Te-ai hotărât să renunți la job pentru copii. Poate este doar o decizie temporară până când îți găsești un job mai potrivit pentru statutul de părinte. Indiferent de motivele care au condus la semnarea demisiei, trebuie să găsești calea cea mai potrivită pentru a face pasul astfel încât să poți să te întorci oricând la cariera ta. Chiar dacă este o decizie pragmatică, emoțiile te vor copleși, potrivit hbr.org. Te vei simți entuziasmată, frustrată, vinovată.
Iată ce trebuie să faci dacă vrei să renunți la job, fără a renunța totuși la carieră.
Anunță decizia fără ezitări. Spune ce ai de spus pe un ton neutru, folosindu-te doar de fapte, fără să implici prea mult partea emoțională. Nu te plânge că stăteai prea mult la birou și nu lungi discuția la nesfârșit.
Joacă-ți corect rolul. Chiar dacă îți amintești cum șeful tău a țipat la tine pentru că ai lipsit de la o ședință importantă pentru că a trebuit să mergi cu cel mic la pediatru, nu este momentul să reglezi acum conturile. Ultima impresie este cea cu care vor rămâne, iar tu trebuie să te porți ca o profesionistă. Cel mai bine este să le spui că aprecizii timpul petrecut în companie și că a fost o adevărată oportunitate să faci parte din echipă. Este bine să lași mereu o ușă deschisă.
Dejoacă reacțiile negative. Poate că șeful tău va fi surprins, dacă nu chiar mânios pentru decizia ta. Plecarea ta poate destabiliza echipa. Trebuie să fii pregătită pentru reacții negative, dar este bine să le neutralizezi. Empatizează cu interlocutorul tău. Spune-i că înțelegi reacția, dar că decizia ai luat-o ca părinte nu ca subaltern.
Renunți la job pentru copii, nu și la carieră
Rămâi deschisă la propuneri. Decizia de a părăsi jobul poate fi momentul în care realizezi cu adevărat cât de mult de apreciau cei din echipă. Poate îți vor propune un program mai flexibil sau te vor lăsa să pleci o perioadă până când copilul mai crește, ca apoi să te întorci. Chiar dacă ești hotărâtă să pleci, nu spune nu din start acestor variante. Poate vei găsi soluții la care tu nici nu te-ai gândit și care sunt potrivite pentru statutul tău de părinte.
Nu lua în seamă comentariile negative. Vor fi colegi care vor veni cu exemple ale altor persoane care au luat aceeași decizie ca și tine și nu și-au mai găsit niciodată job sau alții vor considera că ai fost incapabilă să faci față jobului. Comentariile de acest tip nu au nicio legătură cu tine, așa că nu trebuie să le bagi în seamă. Urmează drumul pe care l-ai ales fără să te simți descurajată.
Transformă-te în consultant. Din momentul în care ai anunțat decizia, ajută-ți colegii să facă mai ușor tranziția către viitorul fără tine. Explică-le tot ceea ce făceai și dacă este nevoie stai câteva zile peste program pentru a arăta cât de implicată ești. În felul acesta vei fi considerată o adevărată profesionistă.
Ia cu tine relațiile. Renunți la job pentru copii, dar nu trebuie să renunți și la oamenii cu care ai intrat în contact. Îți vor folosi în momentul în care te vei hotărî să te întorci din nou în câmpul muncii.
Dacă ți s-a părut util acest articol despre interdicțiile în sarcină, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.