Cuplurile care se întorc din vacanţă pot să se îndrepte spre… divorţ

Raluca Dumitrică
divorţ-totul-despre-mame

Vacanţele de familie nu sunt numai lapte şi miere, iar cine călătoreşte ştie foarte bine acest lucru. Deşi ar trebui să fie pline numai de relaxare, de reconectare cu cei dragi şi de reîncărcarea bateriilor, pentru multe cupluri vacanţele se dovedesc a fi şi drum sigur spre… divorţ.

Potrivit unui studiu întreprins de Universitatea din Washington, condus de sociologul Julie Brines, si prezentat la întâlnirea anuală a Asociaţiei Americane de Sociologie din Seattle, vacanţele pot să aibă o foarte mare legătură cu destrămarea căsniciilor. Studiul, considerat a fi prima cercetare cantitativă care demonstrează un şablon bianual și sezonier în ceea ce priveşte divorţurile, a analizat procedurile de divorţ intentate în perioada 2001 – 2015 în statul american Washington.

În urma acestei examinări, cercetătorii au observat că solicitările de divorț erau în permanență crescute în lunile martie şi august, perioade de după încheierea vacanţelor de iarnă, respectiv de vară. Rata divorţului a fost găsită în mod constant la cele mai ridicate niveluri în aceste luni în pofida prezentei unor alți factori constanți în restul timpului, precum şomajul sau fluctuaţiile imobiliare.

De la organizarea vacantei, la divorț

Deși vacanțele ar trebui să fie prilej de bucurie pentru toți cei ai casei, se pare că lucrurile nu stau întocmai aşa. Stresul premergător concediului poate să fie unul dintre motivele pentru care cuplurile ajung să se certe serios şi să-şi facă unul altuia zilele deloc plăcute. În plus, încărcătura emoţională puternică pe care o aduc vacanţele, deşi cuplurile aleg să plece împreună de-acasă cu scopul de a se simţi bine şi chiar de a-şi rezolva anumite probleme familiale, are şi ea un rol în drumul spre divorţ.  În acest sens, cercetătorii au făcut legătura dintre intentarea divorţului şi deziluzia pe care cuplurile nefericite o simt când îşi dau seama că vacanţele nu s-au ridicat la aşteptările lor.

„Oamenii tind să între într-o vacanţă cu aşteptări crescute, în pofida dezamăgirilor pe care le-au putut avea în anii trecuţi. Vacanţele reprezintă acele perioade din an în care apare nerăbdarea sau şansa unui nou început, a unor lucruri diferite, a unei tranziţii într-o nouă perioadă a vieţii. E, cumva, ca un fel de stare repetitivă de optimism. Iar din punct de vedere cultural, vacanţele sunt nişte momente plină de încărcătură simbolică”, a mai afirmat cercetătorul american.

Între vacanță și divorţ o legătură subliniată de specialiști

Iar, dacă vă întrebaţi de ce august şi martie, cercetătorii au ajuns la concluzia că august coincide cu luna de dinainte de începerea şcolii, iar lucrurile se precipită din acest motiv. În ceea ce privește martie, luna aceasta are legătură cu faptul că venirea primăverii poate să le dea oamenilor, în sfârşit, curajul de a face ceea ce şi-au propus după vacanţa de iarnă.

Cercetătorii au mai extins studiul şi asupra altor câtorva state americane, Ohio, Minnesota, Florida și Arizona, în care s-a observat acelaşi pattern. „Pot să vă spun că acest şablon de intentare a divorţului este mai mult sau mai puţin la fel”, a mai declarat Julie Brines. E important de remarcat că acest studiu nu afirmă că vacanţele sunt neapărat cauza separărilor conjugale, ci că între ele şi separare există, totuși, o legătură.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre șansele crescute de divorţ pentru cupurile care se întorc din vacanţă, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa