Sau cum să redeveniţi un cuplu fericit
Răspunde cu sinceritate la următoarele întrebări: ce văd şi simt copiii tăi? Îşi văd părinţii fericiţi sau morocănoşi? Văd doi oameni care se iubesc sau care îşi declară mereu război? Sunt părinţii lor grijulii, plini de compasiune, se respectă reciproc, se ajută, îşi vorbesc şi râd împreună? Sau simt tensiune şi aud numai certuri, învinuiri, critici sau tăceri tensionante.
Și acum răspunde și la aceste întrebări: cum îţi imaginai că va fi atunci când vei avea o familie? Ţi-ai imaginat zile fericite, pline de râsete şi bucurie? Este aceasta realitatea în familia ta?
Aproape fără excepţie, cuplurile au probleme în relaţie atunci când se naște copilul lor mult aşteptat. Punând atât de mult accent pe copil – somn, hrănit, îmbrăcat, îmbăiat etc. – cei doi parteneri sunt de multe ori distrași de la simpla atenţie pe care şi-o acordau înainte. Iar dacă reuşesc totuşi să scape de probleme, sunt cu siguranţă loviţi din nou când mai fac încă un copil.
Da, nu e niciun secret că vieţile bărbaţilor şi femeilor se schimbă după naşterea unui copil. Ambii parteneri ajung să se simtă mai puţin înţeleşi şi mai puțin apreciaţi.
De multe ori, femeile au resentimente cu privire la lipsa lor de libertate şi sunt confuze când sosirea copilului le face să se simtă mai curând bone decât femei competente şi atrăgătoare, capabile să fie şi mame.
Pentru bărbaţi, presiunile financiare devin de regulă mai apăsatore, ei ajungând să se simtă apăsați de ce se aşteaptă de la ei acasă, la locul de muncă şi în timpul liber. Indiferent de decizia pe care o ia un bărbat, de multe ori dezamăgeşte pe cineva, iar acest aspect îi este comunicat cu voce tare, de fiecare dată. Oricât de mult timp petrec acasă, bărbaţii sunt învinuiţi că nu fac treburi casnice, ajung târziu de la serviciu şi nu sunt implicaţi în activităţile copilului. Nu-i așa că vă sună cunoscut.
Iată cinci idei pe care le puteți pune în practică pentru a vă regăsi relația fericită de odinioară:
1. Vorbiţi unul cu celălalt
În primul rând, sunaţi-vă în mod regulat doar pentru a vă comunica unde sunteţi şi ce faceţi. Adresaţi-vă întrebări simple de genul „Cum a fost ziua ta?” şi ascultaţi răspunsul fiecăruia.
În al doilea rând, ieşiţi în mod regulat în oraş fără copii, să luaţi masa sau să vedeţi un film – orice numai să discutaţi doar despre voi şi nu despre copii şi serviciu. Pare simplu, dar e posibil să fie mai greu decât crezi!
2. Lasă-ţi partenerul să îşi dezvolte propriile metode – la fel de valabile – de a face treabă în casă
Timpul pe care copiii şi-l petrec cu taţii lor, încă din primele zile, este esenţial pentru ca ambii parteneri să înţeleagă pe deplin ce înseamnă să fie părinţi.
Experţii susţin faptul că implicarea bărbaţilor în treburile casnice şi în activităţile copiilor depinde foarte mult de atitudinea partenerelor lor.
Aşadar, o femeie care îşi critică partenerul are prea puţine şanse să aibă un sprijin real lângă ea. Femeile care au încredere în partenerii lor că vor face tot ce este necesar şi renunţă să spună cum cred ele că trebuie făcut beneficiază mai mult de sprijinul partenerilor.
Femeile care se plâng ca partenerii lor nu înţeleg cât de epuizant este să stea toată ziua singure acasă cu copiii trebuie să discute cu soții lor pentru a se implica şi ei. E ca în afaceri – totul se negociază!
Bărbaţii care se implică în treburile casnice sunt mai în măsură să le ofere sprijin emoţional şi înţelegere pertenerelor lor.
3. Faceți înțelegeri clare în ceea ce priveşte timpul liber şi familia
Ajută foarte mult dacă doi parteneri înţeleg că atunci când El merge la serviciu, Ea munceşte acasă. Când stai acasă cu un copil nu înseamnă nici că te odihnești, nici că ești în concediu.
Aşadar, timpul de după ora 18.00 și din weekenduri trebuie împărţit în mod egal între parteneri. Dacă, spre exemplu, el vrea câteva ore sâmbătă după-amiază pentru a viziona un meci, atunci s-ar putea oferi să aibă grijă de copii în dimineaţa zilei respective, ca să îi acorde o pauză și partenerei sale.
4. Apreciază ce face celălat
Ambii parteneri trebuie să îşi recunoască unul altuia contribuţia. Femeile suferă adesea atât de o criză de sine, cât şi de o claustrofobie domestică odată cu naşterea unui copil. Este important ca cineva să le amintească faptul că ceea ce fac ele este cel puțin la fel de important ca ceea ce face partenerul lor.
Asigurați-vă că serviciul nu va deveni o cale de scăpare pentru unul dintre voi, atunci când lucrurile devin dificile acasă.
5. Empatizează cu lumea partenerului tău
Femeilor le place când partenerii lor se oferă să facă diverse treburi. Dacă se oferă și nu aşteaptă să fie rugaţi este cu atât mai bine. Când un bărbat se oferă să ajute la gătit, curăţenie sau să aibă grijă de copii, el transmite un mesaj puternic, și anume că e conștient de faptul că aceste treburi țin de datoria amândurora, nu doar a mamei.
Dar nu uita și că, cel mai adesea, bărbaţii îşi doresc ca femeile să nu îi mai critice imediat ce ajung acasă. Dacă partenerul nu îţi îndeplineşte aşteptările pe care le ai de la el în ceea ce priveşte responsabilităţile în casă, discută şi sugerează-i o alternativă – puteţi angaja pe cineva care să vină să facă curăţenie o dată la două săptămâni şi puteți comanda mâncare acasă o dată pe săptămână. Sau aţi putea găti împreună sâmbătă sau duminică. Important este să căutați soluții.