Vrei să înveţi o meserie nouă?

TOTUL DESPRE MAME

  Îţi doreşti să îţi transformi pasiunile în surse de venit şi vrei să începi o afacere pe cont propriu. Ţi-ai identificat punctele forte şi ştii ce ai vrea să faci. Primul pas este să treci de la nivelul de hobby la cel profesionist şi te întrebi, aşa cum am făcut-o şi eu, încotro să te îndrepţi. Pentru că atunci când eşti mamă timpul tău e limitat, îţi recomand înainte de toate librăriile online care împânzesc internetul. Aici vei găsi foarte multe cărţi şi dvd-uri cu lecţii şi cursuri, pe care ţi le poţi cumpăra foarte rapid şi din care poţi învăţa extrem de multe, în linişte şi în funcţie de programul pe care ţi-l stabileşti singură. Şi tot la capitolul online îţi recomand ca, ori de câte ori ai timp, să “răsfoieşti” internetul după înregistrări video ce conţin tutoriale. De asemenea, recomand să urmăreşti site-urile şi blogurile personale ale celor care sunt activi în domeniul care te interesează şi pe tine. Întotdeauna ai ceva nou de învăţat!

  O altă metodă extrem de la îndemână pentru mămicile ocupate o reprezintă cursurile prin corespondenţă. Poţi opta pentru o şcoală internaţională, în funcţie de disponibilitatea pe care o ai de a studia într-o limbă străină, sau pentru una românească, filială a unei şcoli europene sau aflate în parteneriate educaţionale cu şcoli de prestigiu din Europa. Şcolile prin corespondenţa oferă o varietate foarte mare de cursuri în diferite domenii, de la marketing, turism sau vânzări, până la limbi străine, design, programare, cosmetică sau managementul propriei afaceri. Avantajele unei astfel de forme de învăţământ sunt următoarele: poţi învăţa de acasă, într-un ritm propriu; materialele de curs sunt concepute special pentru studiu individual; beneficiezi de un profesor-îndrumător personal; sistemul de plată este flexibil; la sfârşitul cursului poţi da un examen tot prin corespondenţă prin care obţii un certificat de absolvire emis împreună cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi care, tradus şi apostilat, este recunoscut în România şi în alte ţări ale Uniunii Europene.

  Apoi, trebuie să ştii că există trei tipuri de cursuri pe care le poţi frecventa: atelierele vocaţionale, şcolile “mai serioase”, dar care nu oferă certificate de absolvire acreditate de către Ministerul Muncii sau cel al Educaţiei şi şcolile de calificare, specializare şi perfecţionare profesională, autorizate de Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor din România (CNFPA).

  Atelierele vocaţionale sunt destul de noi în ţara noastră. Sunt de cele mai multe ori susţinute de persoane cu experienţă, pasionate de un anumit domeniu. În cadrul acestor ore vei putea să îţi cultivi hobby-ul pe care îl ai, ori să îţi descoperi unul nou. Principalul avantaj al acestor ateliere îl constituie elementul social: aici vei cunoaşte oameni cu care să împărtăşeşti pasiuni comune şi de la care vei putea afla cum au reuşit ei să transforme un hobby într-o meserie. În plus, îţi oferă şi relaxarea după care tânjeşti atât de mult. Reprezintă un punct de plecare ideal şi te ajuta să îţi dai seama – plătind o sumă modică – dacă activitatea la care te-ai gândit este doar o pasiune de weekend sau chiar are potenţial să devină o afacere.

  Şcolile de meserii sunt o variantă a atelierelor de weekend, dar implică costuri mai mari şi mai multe ore de curs. De obicei întâlnirile sunt programate dupăamiaza şi la sfârşitul săptămânii. O astfel de şcoală oferă cursuri de calificare  atât pentru adulţi, cât şi tinerilor absolvenţi, cu ajutorul unor profesori care îţi vor oferi şi consultanţă în pornirea propriei afaceri în domeniul vizat. Astfel, poţi opta pentru: şcoală de bijuterie, şcoli de bucătari şi cofetari, cursuri de îngrijire copii şi bătrâni la domiciliu, diverse cursuri de artă şi handmade (pictură, broderie, patchwork, modelaj), design floral sau design de interior etc.

  Şcolile de calificare, specializare şi perfecţionare profesională din ţara noastră sunt abia la început şi s-ar putea să nu îţi ofere chiar ceea ce cauţi. Deocamdată, domeniile în care acestea oferă pregătire nu sunt atât de variate ca în cadrul celorlalte forme de instruire menţionate, însă oferă un avantaj major: certificatul de calificare acreditat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării obţinut la sfârşitul cursului şi atât de folositor pentru înfiinţarea unei firme sau pentru a deveni Persoană Fizică Autorizată. Alege cu mare atenţie, însă, cercetând pe cât posibil şi părerile persoanelor care au urmat o astfel de şcoală. Interesează-te dacă materialele de curs sunt incluse în preţ, dacă orele de curs vor fi susţinute într-adevăr sau figurează doar “pe hârtie” şi, nu în ultimul rând, dacă profesorii sunt adevăraţi profesionişti în domeniu. Raportează costurile financiare şi de timp la beneficiile reale obţinute şi ia cea mai bună decizie pentru viitoarea ta carieră.

   

  Nu ignora nici posibilitatea de a face un internship, adică un fel de practică neplătită în cadrul unui atelier, magazin. Cel mai bine înveţi lucrând, nu-i aşa?

  Îţi ţin pumnii!

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa