Cum să ai grijă de tine ca femeie după ce devii mamă

Roxana Ristache
Mayam Bialik

Odată ce ai devenit mamă simţi că pentru tine a început o nouă viaţă. Nimic nu mai este aşa cum ştiai tu, nu mai poţi face aproape nimic din ceea ce făceai înainte de apariţia celui mic. Ceva însă a rămas neschimbat: tu eşti în continuare femeie şi e important să îţi împlineşti nevoile personale ca femeie. Atât pentru binele tău, cât şi pentru binele copilului.

Când devii părinte, ţi se modifică creierul

Tot mai multe cercetări arată că rolul de părinte (mamă sau tată, după caz) aduce cu sine şi o serie de modificări la nivelul creierului.

Un proaspăt părinte seamănă cu un îndrăgostit. Adică, nivel cerebral sunt activate aceleaşi circuite, ceea ce explică dragostea şi ataşamentul foarte mari pe care părinţii le simt faţă de bebeluşii lor.

Totodată la proaspete mămici s-a remarcat o activitate cerebrală mai intensă în  acele regiuni care controlează empatia, anxietatea și interacțiunea socială. Şi amigdala îşi măreşte activititatea, ceea ce face ca mama să devină extrem de sensibilă la nevoile nou-născutului.

De ce e important pentru copil ca parinţii să aibă grijă de ei înşişi

A fi părinte aduce cu sine nu numai modificări la nivelui creierului. Chiar nevoile tale ca femeie se pot schimba după ce ai devenit mamă. Dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să le ignori.

Faptul că părinţii se îngrijesc de propriile lor nevoi (inclusiv de cele de femeie, respectiv de bărbat) nu este o dovadă de egoism sau de neglijenţă a copilului, ci, din contră, o dovadă de grijă faţă de cel mic.

Copilul învaţă cel mai bine prin imitaţie. Adică face ceea ce vede. Iar părintele este primul model de învăţare: copilul învaţă de la proprii lui părinţi cum să recunoască şi aibă grijă de nevoile lor personale.

Dacă mama îşi ignoră nevoile ei de femei şi devine neglijentă cu ea, pe motiv că “micuţul e cel mai important” (cu varianta mai dură “mă sacrific pentru tine, copilul meu”), copilul o să înveţe că a fi părinte înseamnă a renunţa la o parte din tine. Şi, odată ajuns adult, fie va reproduce acelaşi comportament, fie va refuza să devină părinte, pe motiv că e un sacrificiu prea mare pentru el.

Dacă, din contră, copilul va avea un model sănătos, mama având grijă de nevoile ei, atunci va învăţa şi el să fie responsabil de propria lui persoană şi de propria lui stare de bine.

Specialiştii în domeniul parentingului atrag atenţia că, în situaţiile în care părintele se neglijează pe el “de dragul copilului”, copilul poate dezvolta un comportament dependent sau poate avea dificultăţi de autoreglare emoţională, precum şi dificultăţi în relaţiile sociale.

Ce poţi să faci pentru starea ta de bine ca femeie

O mamă care se simte bine în pielea ei va avea cu siguranţă un copil care se simte bine. Uite câteva sugestii despre ce poţi face ca să  îţi împlineşti nevoile ca femeie.

Încearcă să dormi suficient. Un somn bun te revigorează, îţi creşte nivelul de energie şi îţi dă o perspectivă mai limpede asupra lucrurilor.

Alocă-ţi timp doar pentru tine. Şi tu eşti importantă. Nu trebuie să fie o perioadă foarte lungă, poate fi vorba chiar de câteva minute, dar să fii numai tu cu tine şi să faci în acest interval ceva pentru tine. Ceva ce îţi place, evident, cum ar fi să bei o ceaşcă de cafea, să priveşti răsăritul soarelui, să stai pe bancă în gradină.

Nu uita de hobby-urile tale. Fă, din când în când, câteva din activităţile pe care obişnuiai să le faci înainte de a deveni mamă: plimbă-te cu bicicleta, du-te la un film, la sală.

Renunţă la multi-tasking şi la perfecţionism. E în regulă să faci atât cât poţi. Încearcă să îţi stabileşti pentru fiecare zi câteva priorităţi. Iar sănătatea ta fizică şi mentală e bine să se numere printe ele.

Pune limite şi spune “nu”. E adevărat că odată ce ai devenit mamă, ţi-a crescut simţul responsabilităţii. Dar nu uita că nu eşti responsabilă pentru toate rudele şi pentru toate problemele lor.

Mai mult, atunci când ţi se solicită ceva, nu da răspunsul imediat, pentru că tendinţa va fi să accepţi. Învaţă să certi timp de gândire.

Nu trebuie să ţii cont de părerile tuturor. Deşi unele sfaturi pot să fie făcute cu cele mai bune intenţii, ţine minte că fiecare persoană vorbeşte din perspectiva experienţei ei, a contextului personal şi a propriilor ei valori, care pot să fie foarte diferite de ale tale.

Evită să te judeci. Multe femei sunt tentate să se critice şi să considere că nu sunt mame suficient de bune. E bine să îţi reaminteşti că, indiferent ce faci, eşti cel mai bun şi mai potrivit părinte pentru copilul tău!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa