Asociate cu febra mare, convulsiile febrile la copii se numără printre neplăcerile care dau mari bătăi de cap părinților. Descoperă în rândurile de mai jos ce sunt aceste crize, ce le provoacă, dar și cum îl poți ajuta pe copil, ca și povestea unei mămici care ne spune cum este să treci cu copilul printr-o astfel de experiență.
Povestea unei mame: cum e când copilul tău are convulsii febrile
,,Fata mea de 1 an a avut o stare de indispoziție mai toată ziua. Nu numai că nu prea a vrut să mănânce, ci părea că are și temperatură, dar nu ridicată. Așa că i-am dat un medicament pentru a ameliora starea de disconfort, dar și pentru a putea preveni eventualele simptome ale răcelii, după care am culcat-o. Dar cum am simțit că ceva nu a fost bine cu ea, am decis să nu mă duc la culcare, ci să stau și să ațipesc la marginea patului, pe pătura ei.
La un moment dat în noapte m-am trezit deoarece o simțeam cum tremură tare în somn. Imediat am întins mâna către frunte și mi-am dat seama că e foarte caldă, iar după câteva secunde am văzut că a deschis ochii, apoi a început să-i dea peste cap și să tremure tot mai puternic din mâini și din picioare. Pentru o clipă am crezut că o pierd. Am încercat în tot acest timp să o țin în brațe și să verific dacă are puls.
Tremurul a început ușor să dispară, dar ea încă nu reacționa. Am pus mâna pe telefon să sun la Ambulanță, dar mi-am dat seama că pot să o duc eu mai repede la spital și să nu aștept echipajul medical să ajungă acasă la noi. Imediat am început să țip și la copilul mai mare de doar trei ani să se trezească. În cele șapte minute cât a durat drumul până la spital am țipat la copilul mai mare să verifice dacă cea mică mai respiră. În tot acest timp o parte din mine a simțit că o să mă întorc acasă fără micuță. La spital medicii au fost extraordinari.
Când am ajuns, fetița era mai alertă, dar încă avea o stare de somnolență. Medicii au pus rapid diagnosticul de convulsii febrile, după care mi-au explicat că temperatura a crescut prea repede și corpul ei nu a putut să facă față și a început să se împotrivească. În plus, doctorii mi-au spus că cea mică este în siguranță, deși aceste crize sunt groaznice pentru părinți. Și micuța mea a început să-și revină. Medicii au tratat-o cu paracetamol și antibiotic pentru infecția urinară pe care au descoperit-o ulterior și care a dus la apariția febrei.
Tot atunci doctorii m-au și atenționat că este posibil ca ea să mai aibă și alte episoade de convulsii febrile când temperatura corporală va crește pe viitor. Au mai monitorizat-o câteva ore, după care ne-au externat și ne-au sfătuit să continuăm tratamentul cu antibiotice, să îi dau să bea cât mai multe lichide și să se odihnească. Opt luni mai târziu povestea s-a repetat. M-am speriat și de această dată, dar nu ca la început. Am știut să o pun pe o parte cât timp a avut spasmele puternice (iar dacă durau mai mult de cinci minute să merg cu ea rapid la spital).
Imediat cu s-a liniștit a început și febra să mai scadă și i-am dat antitermic. Apoi a mai avut o singură dată convulsii febrile, când avea aproape trei ani. Medicii mi-au explicat că în jurul acestei vârste astfel de episoade de regulă nu mai apar. Tot ei mi-au spus că dacă știu ce să fac astfel de crize o să fie mai ușor de depășit, lucru care s-a și întâmplat a doua și a treia oară.
Dar mereu o să-mi amintesc cu teamă de noaptea când a avut prima dată convulsii febrile, una dintre cele mai dificile nopți din viața mea”, a povestit o mămică pentru netmums.ro,
Convulsiile febrile la copii: pot apărea între 6 luni și 3 ani
Cunoscute sub denumirea de convulsii febrile, crizele care pot apărea atunci când copilul are febră mare sunt relativ des întâlnite, dar de cele mai multe ori sunt inofensive. Numeroase cercetări au arătat că 1 din 20 de copii pot avea în perioada 6 luni -3 ani convulsii febrile atunci când temperatura corporală ajunge să fie mare sau crește rapid, potrivit NHS, autoritatea britanică de control a sănătății.
În timpul crizei, copilul își pierde cunoștința pentru câteva secunde, iar la nivelul mâinilor și picioarelor apar spasme musculare puternice (manifestări similare cu cele din timpul crizei epileptice). Unii copii vomită, în timp ce alții urinează în timpul convulsiilor febrile, situație cunoscută ca fiind criza tonico-clonică. De asemenea, există posibilitatea ca micuțul să rămână cu o stare de somnolență pentru cel mult o oră după o astfel de criză, după care să revină la starea de dinainte.
Ce să faci dacă micuțul tău are astfel de crize
- Întorci ușor corpul copilului pe o parte.
- Stai lângă el și încerci să vezi cât durează convulsiile febrile.
- Mergi cu copilul la cel mai apropiat spital de pediatrie sau suni cât mai rapid la Ambulanță dacă o astfel de criză durează mai mult de cinci minute (sau dacă este prima dată când are convulsii febrile, tocmai pentru a elimina din posibilele afecțiuni ce le pot cauza).
- Nu dai copilului medicamente/siropuri sau orice alt tratament în timpul crizei.
Convulsiile febrile la copii: ce le cauzează
Deși convulsiile febrile sunt asociate cu febra mare, factorii care favorizează apariția lor nu se cunosc cu exactitate. Cele mai multe astfel de crize apar ca urmare a temperaturii corporale ridicate, lucru cauzat de cele mai multe ori de diverse infecții. Deseori convulsiile febrile la copii apar în prima zi de febră și când aceasta depășește 38 de grade Celsius. Cu toate acestea, specialiștii susțin că nu există legătură între convulsiile febrile și temperatura corporală foarte mare, iar asta deoarece crizele pot apărea chiar și atunci când micuțul are febră, dar este condiderată ca fiind moderată.
Multe dintre crize apar atunci când temperatura corporală crește rapid, iar părintele își dă seama că micuțul este bolnav ca urmare a acestor convulsii. Bine de știut este că astfel de neplăceri sunt posibile și atunci când temperatura corpoală scade destul de rapid. Când vine vorba de posibilele cauze ce duc la apariția convulsiilor febrile la copii specialiștii sunt de părere că febra este cauzată de o infecție bacteriană sau virală, iar acest lucru stimulează eliberarea de citokine (proteine care pot afecta părți ale creierului și ale sistemului nervos și care sunt responsabile de reglarea temperaturii corporale).
La rândul ei, această eliberare de proteine poate favoriza apariția febrei. Ceea ce părinții trebuie să rețină este că cel mai adesea convulsiile febrile nu afectează sănătatea copilului, dar și că el se recuperează în totalitate în urma lor.