Schimbatul scutecelor și succesul în carieră: ce au uitat femeile

Simina Bădică
Sheryl sandberg maternitate si cariera / Totul despre mame
Sheryl Sandberg pe coperta revistei Time

Fa din tatal copilului un partener real / Totul despre mame

Fă din partenerul tău un partener real (și vei avea mai puține motive de divorț)!

Feminismul, tradus în acest caz prin împărțirea egală a treburilor casnice, nu afectează în mod negativ căsnicia, așa cum se tem mulți bărbați (și probabil nu puține femei). Statistica este de data aceasta de partea feminismului. „Studiile arată că familiile cu câştiguri egale şi responsabilitate egală au o rată a divorţului de două ori mai mică.”

Astfel, Sheryl Sandberg argumentează destul de convingător cât de importantă este familia din spatele unui femei de succes. Da, da, știm cu toții că în spatele unui bărbat de succes se află o femeie. Dar de ce nu ar fi la fel și pentru o femeie? Dacă acum un secol, bărbații erau sfătuiți să își aleagă cu grijă soțiile pentru a le fi un sprijin în viață și nu o povară, iată că este timpul ca femeile să se uite la posibilii lor parteneri și din acest punct de vedere. Este acesta un om care îmi poate deveni un partener real? Un om cu care să împart viața, administrarea casei, creșterea copiilor în mod egal?

E tare simplu să creionezi o situație ideală, dar mult mai greu să o pui în practică. Cum să îi pui soțului aspiratorul în mână și copilul în brațe fără să riști o calamitate naturală? Este poate greu de crezut, dar multe femei din jurul nostru se tem pur și simplu să își lase copilul în grija tatălui. Cu alte cuvinte, avem încredere în bărbații să ia cele mai importante decizii pe lumea asta (90% din șefii de stat și de companii sunt bărbați) dar nu avem încredere în ei să ia mici decizii casnice sau să schimbe un scutec. Sfatul lui Sandberg e cât se poate de direct: „Chiar dacă îi pune scutecul pe cap în loc de fund, lasă-l s-o facă!”

Reformulez: Renunță la standardele tale despre cum se șterge praful, care este ordinea corectă a cărților în bibliotecă sau a felurilor de mâncare la masa celui mic și lasă-l și pe tată să se implice așa cum știe el și cum crede de cuviință. Renunță la controlul gospodăriei și vei recâștiga controlul asupra propriei tale vieți!

Construiește o lume mai bună pentru fiica ta!

S-ar putea să nu crezi că un astfel de scenariu este potrivit pentru tine pentru că tu pur și simplu nu îți dorești mai mult decât ai în momentul acesta. Desigur, multe femei suferim de acest decalaj de ambiție („ambition gap”) care ne face să ne oprim încă înainte de a începe să construim ceva pentru noi sau cariera noastră. Foarte multe femei nici nu își mai doresc să ajungă într-un loc pe care îl consideră off-limits. Câte fetițe cunoașteți care declară că își doresc să ajungă președinte? De ce ți-ai dori să ajungi președinte când, în mod evident, președinția este o chestie dedicată bărbaților?

Dar dacă nu îndrăzniți să visați astfel de lucruri pentru voi, cu siguranță o puteți face pentru fiicele voastre. Oricât de mult am reprima visurile noastre de succes și ascensiune profesională, pentru fiica noastră îndrăznim să visăm din nou. Spune-i unei mame: „Fata ta nu poate să ajungă niciodată președinta Academiei Române sau Guvernatorul Băncii Naționale!” Și vei vedea o blândă femeie transformându-se într-o leoaică feroce și furioasă (unii ar spune o adevărată feministă dezlănțuită): „Ba poate! Sigur că poate! Poate să facă orice pentru că este fata MEA!”

Sheryl Sandberg își dorește același lucru pentru fiica ei: o lume în care fiica ei să poată visa orice și să aibă o șansă reală să își îndeplinească visurile: „Cred că o lume condusă astfel încât jumătate din ţările şi jumătate din companiile noastre să fie conduse de femei, ar fi o lume mai bună. Vreau ca fiica mea să aibă opţiunea nu doar de a avea succes, dar și de a fi plăcută pentru realizările ei.”

Așadar, dragi mame, dragi femei, dragi bărbați-tați de fete mari și mici, gândiți-vă la alegerile pe care le vor face femeile de mâine. Gândiți-vă la lumea în care vor trăi ele. Și n-o lăsați pe mâine! Haideți să începem de astăzi! Fetelor, haideți să facem un pas în față! Nu mai stați acolo, în rândurile din spate. Vă asigur că totul se vede mult mai bine din rândul întâi!

N.B. Pentru mai multă inspirație, vă recomand cartea lui Sheryl Sandberg, Lean In: Women, Work, and the Will to Lead (mi-a șoptit o vrăbiuță că se pregătește și o ediție în limba română) sau să intrați pe leanin.org pentru a afla mai multe despre ce putem visa și realiza dacă facem un pas în față. De văzut este și TedTalk-ul ei despre motivele pentru care avem atât de puține femei-lideri.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa