4 paşi prin care să eviţi reproşurile în relaţia cu partenerul

Raluca Dumitrică
să-eviţi-reproşurile-în-relaţia cu partenerul-totul-despre-mame

„Niciodată nu pui farfuria în chiuvetă după ce mănânci!”, „Ţi-am spus de 100 de ori că mie nu-mi plac filmele SF, iar ai luat bilete la aşa ceva?”, „Chiar nu eşti niciodată atent la ce fac eu şi la ce mi-aş dori!” Cam aşa sună o parte dintre reproșurile pe care partenerii şi le aduc unii altora, iar frecvenţa lor poate să fie de multe ori impresionantă. În plus, ea poate să aibă efectul bulgărelui de zăpadă şi să adune atât de multe resentimente şi de gânduri negative la adresa partenerului, încât acesta să devină, cel puţin la nivel mental, un om în preajma căruia nu vrei să mai stai nici măcar 5 minute. Dacă şi tu te confrunţi cu o astfel de situaţie şi simţi că îţi vine să îl învinuiești într-una pe cel care îţi stă alături, iată 4 paşi prin care poţi să eviţi reproşurile în relaţia cu partenerul!

Dacă vrei să afli și mai multe despre cum să eviţi reproşurile în relaţia cu partenerul, vino şi tu la webinarul live pe care psihologul Domnica Petrovai îl va susţine în luna septembrie, și vei găsi ajutor!

1. Oferă alternative la problemele care te supără şi reformulează mental, înainte de a reproșa, tot ceea ce voiai să spui

Deşi ai pe listă nu unul, ci mai multe lucruri care te deranjează, încearcă să vii cu altceva la fileu, în loc de reproşuri peste reproşuri. Nu o să obţii nimic, dacă îi arunci celuilalt un reproş uriaş, pe un ton strident şi dureros. Spre exemplu, în loc să îi spui partenerului cu năduf şi atât de tare, încât să se audă până la vecini, că nici acum n-a asamblat pantofarul cumpărat de ceva vreme, mai bine ai încerca să îi transmiţi mesajul într-un alt ambalaj. „Azi dimineaţă m-am cam încurcat între perechile noastre de încălţăminte şi cred că ar fi mult mai uşor dacă le-am avea pe toate la un loc. Ce zici, ai putea să îl montezi chiar acum? Te pot ajuta şi eu, dacă e nevoie!”

2. Creează un prilej în care să poţi stă pe îndelete de vorba cu partenerul tău

Comunicarea e cheia relaţiei, ne spun specialiştii, iar noi am auzit de atâtea ori această propoziţie, încât avem tendinţa de a o lua drept un clişeu şi de a nu mai crede în valoarea ei. Nimic mai fals! Comunicarea chiar este esenţială într-un cuplu, iar faptul că foarte mulţi parteneri nu-şi mai fac deloc timp să comunice este elocvent pentru faptul că au relaţii aflate într-un punct de cotitură. Găseşte-ţi timp ori de câte ori poţi pentru a sta de vorbă pe îndelete cu omul care îţi e alături şi învaţă să alternezi ascultarea cu transmiterea de gânduri şi emoţii. Vei vedea că după câteva sesiuni de acest fel ca vei reuși să eviţi reproşurile în relaţia cu partenerul, iar acestea ușor, ușor, se vor împuţina.

3. Înţelege că sunteţi oameni diferiţi, dar că nu sunteţi duşmani

Poate că atunci când faci un reproş îţi vine să îl mănânci cu fulgi cu tot pe partenerul tău, pentru care simţi un munte de furie în acele momente. Dar oare ai uitat că sunteţi doi oameni diferiţi? Iar asta nu presupune absolut deloc că sunteţi duşmani! Doar pentru că aveţi viziuni diverse în multe puncte de vedere nu înseamnă că sunteţi inamici şi că trebuie să vă reproşaţi constant câte-n lună şi în stele.

4. Nu uita că şi partenerul tău vrea să fie la fel de fericit precum vrei să fii şi tu. Să eviţi reproşurile în relaţia cu partenerul e o cale spre fericire!

Nu cred că cineva îşi propune deliberat într-o relaţie să meargă pe calea precisă a unei nefericiri perfecte. E clar că fiecare dintre cei doi parteneri îşi doreşte nespus să fie fericit atât pe plan personal, dar şi în cuplu. Renunţând la reproșurile care nu doar că zgârie urechile, ci și sufletul, vei putea să fii mult mai liniștită și să te concentrezi pe ceea ce îți dorești mai mult, și anume să fiți fericiți.

Webinar

Psihologul Domnica Petrovai va susține pe 8 septembrie, începând cu ora 15:00, un masterclass online, intitulat PENTRU NOI DOI. Dacă faci și tu parte dintre cuplurile preocupate de construirea unor relaţii fericite, fără resentimente, fără certuri, dureri şi reproşuri, atunci te așteptăm pe 8 septembrie să afli de la Domnica de ce uneori partenerii se rănesc unul pe celălalt, de ce devin uneori indiferenţi şi reci, dar şi dacă sunt într-o „luptă pentru putere”! Înscrierile la masterclass sunt gratuite și se pot face aici.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre cum să eviţi reproşurile în relaţia cu partenerul, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Te-ar mai putea interesa