Copilul e pe primul loc și soţul pe al doilea?

Raluca Dumitrică
copilul-e-pe-primul-loc-totul-despre-mame

  „Mă simt mereu neglijat, am senzaţia că nu mai contez deloc pentru ea, tot ce vede e copilul, copilul e pe primul loc”.

  „De când s-a născut copilul, soţia mea nu mai e la fel de atentă cu mine, ca înainte de venirea lui pe lume”.

  „Copilul a pus o barieră între noi. Iubita mea nu mai are timp deloc pentru mine, îmi refuză propunerile de a fi împreună, mă respinge când vreau să o îmbrăţişez şi să o sărut, iar tot ceea ce discutăm se învârte în jurul celui mic”.

  Dacă vrei să știi mai multe despre ce se întâmplă cu cei doi parteneri după ce apare un copil în familie, participă la Masterclass-ul PENTRU NOI DOI, un webinar online pe care psihologul Domnica Petrovai îl va susține pe 27 septembrie.

  Vă sună cunoscute astfel de reproşuri? Nu sunt deloc rare într-o relaţie de cuplu, iar ele ajung cel mai des de la soţ la soţie, mai ales în primele luni de după naşterea copilului. Și tot cel mai adesea ele sunt şi o reacţie instinctuală a partenerului la noua stare de lucruri, partener care vede muntele acolo unde e vorba doar de un deal.

  Fară scenarii negative

  Ce ar trebui să ştie, însă, soţii este că perioada de după naştere, mai ales la primul copil, este ea însăşi o experienţă deosebit de puternică pentru femeie şi una în faţa căreia nici ea nu ştie mereu cu exactitate cum să se comporte. E adevărat ca instinctul matern este cel care primează şi face ca mama să pună în centrul preocupărilor ei copilul, care are o nevoie absolută de toată iubirea, afecțiunea și grija sa. Este normal să fie așa. Dar asta nu înseamnă ca partenerul ar trebui să se lase pradă gândurilor negative care îl îndeamnă să creadă că nu mai contează aproape deloc pentru jumătatea sa, pentru care, în viziunea lui, copilul e pe primul loc.

  Femeia e mamă, dar şi soţie, iar soțul e și tată

  Cu toate astea, femeia n-ar trebui să uite că, înainte de a fi mamă, a fost iubită, iar acest lucru nu ar trebui să se schimbe după naştere. Timp special pentru partener, mici gesturi și surprize care să-i arate acestuia cât de important este sau cooptarea lui în acțiuni care îi implică pe toți trei, toate pot fi puse în practică de mamă, fără prea mare efort.

  De asemenea, asta nu înseamnă că partenerul nu trebuie să încerce să îşi intre şi el în rolul de tată cu aceeaşi naturaleţe de care dă dovadă mama sau că nu poate prelua multe dintre atribuţiile ei. Soţul trebuie să îi ofere partenerei sale atât timpul necesar de a se adapta la noua condiţie, dar şi înţelegerea şi răbdarea pe care ea le caută şi de care are atâta nevoie. Astfel, soţul poate să o ajute să îşi intre mai uşor într-un ritm de viaţă care să îi ofere împlinirea de care are nevoie, atât ca mamă, cât şi ca soţie. Iar el are toate şansele să nu se mai întâlnească prea curând cu starea de neglijare pe care o simţea la un moment dat.

  Psihologul Domnica Petrovai va susține pe 27 septembrie a doua ediție a masterclass-ului online, intitulat PENTRU NOI DOI. De data aceasta, tema va fi  Cuplul, după nașterea copilului, poate fi așa cum îți dorești! Dacă faci parte din rândul cuplurilor preocupate de o relație fericită cu partenerul, chiar și după apariția copiilor, te așteptăm să îi adresezi în direct întrebări Domnicăi Petrovai. Ea îți va răspunde la întrebări precum De ce relația noastră s-a schimbat atât de mult după ce a apărut copilul?sauCum poți să menții intimitatea în cuplu fără a neglija nevoile copilului?”, dar și la altele referitoare la viața de cuplu cu copii, ale căror răspunsuri vrei să le afli. Înscrierile la masterclass sunt gratuite și se pot face aici.

  Dacă ți s-a părut util acest articol despre de ce copilul e pe primul loc, cel puțin în percepția unuia dintre părinți, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa