De ce e importantă noutatea sexuală în viața de cuplu

Roxana Ristache
viața de cuplu

Dacă simţi că te-ai plictisit de partener nu este cazul să îţi faci probleme sau să te simţi vinovată. Nu eşti singura persoană care trece prin aşa ceva. Potrivit statisticilor, aproximativ jumătate din cei care se află într-o relaţie de cuplu sau sunt căsătoriţi îşi înşeală partenerul la un moment dat. Iar numărul infidelilor este în creştere, mai ales la partenerii care au sub 30 de ani. Motivul principal al infidelităţii în cuplu este apariţia rutinei între cei doi.

Avantajele şi dezavantajele rutinei

Este normal pentru o relaţie de lung durată să se confrunte cu o serie de comportamente predictibile, inclusiv în viaţa sexuală. Este o caracteristică a noastră, a oamenilor să ne formăm obiceiuri înfiorător de repede. O dată ce cunoaştem partenerul şi aflăm ce îi place şi ce nu îi place, avem tendinţa de a repeta mereu aceleaşi gesturi şi acţiuni: „Ştiu ce îi place şi voi face totul aşa cum îi place: aceleaşi gesturi, aceleaşi mângâieri”. Dar acest tip de atitudine duce la apariţia rutinei în viaţa sexuală.

Există şi aspecte pozitive ale prezenţei rutinei în viaţa sexuală a cuplului. Ea oferă celor doi confort şi siguranţă: „Ne cunoaştem, ştii ce îmi place, am descoperit ce te enervează, care sunt acele părţi pe care îţi place să fii atins, nu ni se poate întâmpla ceva rău sau neplăcut pentru că deja am experimentat”.

Dar, pentru ca o relaţie să rămână vie, este nevoie ca ambii parteneri să fie prezenţi unul pentru celălat. Mai ales atunci când vine vorba de intimitate sexuală. A face sex fără a fi prezent în relaţia cu partenerul nu este intimitate sau conexiune adevărată. Iar rutina presupune să nu mai fi prezent, să nu mai fi pe deplin atent la şi conştient de celălalt, presupune să rupi contactul cu partenerul. De aceea se şi spune că rutina poate ucide un cuplu.

Trucuri ca să reaprinzi flacăra în cuplu

Ce e de făcut atunci când simţi că plictiseala şi rutina sunt prezente în viaţa sexuală a cuplului tău? Iată câteva sugestii care să îţi stârnească şi ţie imaginaţia.

Schimbările mici pot duce la rezultate mari. Schimbaţi ora, momentul din zi când faceţi dragoste sau chiar frecvenţa. Sau încercaţi să schimbaţi locul, de exemplu optând pentru o altă cameră din casă. Nu e necesar să schimbaţi neapărat poziţia, cât mai degrabă contextul în care faceţi dragoste.

Nu ezita să împărtăşeşti cu parenerul dorinţele şi fanteziile tale sexuale. Ele pot da o altă culoare relaţiei. De asemenea, îndrăzneşte să faci tu primul pas. S-ar putea ca el să aibă la fel de multe reţineri ca şi tine. Fanteziile ajută partenerii să se simtă mai conectaţi unul la celălalt şi cresc dorinţa sexuală. Totodată, cu ajutorul lor, mişcările sau gesturile cunoscute vor părea noi şi mai mult mai senzuale.

Folosiţi-vă cele cinci simţuri cât mai mult. Uită-te în ochii partenerului în timp ce faceţi dragoste, ascultaţi muzică, aprindeţi lumânări parfumate, încearcă să mângâi partenerul diferit, schimbă iluminatul camerei de fiecare dată. Gestul de a privi partenerul în ochi în timp ce faceţi dragoste întăreşte intensitatea emoţională şi intimitatea în cuplu. Chiar şi simplul gest de a vă ţine de mână ajută la creşterea dorinţei sexuale. Îmbrăţişarile fac şi ele minuni: cresc nivelul oxitocinei, cunoscută ca fiind hormonul dragostei.

O altă strategie este de a limita temporar anumite comportamente sau anumite poziţii la care apelaţi mai des. De exemplu, puteţi stabili împreună ca timp de o lună să nu folosiţi anumite mângâieri care vă fac plăcere amândurora. Interzicerea lor temporară va face ca atunci când reveniţi la acele comportamente să vă bucuraţi mai multe de ele.

O ciocolată caldă sau un pahar cu vin seara pot face minuni. Ambele stimulează  plăcerea la nivelul creierului şi, în felul acesta, libido-ul vostru creşte şi el.

Fă-i complimente şi reaminteşte-ţi, din când în când, ce te-a atras şi ce anume te-a făcut să te îndrăgosteşti de el.

Puţină joacă nu strică niciodată. Iar rutina poate fi alungată din dormitor cu puţină imaginaţei. Aşa că vă puteţi crea propriile voastre jocuri în dormitor. De exemplu, prefăceţi-vă că abia v-aţi cunoscut. Sau puteţi rămâne îmbrăcaţi şi să gasiţi modalităţi de a vă scoate unul altuia hainele fără să folosiţi mâinile.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa