Cum rezolvi conflictele din cuplu atunci când sunt și copii la mijloc?

Ramona Dinescu

Conflictele într-un cuplu apar inevitabil, fie că este vorba despre un cuplu cu copii, sau fără. Cu toții suntem oameni și este absolut normal și natural să avem uneori păreri contradictorii și orice relație trece și prin momente de neînțelegere și chiar ceartă.

Este minunat pentru copii să-și vadă părinții într-o lumină ideală, ca un cuplu perfect, fără nicio pată. Însă, poate la fel de important este să-i vadă și cum își rezolvă conflictele deoarece acestea pot reprezenta primele lecții despre viața de cuplu. Căsnicia părinților poate fi modelul lor pentru mai târziu. Este important ca cei mici să știe că adulții nu sunt tot timpul de acord unul cu altul, însă că ceea ce primează în viața părinților este dragostea și respectul reciproce. Copiii trebuie să vadă că adulții își susțin punctul de vedere fără a se ataca reciproc, iar atunci când problema se rezolvă, acest lucru se întâmplă cu afecțiune.

Dr. Laura Markham spune că acest lucru nu înseamnă că este în regulă să țipăm unul la altul de față cu copiii. Cercetările au demonstrat că atunci când părinții au o neînțelegere și o rezolvă pe o cale cât mai pașnică, copiii învață să-și rezolve conflictele într-un mod constructiv. Și tot cercetările arată că țipatul îi afectează grav pe cei mici.

NOU! Cartea interactivă a Dr. Laura Markham, tradusă în peste 25 de țări, acum disponibilă în limba română, de la Editura ZYX Books. Părinți liniștiți, copii fericiți – Caiet de lucru cu tine este disponibilă pe zyxbooks.ro.

Din păcate, chiar dacă ne propunem să fim calmi de fiecare dată, nu reușim mereu. Iată care sunt sfaturile Dr. Markham pentru a reuși să ne gestionăm conflictele din cuplu, mai ales când la mijloc sunt și copii.

1.    Când conflictele vă fac să deveniți iritați. Atunci ar trebui să-ți amintești care sunt cerințele tale legate de comportamentul copilului atunci când devine iritat din cauza fratelui mai mic sau a altui copil.. Oprește-te, trage aer în piept și respiră! Acesta trebuie să fie butonul de pauză. Ai astfel ocazia de a observa că totul se va transforma în ceartă și astfel începi să-ți vezi partenerul ca pe un dușman. Amintește-ți că îl iubești și că puteți rezolva asta. Nu este o urgență.

2.    Dacă știi că vă puteți menține echilibrul când încercați să rezolvați conflictele, aveți undă verde. Copiii vor învăța numai lucruri benefice. Acest lucru înseamnă să reziști să nu acuzi, să nu învinovățești și să nu sari la ceartă. Este extrem de dificil în unele situații, însă sunt persoane admirabile care reușesc.

3.    În cazul în care conversația se încinge, oprește-te. Nu aștepta până ce se transformă în luptă. Părintele care este mai puțin nervos poate spune: „Această problemă trebuie discutată mai pe îndelete, dar nu acum. Hai să vorbim atunci când avem fiecare câte o soluție bună. Te iubesc și știu că de fiecare dată reușim să rezolvăm lucrurile împreună”. Apoi vă puteți îmbrățișa în fața copiilor.

4.    Ce se întâmplă dacă unul dintre voi nu poate rezolva conflictele? Atunci, mai spune Dr. Markham, scrieți pe o hârtie problema și așezați hârtia undeva. Mai târziu, puteți reveni asupra ei.

5.    Ce se întâmplă dacă ești nervoasă în continuare? Amintește-ți că tot ce îți dorești este să rezolvi lucrurile împreună cu partenerul tău, iar furia nu te ajută deloc. Fă tot ce poți și știi că te calmează, eventual cere-i partenerului să te îmbrățișeze.

6.    Seara, după ce copiii s-au culcat, discutați problema. Spune-i că ești supărată, spune-i cum te simți și de ce ai nevoie, fără să ataci.

7.    Rezistă tentației de a ieși câștigătoare. Nu aceasta este ideea. Ideea este să rezolvați problema, nu să demonstrezi cu orice chip că ai dreptate.

8.    A doua zi spune-le copiilor că ați rezolvat problema, iar, dacă tot nu ești de acord, împachetează în așa fel informația astfel încât ei să înțeleagă că faceți toate eforturile pentru a îndepărta orice conflict.

Este greu, într-adevăr, mai ales în momente critice. Fiecare dintre noi trecem prin asta și probabil cel mai important lucru este să de dăm seama de ceea ce contează cu adevărat: ne iubim și trebuie să facem totul pentru binele copiilor noștri.

Traiul în doi se învață! Vino pe 27 ianuarie 2018, la conferința ”Trai în doi”, susținută de Domnica Petrovai, fondatorul Mind Education Health și al Școlii pentru Cuplu, psiholog clinician pr. și psihoterapeut, cu o experiență de peste 20 de ani în consilierea și psihoterapia familiei și a cuplului. Detalii și înscrieri AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa