta de a merge împreună toți trei în vacanță de dragul copilului. Nu am făcut acest lucru în special pentru a nu bulversa mai rău copilul.

CITEȘTE ȘI Cum percep copiii un divorț în funcție de vârstă

Cum ajungi la un echilibru cu educația?

Un alt aspect de luat în seamă atunci când se ajunge la custodia comună este educația pe care i-o dai copilului. E drept, că aceasta este o problema și într-o căsnicie, dar în cazul unui divorț este mult mai mult amplificată. Sunt multe situații în care nu poți ajunge la un consens sau părinții au ei înșiși educație diferită, iar asta îl poate afecta pe termen lung pe copil.

Ce faci cu copilul când e cu tine?

Sunt mulți părinți, în special tați, care nu știu ce să faca atunci când este copilul la ei. Ajung să meargă doar în parc sau la vreun loc de joacă, ori îi lasă pe tablete/ telefoane. Eu i-am sugerat fostului soț diferite locuri unde să îl ducă, i-am dat idei despre ce pot face împreună, i-am trimis invitații la evenimente.

A fost receptiv și face tot soiul de activități cu el. În schimb nu face niciodată lecțiile, nimic educativ, doar distracție. Desigur că m-am enervat la început, dar mi-am dat seama că atât poate. Mi-am asumat eu rolul de părinte care îi oferă cunoștințe și educație, iar tatăl îi oferă distracție. Evident că îi ofer și eu distracție, dar nu mă mai enervez când nu îi oferă tatăl lui educație.

Sebastian la scoala online

Cristi Georgescu a spus ca ei au facut liste cu ce trebuie să facă fetița și o respectă și el și fosta soție. Nu au o problema în stabilirea tipului de educație și încearcă să discute ei doi înainte de a lua vreo decizie. Adrian Trancu duce copilul la tot soiul de cursuri, dar nu are pretenții ca și fosta soție să o ducă. „I-am spus că are ora de gimnastică și nu a dus-o. În schimb a luat-o cu ea la sala ei de sport și a lăsat-o în recepție. Nu e ok, dar am obosit să ma cert cu ea. I-am spus fetitei să se revolte și să îi spună că vrea la gimnastică”.

Interesul copilului trebuie să fie pe primul loc

Există familii care s-au despărțit în condiții normale. Au decis să pună pe primul plan copilul, în contextul despărțirii lor.

Există oameni care divorțează și nu consideră că acest lucru este un capăt de țară. Există divorțuri fără scandal. În fond, divorțul nu este neapărat o problemă, noi îl transformăm într-un eșec.

Deși există prejudecata că atunci când divorțezi „celălalt e mereu de vină și trebuie să fie mereu război”, nu e mereu așa în realitate. Un om cu o minte echilibrată înțelege că s-a terminat căsnicia, nu legătura dintre cei doi, mai ales atunci când sunt copii la mijloc.

Este adevărat că primează divorțurile cu probleme, dar sunt și părinți care gestionează divorțul în interesul copilului. Ei realizează că, de fapt, în toată povestea asta cel mai important este copilul.

Remus Ghiuzeli, Psiholog clinician
Remus Ghiuzeli, Psiholog clinician

‚În prima etapă a despărțirii, atunci când află, copilul va putea crede că e vina lui că cei doi divorțează și, ca urmare, este de datoria noastră să îi explicăm că nu este așa, că părinții au schimbat modul în care relaționează, dar atenția și afecțiunea către el rămân neschimbate. Și așa ar trebui sa fie. Ceea ce este manifestat în mod distructiv/ traumatic între părinți nu poate fi perceput altfel de către copil. Prin urmare trebuie să existe o colaborare pentru binele copilului, în interesul suveran al acestuia. Înțelegerea între foștii soți nu este ceva lăsat la latitudinea lor, ci un DREPT al copilului”, crede Remus Ghiuzeli, psiholog clinician la Asociația Psinapsa.

Custodie comună – drepturi și obligații

Până nu demult, custodia copiilor era acordată automat mamei. De multe ori era custodie unică, exclusivă, iar tatăl avea dreptul doar de vizite. Între timp, din octombrie 2011, a fost reglementată custodia comună. De atunci instanța judecătorească înclină mai mult spre acordarea custodiei ambilor părinți, cu anumite excepții.

Se ia în calcul divorțul în interesul copilului, se face o anchetă psihosocială și se analizează și dorințele părinților. În timpul procesului de divorț, instanța va stabili domiciliul copiilor la unul dintre părinți. Pentru a lua această decizie va ține cont de interesul superior al minorilor.

Drepturi și obligații ale părinților care au custodie comună

Avocatul Ioana Bogoie ne explică drepturile si obligațiile atunci când decidem să avem custodie comună în privința copiilor.

Avocat Ioana Bogoie

Părintele nerezident poate avea legături personale cu copiii și are dreptul să petreacă timpul alături de ei. După ce se hotărăște custodia comună, se stabilește și programul de vizitare a părintelui la care nu locuiesc copiii.

Există situația în care copilul se deplasează la domiciliul părintelui în weekenduri, în vacanțe sau în alte zile ale săptămânii și situația în care părintele se deplasează la domiciliul lui pentru intervale de timp bine stabilite. Sau varianta în care copilul poate locui o perioadă la un părinte și o perioadă la celălalt”, a spus Ioana Bogoie, avocat.

În plus, părintele separat are dreptul de a lua parte la cele mai importante decizii cu privire la creșterea și educarea micuților. Bineînțeles, deciziile de zi cu zi sunt luate de către părintele la care locuiesc copiii. Hotărârile importante trebuie să fie luate de comun acord.

Ambii părinți au dreptul la decizii cu privire la copil

Așadar, părintele separat are dreptul de a interactiona cu copiii, dar și de a decide aspectele semnificative cu privire la viața lor. Totodata, el are dreptul de a primi informații cu privire la situația școlară și medicală a minorilor și de a-i gazdui pentru anumite perioade de timp.

Obligația ambilor părinți este să contribuie la cheltuielile de creștere, educare și pregătire profesională a copiilor, precum și la contribuția comună în situațiile ce țin de sănătatea copiilor. Ei pot lua o decizie de comun acord în acest sens sau poate decide instanța de judecată care va fi cuantumul pensiei alimentare plătite de către părintele separat de copii, în funcție de veniturile acestuia.

Părintele respectiv este obligat să respecte decizia instanței și să plătească pensia de întreținere. Este important de menționat faptul că neplata pensiei cu rea-credință este considerată a fi o infracțiune (abandon familial) și poate fi pedepsită cu amendă sau închisoare de la 1 la 3 ani.

Custodia comună la notar

În cazul în care custodia se stabilește de comun acord la notar, nu se mai calculează pensia de întreținere în funcție de venituri, ci o stabilesc ce doi soți în acord. De asemeni, trebuie să fie un acord comun și la plățile referitoare la educație și sănătate ale copilului.  

Sunt mai multe tipuri de custodie comună, multe feluri prin care poți să educi copilul care are două case. Totul depinde de echilibrul emoțional al părinților.

Dacă ești sincer copilul va înțelege ce se întâmplă

Un divorț impactează pe toată lumea, copii, părinți, bunici, prieteni. Când știi să divorțezi, când pui copilul pe primul loc, vei putea spune că ești un părinte rațional care își iubește copilul și face ce e mai bine pentru el astfel încât să nu ajungă un adult cu traume legate de divorțul părinților.

Nu trebuie să îl ridicăm în slăvi pe celalalt astfel încât copilul să fie șocat când va afla că tatăl/ mama lui nu este eroul pe care îl credea. Dar nici nu trebuie să îl călcăm în picioare în fața copilului. Un copil va întelege singur mai tarziu și cum este mama și cum este tata. Nu trebuie să le dam noi explicatii prea multe. Trebuie totuși să ne gândim cine este foarte important în aceasta poveste și că este nevoie de un divorț in interesul copilului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa