Cum să cureți rapid baia și bucătăria

Adriana Moscu
să-cureți-totul-despre-mame

Dacă vrei să ai casa lună fără să folosești produse din comerț, află cele mai bune trucuri care te ajută să cureți rapid baia și bucătăria.

Purificarea atmosferei

Aerisește camera și pulverizează o soluție compusă dintr-o linguriță de bicarbonat dizolvat în 500 ml apă călduță și 10 picături de ulei esențial de lămâie, de arbore de ceai sau de lavandă. Agită bine înainte de folosire. Evită să pulverizezi deasupra pătuțului copilului.

Degresarea veselei

Pe lângă detergentul de vase, un pahar cu oțet într-o apă fierbinte ușurează mult eliminarea grăsimilor. Pentru folosirea zilnică, toarnă trei linguri de oțet în detergentul obișnuit.

Degresarea mașinii de gătit

Oțetul alb pur se poate dovedi extrem de folositor pentru a scăpa de petele dificile de grăsime sau de arsură de pe plitele electrice sau de pe aragaze. Dacă acestea din urmă sunt foarte îmbâcsite, demontează-le și lasă piesele componente o noapte înmuiate în oțet pur, înainte de a le clăti cu apă curată.

Degresarea cuptorului

Pereții cuptorului, ca și aragazul, se întrețin zilnic cu un burete îmbibat în oțet, iar grătarul cu un burete de aluminiu înmuiat în oțet. Pentru stropii de grăsime rezistenți, aplică o pastă alcătuită din 2/3 bicarbonat la 1/3 de apă, lasă să acționeze cel puțin o oră sau chiar o zi, în funcție de gradul de murdărie, apoi clătește cu oțet.

Când cuptorul este foarte îmbâcsit, încălzește-l la maximum cinci minute. După ce l-ai stins, întinde pe pereții acestuia un amestec din praf de leșie dizolvat într-o cantitate de patru ori mai mare de oțet. Așteaptă câteva ore, răzuiește cu o spatulă de lemn sau de plastic și clătește cu apă și oțet.

Dezodorizarea toaletei

Un castronaș plin cu pulbere de argilă verde impregnată cu vreo 10 picături de ulei esențial de lămâie și pin va absorbi rapid mirosurile. Reîmprospătează o dată sau de două ori pe lună.

Pentru duș, cadă de baie și chiuvetă

Pulverizează oțet pe suprafețele respective, șterge cu un burete umed presărat cu bicarbonat și clătește. Pentru chiuvetă, presară bicarbonat pe pereții acesteia, șterge cu un burete înmuiat în oțet și clătește.

Pentru perdele și covorașe de baie

Dacă ai o perdea de duș de plastic, șterge-o cu un burete umed îmbibat cu bicarbonat și spal-o apoi la mașină, la ciclul pentru rufe delicate, cu trei linguri de bicarbonat puse în compartimentul pentru detergent.

Covoarele antiderapante, de multe ori atinse de mucegai, trebuie spălate cu bicarbonat de sodiu. Freacă-le apoi cu o perie, clătește cu apă călduță și lasă să se usuce.

Cabina de duș din sticlă se curăță cu un burete înmuiat într-o soluție compusă dintr-o lingură de bicarbonat și o linguriță de oțet alb dizolvate într-un litru de apă caldă. Șterge apoi cu o cârpă de microfibră.

Racorduri ca noi

În camera de baie, racordurile din silicon sau din ciment au deseori tendința de a se mucegăi. În cazul siliconului, șterge cu un burete umed acoperit cu bicarbonat și freacă pentru a îndepărta petele negre. În ceea ce privește rosturile de ciment din plăcile de gresie, ia o periuță de dinți umedă cu care întinde mai întâi puțină pastă de dinți albă, apoi freacă cu o soluție compusă dinntr-o linguriță de bicarbonat dizolvat în puțină apă călduță. Nu înmuia prea mult, ca să nu se dizolve cimentul.

Scurgeri înfundate

Amestecă bicarbonat de sodiu cu sare grunjoasă și oțet alb. Toarnă în scurgere un pahar cu bicarbonat de sodiu (sau cu cristale de sodă, dacă evacuarea este complet blocată), un pahar cu sare grunjoasă și un pahar cu oțet alb. Pompează o dată sau de două ori cu o ventuză de cauciuc pentru a amesteca toate substanțele și lasă să acționeze 30 de minute. Toarnă apă fierbinte și pompează din nou, având grijă să astupi gaura din prea plin.

Truc! Pentru a evita înfundarea scurgerilor, acoperă gaura de scurgere cu o sită cu ochiuri mici Aceasta va împiedica acumularea diferitelor resturi în sifon.

Curățarea pardoselilor

O ceașcă de oțet alb într-un litru de apă caldă îți permite să întreții majoritatea tipurilor de pardoseală. Pentru a obține un produs de întreținere parfumat, poți pune în prealabil la macerat flori de lavandă și de cimbru în oțet. După două sau trei săptămâni e de ajuns să strecori, să torni în sticlă sau să adaugi apă fierbinte înainte de utilizare.

Cum faci detergent în casă

Folosește un bidon sau o sticlă de 500 ml, o pâlnie și toarnă o linguriță de bicarbonat de sodiu, o lingură de cristale de sodă și două linguri de săpun negru sau de săpun lichid ori sub formă de fulgi, pe care îl găsești la magazinele naturiste. Completează cu apă caldă și amestecă bine. Agită înainte de folosire. vei obține un detergent de vase eficient, economic și ecologic.

Tu cât de repede reușești să cureți baia și bucătăria? Împărtășește cu noi secretele tale de gospodină!

Citeşte şi:
Dragi taţi, iată ce puteţi face după naşterea bebeluşului!
Să punem copiii la treabă!
Vis de familie: curăţenie în maşină!
Legătura dintre maşina de spălat vase şi alergiile copilului tău

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa