Ajutor, vrem să petrecem timp doar în doi!

Raluca Dumitrică
timp-doar-in-doi-totul-despre-mame

Mi-a fost destul de greu să iau decizia de a pleca pentru câteva zile împreună doar cu soţul meu într-o călătorie în afara ţării, acolo unde aveam de dus la bun sfârşit nişte îndatoriri familiale. Nici nu putea fi o hotărâre foarte simplu de luat, mai ales că singurele daţi în care avusesem prilejul să stăm fără copii, în afara orelor de muncă, fuseseră ieşirile la film sau în oraş. Dar, după o atentă chibzuire şi întoarcere a problemei pe toate părţile, ne-am luat inima în dinţi şi am spus „hai!” Era pentru prima dată în zece ani de părinţeală când făceam asta şi, deşi nu păream super entuziasmaţi de hotărârea luată şi de timpul în doi pe care urma să îl petrecem, chiar eram!

Dacă vrei să știi mai multe despre ce se întâmplă cu cei doi parteneri după ce apare un copil în familie, participă la Masterclass-ul PENTRU NOI DOI, un webinar online pe care psihologul Domnica Petrovai îl va susține pe 27 septembrie.

Ne-am dat seama, însă, că socoteala de acasă nu se potrivea cu cea din târg încă din aer. Pe fondul unei anxietăţi de zbor care mă caracterizează, am început cu soţul meu o conversaţie precipitată şi mult prea lungă pentru un drum cu avionul la ora la care alţii dorm comod în patul lor de acasă. Nu e greu de intuit că cea mai mare parte a discuţiei a fost despre… copii. Ne-am adus aminte de tot felul de pățanii amuzante făcute de ei sau împreună cu noi, am rememorat zilele de dinaintea plecării, ba ne-am și gândit, deja de-atunci, la cum urma să fie când ne-am fi întors acasă, la ei. La finalul conversației ne-am pus fiecare câte o cască în ureche și ne-am uitat cu noduri în gât și ochii împăienjeniți la un filmuleț pe care ni-l înregistraseră pe tabletă și pe care ne rugaseră să-l deschidem doar atunci când suntem sus, printre nori. Cu copiii în gând am aterizat şi tot cu copiii în gând am petrecut toate celelalte zile din sejurul fără ei.

Ce facem fără copii?

Punctul culminant, însă, a fost la întoarcere, la mii de metri altitudine. Atunci ne-am dat seama nu doar că cele trei fete ale noastre ne-au lipsit îngrozitor de mult şi că ne-ar fi încântat foarte tare să fi fost şi ele împreună cu noi în acele zile, mai ales că ocazia fusese una cât se poate de frumoasă. Ci că noi doi aveam o disperată nevoie de a petrece timp în doi, doar noi şi nimeni altcineva, timp care ne-ar ajuta enorm să ne regăsim, să ne redescoperim, să ne reînțelegem.

Timp doar în doi? Da, se poate!

Nu știam exact cum am fi putut să facem toate lucrurile astea atunci, dar era clar că ceva trebuia să se schimbe în programul nostru. Pași mici și rari, la început, dar intensificați și din ce în ce mai constanți pe parcurs. Totul nu pentru ca să ducem lucrurile neapărat în punctul de la început (ar fi și greu de realizat asta, într-o paradigmă complet nouă, așa cum e familia cu copii), dar pentru a ne fi nouă bine. Iar copiii, până la urmă, de asta au cea mai mare nevoie.

Psihologul Domnica Petrovai va susține pe 27 septembrie a doua ediție a masterclass-ului online, intitulat PENTRU NOI DOI. De data aceasta, tema va fi  Cuplul, după nașterea copilului, poate fi așa cum îți dorești! Dacă faci parte din rândul cuplurilor preocupate de o relație fericită cu partenerul, chiar și după apariția copiilor, te așteptăm să îi adresezi în direct întrebări Domnicăi Petrovai. Ea îți va răspunde la întrebări precum De ce relația noastră s-a schimbat atât de mult după ce a apărut copilul?sauCum poți să menții intimitatea în cuplu fără a neglija nevoile copilului?”, dar și la altele referitoare la viața de cuplu cu copii, așa cum este și cea la timp doar în doi, ale căror răspunsuri vrei să le afli. Înscrierile la masterclass sunt gratuite și se pot face aici.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre timp doar în doi petrecut cu partenerul, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa