Cum le vorbim copiilor despre coronavirus

Veronica Guzun, redactor
Pentru copiii de toate vârstele, este important să le spuneți că situația este sub control Foto: Shutterstock

De câteva zile, coronavirus și-a făcut anunțată prezența și în România. Având în vedere avalanșa de informații alarmante, devine necesar să găsim un mod echilibrat de a le explica copiilor noștri despre felul în care se răspândește COVID-19 și ce consecințe are. Iată mai jos câteva sugestii despre ce și mai ales cum le vorbim copiilor despre coronavirus.

Încă din primele zile de la începutul celui de al doilea semestru, băiatul meu, care acum e în clasa pregătitoare, a venit acasă speriat că există un virus periculos care omoară oameni. În școală erau destule cazuri de varicelă și gripă, dar nu acestea îl speriau, ci coronavirusul care la acea dată încă nu intrase în Europa.

Acum COVID-19 a ajuns și la noi, iar discuția despre el se transformă din ”undeva, în China” în ”aici, în România”. De aceea, un set de ghidaje despre cum să le vorbim copiilor despre coronavirus este mai mult decât necesar.

Cum începem discuția

Cel mai bun mod de a deschide subiectul este să îi întrebați ce știu, ce au auzit de la prieteni și colegi despre acest virus. Așa veți afla cel mai ușor cât adevăr și câte mituri ce creează anxietate au ajuns la urechile lor și veți putea să desființați ideile greșite. Desigur, ca părinți preocupați de starea de sănătate a copiilor noștri, este greu să părem calmi și să nu îi alarmăm atunci când le explicăm despre igiena respiratorie (să strănute în cot, să stea la distanță de persoanele bolnave, să se spele cât mai des pe mâini, cu săpun timp de 20 de secunde).

Ce să spui și ce să nu le spui despre coronavirus

Cele mai mici gesturi pot transmite stările de panică, frică sau anxietate. De aceea, ideal ar fi să porniți această discuție când vă simțiți calmi, deoarece copiii simt starea părinților și pot citi îngrijorarea din tonul vocii și expresiile feței, spune dr. Tamar Chansky, psiholog clinician și autor al „Freeing Your Child from Anxiety.

Pe lângă normele de bază privind igiena, este bine să le spuneți copiilor că riscul de îmbolnăvire este mai mare cu cât vârsta persoanei este mai înaintată. Astfel, până în acest moment niciun copil de 0-9 ani nu a decedat din cauza bolii, iar de la nouă la 39 de ani rata mortalității este de 0,2%, adică două persoane din 10.000, ceea ce este foarte puțin.

De asemenea, este bine să știe că, în cazul unei epidemii, probabil școlile vor fi închise pentru a se evita răspândirea virusului. Este o acțiune frecventă și s-a întâmplat chiar anul acesta când mai multe școli din București au fost închise total sau parțial din cauza numărului mare de îmbolnăviri de gripă.

Ce să evitați să le spuneți

O altă informație importantă ce trebuie transmisă este că un grup de persoane competente lucrează intens pentru a stopa răspândirea virusului, pentru a găsi cele mai eficiente metode de vindecare și pentru a dezvolta un vaccin.

Pe de altă parte, nu e cazul să le spuneți că virusul e contagios și atunci când persoana încă nu prezintă simptome. Aceasta informație ar putea să creeze multă anxietate în rândul copiilor.

Dacă în timpul discuției simțiți că al vostru copil devine mai îngrijorat, întrebați-l ce anume din ceea ce ați povestit îi provoacă frică sau poate îl sperie ceva ce a auzit și încă nu a împărtășit cu dumneavoastă. Apoi luați o pauză din discuție și lăsați-l să facă ceea ce îl pasionează, să se concentreze pe o activitate care îi face plăcere.

Reveniți la dialog dacă apar informații noi pe care considerați că e bine să le transmiteți și copiilor sau dacă ei deschid din nou subiectul.

Cel mai important lucru de reținut este că panica la care suntem cu toții expuși trebuie să nu ajungă și la copii.

 

Despre subiectul coronavirus, îți recomandăm și următoarele articole:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa